Ακόμα και σε περιπτώσεις που κάποιος εργάζεται κάτω από πολύ καλές εργασιακές συνθήκες, δεν είναι λίγες οι φορές που οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, ο μεγάλος όγκος εργασιών και το στρες οδηγούν στην εξάντληση…
Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί η ισορροπία μεταξύ εργασιακής και επαγγελματικής ζωής, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση του εργαζομένου. Η εξάντληση και το στρες είναι η αιτία που πολλοί εργαζόμενοι παραιτούνται από την δουλειά τους.
Το εργασιακό στρες οδηγεί πολύ συχνά σε προβλήματα υγείας που είτε αυτά είναι παροδικά είτε μακροχρόνια. Όταν κάποιος αρχίσει συχνά να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, καλό θα είναι να εξετάσει τι ρόλο παίζει ο φόρτος εργασίας του στην υγεία και την ζωή του και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη τους.
Όταν κάποιος παρουσιάζει σημάδια εξάντλησης, είναι πολύ πιο εύκολο να υποκύψει σε λάθος επιλογές (π.χ. διατροφή, κάπνισμα κτλ.), και να υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό και καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτές οι επιλογές οδηγούν μακροπρόθεσμα σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.
Ένα από τα πρώτα σήματα κινδύνου ότι βαδίζουμε προς την εξάντληση, είναι όταν η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας μας ακολουθεί όλη μέρα. Όταν τα επίπεδα ενέργειας μας είναι το ίδιο χαμηλά το πρωί όταν ξυπνάμε με το βράδυ που πάμε για ύπνο, τα νέα κάθε άλλο παρά καλά είναι.
Όταν είμαστε στο ξεκίνημα της καριέρας ή μιας νέας εργασίας, όλα μοιάζουν ρόδινα και τα κίνητρα μας έρχονται φυσικά και αβίαστα. Όταν όμως περνάμε σε μια φάση εξάντλησης, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρούμε τα κίνητρα να συνεχίσουμε με αποτέλεσμα η ποιότητα και η ποσότητα της δουλείας μας να μειώνεται.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, όσο τα επίπεδα εξάντλησης μεγαλώνουν, τόσο πιο δύσκολο είναι να διαχειριστούμε τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσουμε και να διατηρήσουμε το καλό επίπεδο της δουλειάς μας. Για αυτό τον λόγο, ο καθένας θα πρέπει να έχει ασφαλιστικές δικλίδες που να του κάνουν εμφανές, πότε η απόδοση αρχίζει να μειώνεται αισθητά.
Καθώς το στρες και η εξάντληση επηρεάζουν την εργασιακή και προσωπική μας ζωή, επηρεάζουν και το πώς αλληλεπιδρούμε με τους συνεργάτες, την οικογένεια μας κτλ. Όταν κάποιος είναι εξαντλημένος είναι πολύ πιο πιθανό να χάσει τον αυτοέλεγχο του και να εμπλακεί σε ανούσιους διαπληκτισμούς.
Ένα ακόμα σημάδι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εξάντλησης, είναι όταν ακόμα κι όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας, σκεφτόμαστε συνεχώς την δουλειά που δεν έχουμε ακόμα κάνει, εάν έχουμε ξεχάσει κάτι σημαντικό, τα deadlines που μας πιέζουν και γενικά μόνο θέματα που αφορούν την δουλειά. Μπορεί το να σκεφτόμαστε την δουλειά μας και στο σπίτι να μοιάζει φυσιολογικό, αλλά τα αποτελέσματα αυτού μπορεί να είναι καταστροφικά.
Η εξάντληση έχει πολύ συχνά επίδραση στο εάν βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ακόμα και άτομα που είναι κατά βάση αισιόδοξα, όταν εξαντλούνται τείνουν να γίνονται πολύ αρνητικά.
Ένα ακόμα σημάδι είναι η έλλειψη της ικανοποίησης από τις εργασίες που διενεργούμε. Όταν κάποιος πάσχει από εξάντληση δεν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα της δουλείας και της ζωής του, γεγονός που κάνει την διάθεση του για αποτελεσματική εργασία και ευχάριστη ζωή να μειώνεται κατακόρυφα.
Για να καταπολεμήσουμε την εξάντληση πριν αυτή αποβεί επιζήμια για την δουλειά και την υγεία μας, θα πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να ακούσουμε το σώμα μας.
Καμία δουλειά, προαγωγή ή επιβράβευση δεν έχει νόημα εάν καταστραφεί η προσωπική ζωή και η υγεία μας.
Κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσουμε για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση είναι να φροντίζουμε να αποσυνδεόμαστε κάποιες στιγμές από την δουλειά, να κάνουμε μικρά διαλλείματα μέσα στην μέρα και να χαλαρώνουμε. Ο ρόλος του οικογενειακού και φιλικού περίγυρου είναι πολύ σημαντικός αφού με την υποστήριξή του, μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ξεχαστούμε.
8 Σημάδια ότι είσαι Δύσκολος Άνθρωπος
8 Σημάδια ότι χρειάζεσαι Διάλειμμα από την Δουλειά
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)
Πως να βρεις Δουλειά μετά από ένα κενό στην καριέρα σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο