Η αυτοκτονία ως πρόβλημα της κοινωνίας.
Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε βαθιά απόγνωση και νοιώθει μέσα του έντονο θυμό, πικρία και μοναξιά είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να σκέφτεται πώς να βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του.
Η αυτοκτονία είναι μία πράξη ύστατης απόγνωσης στην οποία καταλήγει ένα άτομο όταν νοιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα που το ταλαιπωρεί και το πληγώνει.
Αυτοκτονία είναι η πράξη με την οποία ένας άνθρωπος βάζει ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Το άτομο αυτό μετά την πράξη του αποκαλείται αυτόχειρας. Στη σύγχρονη εποχή της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η αυτοκτονία πολλών συνανθρώπων μας την έχει καταστήσει ένα σοβαρό και έντονο κοινωνικό πρόβλημα.
Οι άνεργοι είναι μία κατηγορία ανθρώπων στους οποίους η αυτοκτονία συναντάται συχνά , καθώς η έλλειψη εργασίας οδηγεί σε οικονομική δυσχέρεια που αποτελεί το υπόβαθρο πολλές φορές για τη δημιουργία ψυχικών παθήσεων, όπως κατάθλιψη, άγχος, μελαγχολία.
Η αυτοκτονία σχετίζεται και με άλλους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, η οικογένεια και η υγεία του αυτόχειρα.
Άξια αναφοράς είναι και η αρνητική στάση που υπάρχει ακόμα διάχυτη στην κοινωνία απέναντι στις ψυχικές παθήσεις, η οποία αποτρέπει πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια φοβούμενοι το στιγματισμό.
Οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στο να τερματίσει ο ίδιος τη ζωή του είναι πολλοί και διάφοροι.
Μπορούμε να αναφέρουμε ως κυριότερους, τον σωματικό και ψυχικό πόνο, την ανεργία, την ερωτική απογοήτευση, την έλλειψη κοινωνικής ζωής και τις άσχημες σχέσεις με την οικογένεια, την ασθένεια, την κακοποίηση, την έλλειψη σκοπού στη ζωή.
Πολλά μάλιστα είναι και τα άτομα τα οποία οδηγούνται στην αυτοκτονία, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν ψυχικά την καταπίεση που δέχονται από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που ζουν.
Είναι σημαντικό επίσης να γίνει κατανοητό ότι επειδή τα όρια της αντοχής είναι υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά, ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του επίπεδα αντοχής και δύναμης. Όπως επίσης είναι διαφορετικός και ο πόνος που νοιώθει ένας άνθρωπος εξαιτίας μίας κατάστασης που είναι και το κυρίως πρόβλημα, και όχι τόσο το ίδιο το πρόβλημα.
Ο αυτοκτονικός ιδεασμός αφορά τη σκέψη του ανθρώπου στον τερματισμό της ζωής του. Συνήθως εκδηλώνεται και στο σωματικό επίπεδο του ατόμου με πράξεις αυτοκαταστροφής ( το άτομο χαρακώνεται και αυτοτραυματίζεται). Ο αυτοκτονικός ιδεασμός αποτελείται από σκέψεις που οδηγούν εν τέλει πολλές φορές στην ίδια την πράξη της αυτοκτονίας.
Η αυτοκτονία είναι στην ουσία μία πράξη απελπισίας και μία κραυγή για βοήθεια.
Πολλές φορές –τις περισσότερες- οι άνθρωποι που αυτοκτονούν δίνουν αρκετό καιρό πριν σημεία των προθέσεων και της ψυχικής τους δυσφορίας στο κοντινό περιβάλλον τους.
Συμπεριφορές όπως η κακή επίδοση στο σχολείο και την εργασία, η απομόνωση του ατόμου, η ευερεθιστικότητα, το αίσθημα ανηδονίας και απόγνωσης, τα αισθήματα ντροπής, ενοχής και αναξιότητας, οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής και τον ύπνο, είναι σημάδια που πολλές φορές πρέπει να κινητοποιήσουν τον ευρύτερο κύκλο τους.
Είναι σημαντικό ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κίνδυνο να βλάψει τη ζωή του, να νοιώσει αγάπη, κατανόηση και ειλικρινές ενδιαφέρον τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη και όχι κατάκριση.
Μη διστάσει κάποιος να ρωτήσει τον ίδιο τον άνθρωπο ευθέως αν σκοπεύει να βλάψει τον εαυτό του. Δε θα εμφυσήσει κανείς, όπως πιστεύεται, την ιδέα στον αυτοκτονικό να τερματίσει τη ζωή του, αντιθέτως θα νοιώσει εμπιστοσύνη να ανοιχτεί και να μιλήσει ανοιχτά για όλα όσα τον απασχολούν.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί και η γραμμή 1018 η οποία, πραγματικά, σώζει ζωές και στην οποία μπορούν να καλούν οι άνθρωποι που σκέφτονται να βλάψουν τον εαυτό τους.
Η αυτοκτονία δεν είναι η λύση στα προβλήματά μας. Είναι μία παντοτινή λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο τις περισσότερες φορές είναι προσωρινό.
Είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να πιστέψει ότι κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του και πως όλα μπορούν να ξεπεραστούν. Η ζωή είναι ένα όμορφο ταξίδι και παραμένει όμορφη παρά τα όποια προβλήματά της. Όλα θα πάνε καλά!
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Δεν έχεις Εργασιακή Εμπειρία: 10 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
Πως θα Υιοθετήσεις μια Νέα Συνήθεια
Πως να πιάσεις κουβέντα με κάποιον: 6 Συμβουλές
Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους
Πως να τα Πηγαίνεις Καλά με τους Συναδέλφους σου