Ρουτίνα: Πως να Αποδράσεις από την Καθημερινότητα - Purpose Συμβουλευτική

Ρουτίνα: Πως να Αποδράσεις από την Καθημερινότητα

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Ρουτίνα: Μια σταθερή και καθιερωμένη διαδικασία που απειλεί την καθημερινότητα σου. Συνήθως ανίερη, πληκτική και μη πολλά υποσχόμενη.

Διαβάζοντας τον παραπάνω ορισμό η ρουτίνα της καθημερινότητας δεν ακούγεται ιδιαίτερα διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.

Ίσως να ήταν αλλιώς τα πράγματα αν αυτή η «σταθερή και καθιερωμένη διαδικασία» λάμβανε χώρο σε κάποια εξωτική παραλία σε κάποιο τροπικό νησί, με εσένα να πίνεις χαλαρός το ποτό σου.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πολύ διαφορετική.

Είναι όμως και αρκετά κοινή. Όλοι μας λίγο πολύ μπαίνουμε σε μια ανιαρή ρουτίνα, όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε. Αν δεν κάνεις κάτι για να αποδράσεις από αυτή, η ζωή μπορεί γρήγορα να χάσει τη φρεσκάδα της και το ενδιαφέρον της.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορείς να βγεις από τη βαρετή ρουτίνα της καθημερινότητας.Ρουτίνα: Πως να Αποδράσεις από την Καθημερινότητα

#1 Κάνε τα πράγματα διαφορετικά

Το πιο πιθανό είναι πως ακολουθείς μια πολύ συγκεκριμένη διαδρομή πηγαίνοντας στη δουλειά σου. Μια διαδρομή που έχεις βρει πως είναι αποδοτική και αποτελεσματική από θέμα χρόνου και ενέργειας και δε θα ήθελες να την αλλάξεις.

Αυτή την εβδομάδα όμως δοκίμασε να κάνεις κάποιες αλλαγές στη ρουτίνα σου. Πάρε ένα διαφορετικό λεωφορείο, πήγαινε από άλλο δρόμο, περπάτησε μέσα από διαφορετικά στενάκια.

Αντί να ξεγράψεις αυτό το κομμάτι της ημέρας σου, δες το σαν ένα θαυμάσιο και ενδιαφέρον ταξίδι. Και φυσικά σιγουρέψου πως προσέχεις και παρατηρείς τα πάντα γύρω σου σε αυτό το ταξίδι.

Η αλήθεια είναι πως μέσα από μοτίβα, ρουτίνες και συνήθειες, η ζωή χάνει τη σπίθα της. Χάνει αυτό το μπαχαρικό που της δίνει ενδιαφέρον, χρώμα και γεύση. Για αυτό το λόγο λοιπόν το να αλλάξεις τη διαδρομή που ακολουθείς για να φτάσεις στην εργασία σου είναι ένα κυριολεκτικό πρώτο βήμα για να βγεις από τη βαρετή ρουτίνα.

Κάνε λοιπόν τα πράγματα διαφορετικά.

Σπάσε τώρα τη ρουτίνα σου και φτιάξε την καθημερινότητά σου! Δες εδώ

#2 Κάνε κάτι που σε ανεβάζει

Σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, οι άνθρωποι συμβιβάζονται. Το βλέμμα τους κατεβαίνει και το μόνο που βλέπουν είναι οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά στη μύτη τους. Τίποτα παραπέρα.

Όταν λοιπόν έχεις κολλήσει σε μια ρουτίνα, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να αντιληφθείς πως όντως υπάρχει μια έξοδος. Για αυτό λοιπόν δοκίμασε να αφιερώσεις ένα λεπτό σήμερα σκεπτόμενος τι μπορεί να υπάρχει έξω από την καθημερινότητά σου που μπορεί να σου ανεβάσει τη διάθεση.

Να σε διασκεδάσει και να σε ανεβάσει περισσότερο απ’ όσο έχεις διασκεδάσει τώρα τελευταία.

Σκέψου το και κάντο.

Δοκίμασε εκείνα τα μαθήματα λάτιν χορού. Πήγαινε με ένα φίλο στο εξοχικό του για δύο μέρες. Πιάσε ένα πινέλο και εκφράσου δημιουργικά. Ότι και αν επιλέξεις να κάνεις, θυμήσου να προσθέσεις τον θαυμασμό, την περιέργεια, την εξερεύνηση ή το απρόβλεπτο στο πρόγραμμά σου. Πήγαινε εκεί που είναι η περιπέτεια.

#3 Γίνε εγωιστής με το σωστό τρόπο

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη κατάσταση. Σε αυτές τις στιγμές που νιώθεις πως δεν αντέχεις άλλο και χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές. Αυτές είναι και οι στιγμές που έχεις ξοδέψει την ενέργεια σου και έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την πληκτική ρουτίνα.

Για αυτό ακριβώς και ακόμα κι αν είσαι πραγματικά απασχολημένος, χρειάζεται να γίνεις εγωιστής και να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου. Σιγουρέψου πως φροντίζεις το πνεύμα, το σώμα, την καρδιά σου, δίνοντας στον εαυτό σου όλα εκείνα που σου επιτρέπουν να ζεις μια πλούσια σε ικανοποίηση και ευχαρίστηση ζωή.

Δεν υπάρχει τρόπος να αποδράσεις από τη πληκτική ρουτίνα αν δεν το κάνεις αυτό.

Τι σε κάνει να χαμογελάς; Τι σε ηρεμεί; Τι σου δίνει ενέργεια; Τι κάνει το μυαλό σου να ταξιδεύει; Τι σου προκαλεί ρίγος και συγκίνηση;

Μπορεί να είναι το οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο. Άκου το αγαπημένο σου τραγούδι, δώσε μια αγκαλιά σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, πήγαινε τακτικά στα μαθήματα γιόγκα, μάθε μια ξένη γλώσσα, διάβαζε βιβλία, κάνε διαλογισμό, βγες για περίπατο.

Δεν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα σε όλα αυτά, αρκεί να παίρνεις ενέργεια και να φροντίζεις τον εαυτό σου μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι κυρίαρχη προτεραιότητα σου να φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου πριν το κάνουν οι άλλοι.Ρουτίνα: Πως να Αποδράσεις από την Καθημερινότητα

#4 Βγες από τη ζώνη άνεσης σου

Η ρουτίνα σχηματίζεται όταν διαβαίνεις συνεχώς τα ίδια εδάφη ξανά και ξανά.

Η άνεση και η ασφάλεια που υπάρχει στο να προσκολλάσαι σε κάτι οικείο είναι όντως ένας πολύ δυνατός λόγος. Όμως αν θες να αλλάξει κάτι, να αποδράσεις από τη ρουτίνα αλλά και να εξελιχθείς θα χρειαστεί να αφήσεις αυτή την αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Ίσως να έχεις τον ίδιο ρόλο ή να είσαι στην ίδια εταιρία για πολύ καιρό. Ίσως να έχεις μια φιλία η οποία πλέον είναι περισσότερο βάρος παρά ποιοτική. Ίσως η πόλη στην οποία μένεις να είναι πλέον πολύ μικρή για σένα.

Για να νιώσεις ελεύθερος ξανά, χρειάζεται να ξέρεις τι πρέπει να αφήσεις πίσω.

Τέλος, θυμήσου πως όταν νιώθεις πως έχεις κολλήσει στη ζωή σου, πως έχεις μείνει σε μια βαρετή ρουτίνα και καθημερινότητα, με το να συνεχίσεις να κάνεις ότι έκανες, σκάβεις το λάκκο όλο και πιο βαθιά.

Οπότε το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται να αντιληφθείς είναι πως το να μην κάνεις τίποτα, το να περιμένεις να δεις τι θα συμβεί δεν πρόκειται να δουλέψει.

Όσο και αν το σκέφτεσαι και να το αναλύεις όλα καταλήγουν σε ένα μόνο πράγμα. Κάνε κάτι.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!