Πως να Λύνεις τα Προβλήματα στη Δουλειά - Purpose Συμβουλευτική

Πως να Λύνεις τα Προβλήματα στη Δουλειά

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Η ικανότητα να λύνεις τα προβλήματα στη δουλειά αλλά και τη ζωή, είναι πολύ σημαντική.

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, σε τι δουλειά και σε τι βαθμίδα. Θα αντιμετωπίσεις σίγουρα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εργασιακής σου πορείας.

Άλλα θα είναι μικρά και άλλα μεγαλύτερα. Αν θέλεις να πετύχεις, θα πρέπει να μπορείς να τα αντιμετωπίσεις και να μην τα αφήνεις να σε βγάζουν από το δρόμο σου. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι σε θέση ανά πάσα στιγμή να τα διαχειριστείς και να τα επιλύσεις.

Τι σημαίνει όμως το να έχεις την ικανότητα να λύνεις τα προβλήματα στη δουλειά και πως μπορείς να την εξελίξεις;

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να λύνεις τα προβλήματα στη δουλειά

Η ικανότητα να λύνεις τα προβλήματα στη δουλειά σε βοηθάει να αναγνωρίζεις μια κατάσταση η οποία θέλει αλλαγή. Μόλις αντιληφθείς αυτό που χρειάζεται αλλαγή, είσαι σε θέση να βρεις και τρόπους για να φέρεις εις πέρας την αλλαγή.

Μπορείς να σκεφτείς πως θα λειτουργήσει ο κάθε τρόπος επίλυσης που σκέφτηκες, ποιος θα πετύχει και ποιος όχι, και να διαλέξεις αυτόν που θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το να μπορείς να λύσεις όποιο πρόβλημα εμφανίζεται μπροστά σου, θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς στην καριέρα σου αλλά και να εντυπωσιάσεις. Ένας εργαζόμενος που λύνει προβλήματα και δεν τα παρατάει ή έστω προτείνει λύσεις, εκτιμάται ιδιαίτερα.

Είναι ένα άτομο που χρειάζεται σε όλες τις δουλειές. Κάνει πράγματα, δίνει λύσεις και δεν περιμένει από τους ανωτέρους του να του πουν τι να κάνει.

Όσο εξελίσσεσαι στην καριέρα σου, τόσο μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα προβλήματα θα έχεις και τόσο πιο σημαντική θα είναι αυτή η δεξιότητα. Θα είσαι ένα πολύτιμο άτομο για την εταιρεία.

Τι πρέπει να κάνεις για να μπορείς να λύνεις τα προβλήματα στη δουλειά;

#1 Αναγνώρισε και αξιολόγησε το πρόβλημα

Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα αν δε ξέρεις ποιο είναι αυτό. Οπότε, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις πως υπάρχει το τάδε πρόβλημα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχεις επίγνωση του τι θα έπρεπε να γίνεται στη θέση αυτού που τώρα γίνεται.

Μόλις εντοπίσεις το πρόβλημα, θα χρειαστεί να αξιολογήσεις τις πιθανές επιπτώσεις του. Θα επηρεάσει άτομα; Αν ναι, πόσα; Θα κοστίσει χρήματα και αν ναι, πόσα; Θα είναι υλική η ζημιά που θα κάνει;

Το να μπορείς να εκτιμήσεις το μέγεθος, την επιρροή και το κόστος ενός προβλήματος είναι πολύ σημαντικό.

Όταν τα κάνεις αυτά, θα έχεις μια καλύτερη εικόνα του τι αντιμετωπίζεις και θα μπορέσεις να σκεφτείς λύσεις για να το επιλύσεις. Να πω στον Προϊστάμενο ότι αντιμετωπίζω Προσωπικό Πρόβλημα; προβλήματα στη δουλειά

#2 Βρες την πηγή του προβλήματος

Όταν βρεις το πρόβλημα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει, πρέπει να βρεις από που προήλθε και γιατί. Αυτό θα σε βοηθήσει να το λύσεις.

Πολλές φορές παρατηρούμε ένα πρόβλημα από τα συμπτώματά του και δε δίνουμε σημασία στην πηγή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και όχι την ίδια την αιτία του προβλήματος.

Η αντιμετώπιση της πηγής του προβλήματος θα έχει καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Αναρωτήσου γιατί δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα. Σκέψου μια απάντηση. Μετά ξαναρώτα τον εαυτό σου γιατί και εμπλούτισε την προηγούμενη απάντηση που έδωσες. Κάνε το ίδιο αρκετές φορές μέχρι να βρεις την αιτία.

Ένας άλλος τρόπος είναι να πάρεις με τη σειρά τις κατηγορίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και να σκεφτείς τις πιθανές αιτίες του προβλήματος σε κάθε κατηγορία.

Σε αυτό το στάδιο θα χρειαστεί να είσαι «περίεργος». Πρέπει να εξερευνήσεις όλους τους διαφορετικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

#3 Σκέψου πιθανές λύσεις

Αφού έχεις εντοπίσει το πρόβλημα και την αιτία του, το επόμενο στάδιο είναι να σκεφτείς πιθανούς τρόπους να το επιλύσεις.

Το πόση ώρα θα σου πάρει να σκεφτείς λύσεις αλλά και το πόσες λύσεις πρέπει να βρεις, εξαρτάται από το ίδιο το πρόβλημα, το μέγεθος και την πολυπλοκότητά του.

