Τι κάνεις όταν στο γραφείο σου υπάρχουν ανταγωνιστικοί συνάδελφοι;
Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό: Κάποιος συνάδελφος έκλεψε την πρωτότυπη ιδέα μας και την παρουσίασε στο meeting ως δικιά του ή κάποιος άλλος μας εξέθεσε μπροστά στον προϊστάμενο.
Ανταγωνισμός υπάρχει σχεδόν σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα, είτε φιλικός είτε πιο σκόπιμος. Άνθρωποι από διαφορετικά background δουλεύουν στενά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλές συνεργασίες, αλλά και σε διαφορετικά απόψεις ή ανταγωνισμό.
Στην περίπτωση του συναδέλφου που δεν είναι μόνο ανταγωνιστικός αλλά προσπαθεί επί τούτου να σε ρίξει κάτω, θα πρότεινα εξαρχής να μιλήσεις με τον προϊστάμενό σου (κι αν σε ενδιαφέρει το θέμα, πες το μου, για να ασχοληθούμε σε μελλοντικό άρθρο).
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, δεν είναι πάντα αυτή η καλύτερη κίνηση από μεριάς σου.
Ο στόχος είναι να μάθεις να χρησιμοποιείς τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα που έχουν οι ανταγωνιστικοί συνάδελφοι προς όφελός σου.
Να τρεις τρόποι για να το επιτύχεις:
Τι είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις όταν υπάρχουν ανταγωνιστικοί συνάδελφοι στο γραφείο; Μα, να τους κάνεις φίλους.
Όχι, δεν εννοώ ότι πρέπει να βγαίνετε για μπύρα, αλλά περισσότερο να προσπαθήσεις να τον κατανοήσεις. Να καταλάβεις σε τι σκοπεύει, να βρεις τις καλές πλευρές της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς του και να τον κερδίσεις ως σύμμαχο.
Για παράδειγμα, προκειμένου να προσεγγίσεις έναν ανταγωνιστικό συνάδελφο, μπορεί να πεις: «Είδα ότι είχες μια πολύ καλή ιδέα στο meeting της προηγούμενης εβδομάδας. Δουλεύω πάνω σε κάτι παρόμοιο, τι λες να ενώσουμε δυνάμεις;»
Ορισμένες φορές αυτό σημαίνει να παραχωρήσεις την αναγνώριση για τις ιδέες σου. Και ενώ αυτό δεν είναι αρκετό για κάθε κατάσταση, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο σημαντικό να πετύχετε μαζί, παρά να έχεις δίκιο μόνος σου.
Θα είμαι τίμιος. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Το να μετατρέψεις τον επιθετικό συνάδελφο σε σύμμαχο απαιτεί καλή συναισθηματική νοημοσύνη και τακτική. Απαιτεί επίσης τη δυνατότητα να μπορείς να βρεις κοινό έδαφος και την προσπάθεια να χτίσεις μια νέα γέφυρα. Αυτός είναι και ο λόγος που στο σεμινάριό μας Office Politics για τις εργασιακές δυναμικές, εξηγούμε αναλυτικά με ποιους πρακτικούς τρόπους μπορείς να μετατρέψεις κάποιον σε σύμμαχο.
Αν θες να φτάσεις τους στόχους σου, χρειάζεται να βεβαιωθείς ότι είσαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Λίγος ανταγωνισμός στη δουλειά είναι καλό πράγμα, αν τον κατευθύνεις στο να βελτιωθείς. Άλλωστε όσοι ανταγωνιστικοί συνάδελφοι κι αν υπάρχουν, χρειάζεται να δείξεις και στους διευθυντές ότι έχεις τις ικανότητες και τη δυνατότητα να ηγείσαι.
Αν κάποιος ανταγωνιστικός συνάδελφος αποτελεί εμπόδιο, χρησιμοποίησε τον σαν ευκαιρία να αναδείξεις και να βελτιώσεις τις ικανότητές σου, είτε αυτό σημαίνει να εκπαιδευτείς σε κάτι σχετικό, είτε να πάρεις περισσότερα ρίσκα σε αυτά που κάνεις τώρα, είτε να μάθεις κάτι από τους άλλους συναδέλφους που τυγχάνει να είναι καλύτεροι σε κάποιο κομμάτι.
Ο συνάδελφος μπορείς να παραμένει ανταγωνιστικός (και να προσπαθεί να στην φέρει), αλλά αν εσύ αναπτύσσεσαι και βελτιώνεις την απόδοσή σου θα είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.
Αν θες πρακτικούς τρόπους για να διαχειρίζεσαι τους επιθετικούς συναδέλφους, δες εδώ
Το έχουμε δει σε πολλές έρευνες, αυτό που κυρίως επιζητούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους είναι ο επαγγελματισμός, η αξιοπιστία και η θετικότητα.
Με αυτά κατά νου, οι πιθανότητες λένε ότι ο ανταγωνιστικός συνάδελφος που έχει πάντα κατά νου να ρίχνει την ομάδα, κάποια στιγμή θα γίνει αντιληπτός. Και πιο σημαντικό, αυτό επίσης σημαίνει ότι όσο πιο ηθικά σωστά φέρεσαι, τόσο περισσότερο καλά θα καταλήξουν τα πράγματα για εσένα.
Οπότε ανεξαρτήτως του πόσο ανταγωνιστικός και δύσκολος είναι ο συνάδελφος, του πως φέρεται και του πόσο σε δυσκολεύει κατά διαστήματα, λάβε την απόφαση εσύ να είσαι πάντα δίκαιος, αξιόπιστος και ομαδικός σε ότι κάνεις.
Οκ, μοιάζει κάπως ιδεαλιστικό, αλλά επιλέγοντας να μην παίξεις το παιχνίδι του, ο ανταγωνιστικός συνάδελφος θα μοιάζεις μόνος του και πιο εκτεθειμένος και θα είναι πιο εύκολο να τον κάνεις στην άκρη.
Σίγουρα, θα ήταν τέλειο να μπορούσαμε απλά να ευχηθούμε να φύγουν από τη μέση οι ανταγωνιστικοί συνάδελφοι που λειτουργούν εις βάρος μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να μην τους δώσουμε χώρο στο μυαλό μας ώστε να μην μας επηρεάζουν.
Εστιάζοντας σε αυτά που ελέγχουμε οι ίδιοι (αντί να εστιάζουμε σε αυτούς) κάνουμε πιο εύκολο το να τους αγνοήσουμε, να τα πάμε καλά και ακόμα και να μάθουμε από αυτούς.
Και αυτό είναι που μας κάνει νικητές!
Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους
Οι Λόγοι που αποτυγχάνεις να Πετύχεις τους Στόχους σου
Πως να τα Πηγαίνεις Καλά με τους Συναδέλφους σου
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου