Αμηχανία: Πώς να επανακάμψεις από λάθη στη συνέντευξη - Purpose Συμβουλευτική

Αμηχανία: Πώς να επανακάμψεις από λάθη στη συνέντευξη

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Τι μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αμηχανία σε μια συνέντευξη εργασίας και πώς μπορείς να διορθώσεις την κατάσταση.

Το να προσπαθείς να πείσεις κάποιον άγνωστο να σε προσλάβει είναι σίγουρα για τους περισσότερους μια δοκιμασία για γερά νεύρα. Αρκεί ένα μόνο ολίσθημα για να μετατρέψει την όλη διαδικασία σε απόλυτο εφιάλτη με την αμηχανία να σε ζώνει. Εκείνο που ξεχνούν πολλοί είναι ότι όλοι κάποια στιγμή κάνουν λάθη. Στο κάτω-κάτω της γραφής τα σφάλματα είναι ανθρώπινα!

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας και προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισής τους.

#1 Χτυπάει το κινητό σου τηλέφωνο

Αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε! Αν το τηλέφωνο χτυπήσει στη μέση της επαγγελματικής σου συνέντευξης πρέπει να το κλείσεις το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει άμεσα να συνεχιστεί η συζήτηση. Διευκρίνισε επίσης πως πίστευες ότι το είχες βάλει στο αθόρυβο πριν μπεις στη συνέντευξη, αλλά προφανώς έκανες κάποια λάθος κίνηση.

Φρόντισε να τονίσεις ότι δε θεωρείς σωστό να σηκώνεις το τηλέφωνό σου όταν βρίσκεσαι σε επαγγελματική συνάντηση, ώστε να καταστεί σαφές ότι δε συνηθίζεις να αφήνεις το τηλέφωνο σου ανοιχτό σε τέτοιες περιπτώσεις.Αμηχανία: Πώς να επανακάμψεις από λάθη στη συνέντευξη

#2 Σου διαφεύγει μια λέξη

Βρίσκεσαι στο μέσο της πρότασής σου και ξαφνικά δεν μπορείς να θυμηθείς τη λέξη που ήθελες να πεις. Αν δεν είσαι σίγουρος για τη λέξη, τότε μην προσπαθείς να τη σκεφτείς από την αρχή, ούτε χρειάζεται να νιώσεις αμηχανία.

Αντιθέτως, μη διστάσεις να πεις την αλήθεια: «Λυπάμαι, αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει τελείως o όρος που αφορά τη συγκεκριμένη διεργασία, κάτι που είναι παράξενο, διότι τον χρησιμοποιώ αρκετά συχνά. Όπως και να ‘χει, με βοήθησε πολύ να ελέγξω την ηλεκτρονική προώθηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να πετύχουμε τους στόχους των πωλήσεών μας.».

#3 Σου ξεφεύγει μια απρεπής έκφραση

Κάποιες φορές ίσως χάσεις την αυτοσυγκράτησή σου εν μέσω της συνέντευξης κι αυτό σε οδηγήσει να χρησιμοποιήσεις μια βρισιά ή μια απρεπή έκφραση. Επόμενο είναι αυτό να μην αρέσει σε καμιά επαγγελματική ομάδα.

Μη σε πιάνει πανικός και αμηχανία όμως! Προσπάθησε να βγάλεις κάτι θετικό από το παράπτωμά σου λέγοντας: «Συγγνώμη, είμαι τόσο ενθουσιασμένος με αυτό το πρότζεκτ, που καμιά φορά δεν ελέγχω τα συναισθήματά μου!».

Θες να κάνεις καλή εντύπωση στις συνεντεύξεις; Δες εδώ

#4 Δεν μπορείς να σκεφτείς μια καλή απάντηση

Όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί για μια συνέντευξη, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποια ερώτηση να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Σε αυτή την περίπτωση, προσπάθησε να πάρεις το χρόνο σου για να απαντήσεις. Μη φοβηθείς να πεις: «Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση και θα ήθελα να τη σκεφτώ.». Ή: «Θα μπορούσα να έχω ένα λεπτό για να το σκεφτώ καλύτερα;».

Δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυνταχθείς και να συγκροτήσεις τις σκέψεις σου. Αυτό δείχνει ότι παίρνεις τη διαδικασία της συνέντευξης στα σοβαρά και θέλεις να βάλεις τα δυνατά σου για αποδόσεις καλά. Μην ξεχνάς ότι η συνέντευξη δεν είναι δοκιμασία με αυστηρά προκαθορισμένη χρονική διάρκεια.

#5 Μίλησες άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη σου

Είναι πιθανό να σου συμβεί: Ακόμα κι αν δεν είχες την πρόθεση, ίσως κάνεις το σφάλμα να κριτικάρεις τον προηγούμενο εργοδότη σου. Για παράδειγμα, αν ρωτήθηκες για κάποια περίοδο που είχες αποτελέσει πρότυπο για τους συναδέλφους σου, μπορεί από το πουθενά να σαμποτάρεις μια τυχόν καλή σου απάντηση κατηγορώντας τον προηγούμενό σου προϊστάμενο για τη συνεχή του αργοπορία στις συναντήσεις.

Αν κατορθώσεις να συνειδητοποιήσεις εγκαίρως ότι μίλησες άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη σου, είναι καλό να το αναγνωρίσεις και να γυρίσεις την κατάσταση υπέρ σου, προτού δημιουργηθεί αμηχανία. Μπορείς να πεις: «Μόλις συνειδητοποίησα ότι αυτό που είπα ήταν πολύ επικριτικό εκ μέρους μου και δε θα ήθελα να δημιουργήσω μια τέτοια εντύπωση για το χαρακτήρα μου. Υπήρξαν πολλά θετικά στοιχεία στην προηγούμενη δουλειά μου και έμαθα πράγματα που θα με βοηθήσουν να πετύχω στο νέο ρόλο που προτίθεμαι να αναλάβω.».

Συνοψίζοντας, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι το κι εκείνοι που σου παίρνουν τη συνέντευξη είναι απλώς άνθρωποι στο κάτω -κάτω. Ίσως έχουν κάποια υψηλή θέση στην εταιρεία, όμως κι αυτοί θα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν πολλές άβολες καταστάσεις, άρα σίγουρα θα δείξουν κατανόηση σε τυχόν σφάλματά σου και δεν πρόκειται θα σε πετάξουν έξω.

Προσπάθησε να θέσεις μετριοπαθείς στόχους για τη συνέντευξη. Για παράδειγμα βεβαιώσου ότι μπορείς να είσαι πειστικός, σαφής, να εκφράζεσαι λιτά και περιεκτικά και να έχεις καλή γλώσσα σώματος. Εστίασε στο να επιχειρηματολογήσεις γιατί είσαι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση κι όχι στο να αποδείξεις ότι έχεις υπερφυσικές ικανότητες.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!