Το μέγεθος του προβλήματος θα καθορίσει και το ποιος πρέπει να συμμετέχει στην επίλυσή του. Σε μερικές περιπτώσεις θα είσαι σε θέση να σκεφτείς λύσεις μόνος σου.

Όταν όμως το πρόβλημα είναι δύσκολο και πολύπλοκο, είναι πιθανό να χρειαστείς τη βοήθεια από άλλα άτομα. Άτομα που όμως ξέρουν να λύνουν προβλήματα και όχι απλώς να τα κοιτάνε.

Είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις αν χρειάζεσαι βοήθεια και από ποιους.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα χρειαστείς σε αυτό το στάδιο είναι η δημιουργικότητα. Όσο πιο δημιουργικός είσαι, τόσο πιο πολλές (αλλά και καλές) πιθανές λύσεις θα σκέφτεσαι.

Αντιμετωπίζεις διάφορα θέματα στη δουλειά; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

#4 Αξιολόγησε την κάθε λύση που σκέφτηκες

Όταν σκεφτείς πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει να τις αξιολογήσεις μία μία. Αυτό θα γίνει με προσοχή και καταγραφή ώστε να μείνουν στο τέλος μόνο οι καλύτερες.

Κάθε πιθανή λύση πρέπει να δεις αν είναι βιώσιμη. Συγκέντρωσε τα συν και τα πλην κάθε μιας, συζήτησε τα με την ομάδα σου και στο τέλος κράτα μόνο αυτές που φαίνεται ότι μπορεί να δουλέψουν.

Από τη στιγμή που ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα και τι το προκάλεσε, μπορείς να σκεφτείς ποια είναι και η καλύτερη λύση.

#5 Διάλεξε την καλύτερη λύση

Αφού σκέφτηκες λύσεις και ζύγισες τα υπέρ και τα κατά, είναι ώρα να επιλέξεις (εσύ ή κάποιος ανώτερός σου) τη σωστή λύση.

Ανάλογα με τη θέση σου και το πρόβλημα, μπορεί να επιλέξεις μόνος σου τον τρόπο επίλυσής του ή μπορεί να παρουσιάσεις στο αφεντικό σου όσα σκέφτηκες και να κάνει εκείνος την επιλογή.

Είναι σημαντικό να ξέρεις ποιος πρέπει να πάρει την απόφαση. Αν είναι πέρα από την ευθύνη και τη δικαιοδοσία σου, είναι καλύτερα να προτείνεις λύσεις και να αποφασίσουν οι υπεύθυνοι την καλύτερη.

#6 Εφάρμοσε τη λύση και αναλογίσου για το αποτέλεσμα

Το να διαλέξεις την καλύτερη λύση δεν είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται να την εφαρμόσεις και να το κάνεις καλά. Αυτό σημαίνει να φτιάξεις ένα πλάνο με τη βοήθεια συναδέλφων σου και να το θέσετε σε λειτουργία.

Εδώ θα χρειαστεί να μπορείς να επικοινωνήσεις αλλά και να συνεργαστείς με άτομα της εταιρείας σου.

Πριν εφαρμόσεις τη λύση, σκέψου αν θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα ή αν θα δημιουργήσει νέα.

Πως να εξελίξεις την ικανότητα να λύνεις προβλήματα

Το να λύνεις τα προβλήματα είναι μια δύσκολη διαδικασία και είναι κάτι που χρειάζεσαι για να εξελιχθείς στην καριέρα σου. Πως όμως θα την αποκτήσεις και θα την εξελίξεις;

#1 Διάβασε

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθεις να επιλύεις προβλήματα είναι το διάβασμα. Διάβασε βιβλία σχετικά με το θέμα αυτό, δες τι κάνουν άλλες εταιρείες σε παρόμοιες περιπτώσεις ή παρακολούθησε σεμινάρια.

#2 Σκέψου, σκέψου, σκέψου

Είναι σημαντικό να μάθεις πως να σκέφτεσαι και να έχεις κριτική σκέψη. Πίεσε τον εαυτό σου να σκεφτεί έξω από τα συνηθισμένα. Μη μένεις μόνο στις εύκολες και προφανείς λύσεις. Σκέψου όσο περισσότερο μπορείς μέχρι να βρεις την καταλληλότερη λύση.

#3 Ζήτα συμβουλές

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να λύνουν προβλήματα πολύ καλά. Είτε έχεις τέτοια άτομα στην προσωπική σου ζωή είτε στην επαγγελματική, είναι ευκαιρία να μιλήσεις μαζί τους, να δεις πως δουλεύουν για να λύσουν ένα πρόβλημα και να πάρεις συμβουλές.

#4 Εξασκήσου

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και αυτό, θέλει εξάσκηση για να αποκτηθεί. Σκέψου προβλήματα και πιθανές λύσεις. Ακόμα και αν δεν έχεις υπαρκτά προβλήματα, φτιάξε ψεύτικα και προσπάθησε να τα επιλύσεις.

Όσο πιο πολύ εξασκείσαι, σε τόσο μεγαλύτερη ετοιμότητα θα είσαι όταν προκύψει ένα πραγματικό πρόβλημα στη δουλειά σου.

Κάθε άνθρωπος θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην επαγγελματική και τη προσωπική του ζωή. Όποιος και αν είναι και ό,τι θέση και αν έχει. Το να μάθει να τα αντιμετωπίζει και να τα επιλύει, είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος αν θέλει να εξελιχθεί.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!