Διάβασμα: μια πολύτιμη Δραστηριότητα - Purpose Συμβουλευτική

Διάβασμα: μια πολύτιμη Δραστηριότητα

By Μαρία Σκαμπαρδώνη | Προσωπική Ανάπτυξη

Το διάβασμα παραμένει πιο σημαντικό από ποτέ.

Αυτός ο κόσμος του σήμερα, η κουλτούρα της εποχής, τα πρότυπα, η showbiz που μάχεται το οτιδήποτε πνευματικό, καλλιέργησε μία κουλτούρα αποστροφής σχετικά με τα βιβλία, με τη μελέτη κειμένων, με το διάβασμα. Το διάβασμα θεωρείται πλέον από πολλούς ως μία κουραστική έως βαρετή δραστηριότητα, ως μία ανιαρή απασχόληση που γεμίζει το μυαλό με πληροφορίες και βομβαρδισμό γεγονότων.

Σε όλη αυτή την αρνητική αντιμετώπιση συνδράμει, βεβαίως, πάρα πολύ και το εντελώς αποστεγνωμένο και ανιαρό εκπαιδευτικό μας σύστημα το οποίο ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα προκειμένου να πείσει τα νέα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.

Η επιτυχία ταυτίζεται με την ανούσια και πρόσκαιρη αποστήθιση, η πρόοδος με ένα “άριστα” σε έναν έλεγχο. Μία νοσηρή αντίληψη που έχει απομακρύνει εκατομμύρια νέους ανθρώπους από την ανάγνωση υπέροχων βιβλίων, οδηγώντας τα να θεωρούν πως το διάβασμα είναι μία βαρετή αγγαρεία και ένας εξαναγκασμός. Άλλοι πάλι, κρύβουν την απροθυμία τους να διαβάσουν, βρίσκοντας ως δικαιολογία την έλλειψη χρόνου, το κόστος, το οτιδήποτε.

Το διάβασμα έχει πολλά οφέλη

Όμως, το διάβασμα είναι μία μοναδική δραστηριότητα, που είναι ικανή να σε μεταφέρει σε μαγικά μέρη δίχως να χρειαστεί να μετακινηθείς από τη θέση σου. Ας δούμε μερικά από τα άπειρα οφέλη του:

Αναπτύσσει το λόγο στον άνθρωπο: Το διάβασμα καλλιεργεί τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, οξύνει την αντίληψη, συντελεί στη βελτίωση του λόγου και τη διάνθιση του λεξιλογίου.

Όσο περισσότερο διαβάζει κάποιος, τόσο μαθαίνει να κρίνει ορθά και να αποκτά ένα νοητικό επίπεδο που θα του επιτρέπει να σκέφτεται. Το βιβλίο είναι βέβαιο πως προσφέρει μεγαλύτερη πνευματική ψυχαγωγία από πολλά κενά θεάματα της τηλεόρασης, είναι κανό να σε διαπαιδαγωγήσει, να σου γεννήσει πληθώρα συναισθημάτων και να σε βελτιώσει.

Μία παντοτινή συντροφιά: Τα βιβλία μας είναι πάντοτε εκεί, δε μας αφήνουν εκεί. Είναι δίπλα μας όλες τις ώρες, όλους τους μήνες, όλες τις εποχές, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που τις περισσότερες φορές είναι απόντες. Ένα είναι σίγουρο: πως ο άνθρωπος που αγαπάει τα βιβλία, δε μένει ποτέ του πραγματικά μόνος.Διάβασμα: μια πολύτιμη Δραστηριότητα

Σε ταξιδεύει σε όλες τις εποχές: Τα βιβλία είναι ικανά να σε μεταφέρουν σε μέρη, χώρες, περιόδους της Ιστορίας, δίχως να χρειαστεί να σε βγάλουν έξω από το σπίτι σου, δίχως να σε αναγκάσουν να μετακινηθείς διόλου. Η μαγεία του διαβάσματος έγκειται στο γεγονός πως κινητοποιεί τη φαντασία, τη σκέψη του ανθρώπου που είναι ικανή να ταξιδέψει ευκολότερα και γρηγορότερα σπάζοντας το φράγμα του χρόνου και της απόστασης.

Έδωσε την ευκαιρία στον άνθρωπο να κατακτήσει την αθανασία: Οι σπουδαίοι συγγραφείς, τα μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας δεν κατόρθωσαν-όπως κανείς- να νικήσουν το σωματικό θάνατο.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις σκέψεις και τα έργα τους να επιζήσουν αδιάβλητα στο πέρασμα του χρόνου, μία ευεργεσία της τυπογραφίας και των βιβλίων στην ανθρωπότητα. Το βιβλίο κλείνει την ίδια την κατάθεση της ψυχής σου μέσα του- για αυτό και κατακτάς με αυτό τον τρόπο την αθανασία, καθώς τα έργα σου δεν πεθαίνουν ουσιαστικά ποτέ.

Δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα: Το διάβασμα μπορεί να οδηγήσει και εμάς τους ίδιους στην εύρεση λύσεων για δικά μας προβλήματα ή προσωπικά αδιέξοδα.

Ακόμα και το γεγονός πως μπορεί να ξεχαστούμε στο διάβασμα ενός καλού βιβλίου και να αφήσουμε για λίγο κάθε αρνητική σκέψη πίσω μας, είναι μία ευεργετική επίδραση του βιβλίου στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Η μελέτη καλών βιβλίων δρα ευεργετικά κατά της μοναξιάς, της κατάθλιψης, της κακής διάθεσης.

Θες να δώσεις λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στη ζωή σου; Δες εδώ

Φέρνει κοντά ανθρώπους: Το διάβασμα μπορεί να δημιουργήσει πλήθος κοινωνικών εκδηλώσεων, να φέρει κοντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, δημιουργώντας ευκαιρίες για κοινωνική επαφή και δημιουργία κοινωνικών σχέσεων και φιλιών. Το διάβασμα ανοίγει παράθυρα σε κόσμους, είναι μία γέφυρα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, είναι κομμάτι της ζωής εκείνου που ασχολείται με αυτά.

Για όλους αυτούς τους λόγους –και όχι μόνο- το διάβασμα αποτελεί μία μοναδική δραστηριότητα με ανυπολόγιστα ψυχικά οφέλη για εκείνον που ασχολείται με αυτό. Αξίζει κάποιος να διαβάσει ένα βιβλίο από το να παρακολουθήσει μία ώρα τηλεόραση –θα ευεργετήσει περισσότερο τον εσωτερικό του κόσμο.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!