Αυτοπειθαρχία: Το κλειδί της επιτυχίας - Purpose Συμβουλευτική

Αυτοπειθαρχία: Το κλειδί της επιτυχίας

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Αν και τα χαρακτηριστικά που συμβάλουν στην επιτυχία και την ευτυχία ενός ανθρώπου είναι πολλά, υπάρχει ένα το οποίο συμβάλλει σε μακροχρόνια, σταθερή και επιτυχημένη πορεία σε όλες τις πτυχές της ζωής σου:

Η ικανότητα να πειθαρχείς τον εαυτό σου και να καθυστερείς την άμεση ευχαρίστηση για χάρη μιας καλύτερης, μελλοντικής ανταμοιβής .

Σε ένα από τα διασημότερα πειράματα ψυχολογίας του 20ου αιώνα οι ερευνητές, άφηναν μικρά παιδιά μόνα τους σε ένα κλειστό δωμάτιο. Στο δωμάτιο, υπήρχε μόνο ένα τραπεζάκι με μια λιχουδιά. Οι εντολές που έδωσαν στα παιδιά ήταν πως αν δεν έτρωγαν αμέσως τη λιχουδιά που είχαν μπροστά τους θα είχαν την ευκαιρία αργότερα να φάνε δύο αντί για μία.

Ο σκοπός του πειράματος αυτού ήταν να ανακαλύψουν σε ποια ηλικία αναπτύσσεται η ικανότητα να αντιστεκόμαστε στην απόλαυση και τις παρορμήσεις. Και ενώ σαν πείραμα ήταν απλό, σε συνδυασμό με μεταγενέστερες έρευνες, τα αποτελέσματα του προκάλεσαν σεισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν πως, χρόνια αργότερα, τα παιδιά που είχαν αντισταθεί στο γλύκισμα ήταν περισσότερο επιτυχημένα και απολάμβαναν καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνα που έφαγαν αμέσως το γλυκό.

Η αυτοπειθαρχία αποδείχτηκε καλύτερος δείκτης πρόβλεψης για την επιτυχία ενός ατόμου στη ζωή από τον δείκτη ευφυΐας του και τις επιδόσεις στο σχολείο.

Αυτοπειθαρχία: Το κλειδί της επιτυχίας

 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει στη ζωή μας, έρχεται με δύο τρόπους. Ή μέσα από κάποιο μεγάλο γεγονός, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα της ζωής μας και μας αναγκάζει να προσαρμοστούμε σε κάτι διαφορετικό. Όπως είναι ένα ατύχημα, η γέννηση ενός παιδιού ή ο πρώτος αριθμός στο τζόκερ.

Ή μέσα από επίμονη προσπάθεια και σταδιακή εξέλιξη για επίτευξη των στόχων μας. Και όπως πολύ σωστά κατάλαβες αυτό απαιτεί αυτοπειθαρχία.

Η πρώτη περίπτωση (τύχη) είναι συνήθως κάτι που συμβαίνει σπάνια και κάτι που φυσικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι, το να κάνουμε το σταυρό μας για να πετύχουμε τους αριθμούς του τζόκερ μάλλον δε θα βοηθήσει και πολύ. Ομοίως το να περιμένουμε να έρθει μόνη της μια πρόταση για τη δουλειά των ονείρων μας.

Αυτό που μένει λοιπόν είναι να δούμε τι περνάει από το δικό μας χέρι και να κυνηγήσουμε οι ίδιοι τα όνειρά μας και τις φιλοδοξίες μας. Κάτι όμως που δε γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού ή το γύρισμα ενός διακόπτη. Οι αλλαγές αυτές έρχονται αργά και σταδιακά, και απαιτούν να βγάλουμε πολλές φορές τον εαυτό μας από τη ζώνη άνεσης του.

Εδώ είναι που κάνει τη διαφορά η αυτοπειθαρχία

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να πετύχει τους στόχους του ή να πετύχει μια ποθητή αλλαγή. Αν όμως δεν έχει την υπομονή και δεν μπορέσει να επιβληθεί στον εαυτό του δεν θα τα καταφέρει.   Πολλές φορές χρειάζεται να αλλάξει κανείς συνήθειες και τρόπο ζωής.

Κάποιος που θέλει να εργαστεί σε συγκεκριμένο τομέα, σε μια δουλειά που πραγματικά του αρέσει, είναι πιθανό να χρειαστεί να περάσει πάρα πολλές συνεντεύξεις και να γευτεί την απόρριψη πολλές φορές.  Αν όμως μείνει σε μια εργασία που δεν του αρέσει για να αποφύγει να αισθανθεί άβολα τότε είναι σίγουρο πως σίγουρα δε θα εργαστεί εκεί που επιθυμεί.

Το να μένουμε προσηλωμένοι σ ’ένα στόχο δίχως άμεσο αποτέλεσμα δεν είναι εύκολο και το μεγαλύτερο εμπόδιο εδώ είναι ο εαυτός μας. Πολλές φορές είμαστε τόσο εστιασμένοι στο τελικό στόχο που αγνοούμε οποιαδήποτε πρόοδο έχουμε κάνει ως τώρα.

Ακριβώς επειδή δεν έχουμε πάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό που θέλουμε, πιστεύουμε πως έχουμε αποτύχει και αυτό μας αποθαρρύνει να προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε ξανά.

Η αυτοπειθαρχία όμως είναι και αυτή ένας μυς κατά κάποιο τρόπο. Και λειτουργεί και αυτή όπως οι υπόλοιποι μύες στο σώμα σου. Ακόμα και αν δεν είναι το δυνατό σου σημείο, όσο την εξασκείς τόσο περισσότερο δυναμώνει και αναπτύσσεται

Όπως έχει πει και ο Γερμανός φιλόσοφος Friedrich Nietzsche: Η ελευθερία είναι η θέληση να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας.

Αφαίρεσέ λοιπόν τους πειρασμούς και τις δικαιολογίες από τη ζωή σου. Αν έχεις θέσει στόχους στην επαγγελματική σου ζωή ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα και αισθάνεσαι πως δε πετυχαίνεις, μην αφήνεις τον εαυτό σου να σε σαμποτάρει. Συνέχισε την πορεία σου και κυρίως άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μετράς την επιτυχία σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!