Υπάρχουν δυσάρεστες και δύσκολες συζητήσεις που μερικές φορές δεν θέλουμε να γίνουν.
Κάποιες φορές, όμως, είναι απαραίτητο γιατί μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση που να είναι δυσάρεστη για εμάς και να πρέπει να την επικοινωνήσουμε με κάποιον άλλο ή να διεκδικήσουμε κάτι που μας έχουν πάρει, προσωπικό χώρο ή χρόνο, κάποιο κομμάτι της δουλειάς στην εργασία. Ή μπορεί να πρέπει να ενημερώσουμε κάποιον για κάτι δυσάρεστο για εμάς ή κι εκείνον, να θέλουμε να μιλήσουμε για ένα πρόβλημα στο χώρο εργασίας στο αφεντικό μας που δεν το έχει αντιληφθεί ή στον/στην σύντροφό μας κ.α.
Είναι φυσικό κι επόμενο να προσπαθείς να αποφύγεις αυτές τις δύσκολες συζητήσεις, όμως απλώς έτσι διαιωνίζεις το πρόβλημα και πολλές φορές και το πρόβλημα εντείνεται και το άγχος σου μεγαλώνει, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει και σε ένα ξέσπασμα προς τον άλλο με εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Γι αυτό το καλύτερο είναι να γίνει αυτή η κουβέντα, ώστε να νιώσεις καλύτερα και να μπορέσει να βγει κάποιο θετικό αποτέλεσμα που θα κάνει την κατάσταση καλύτερη.
Μπορείς να κάνεις τα εξής:
Μπορείς όμως να προετοιμαστείς κατάλληλα ώστε να κάνεις αυτές τις δύσκολες συζητήσεις που τόσο αποφεύγεις με μερικούς τρόπους. Προσπάθησε να προετοιμάσεις την εισαγωγή και τα πρώτα λόγια που θα πεις. Δώσε μεγάλη προσοχή στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις και στο ύφος σου, που θα πρέπει να είναι ήρεμο και φιλικό. Καλό θα είναι να ορίσετε με τον συνομιλητή σου μια ώρα και κάποιο μέρος που εξυπηρετεί και τους δύο για τη συζήτηση αυτή, παρά να αιφνιδιάσεις τον άλλο επιβάλλοντας με τον τρόπο σου να γίνει η συζήτηση εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, μπορείς να τον πλησιάσεις και να πεις «Θα ήθελα να μπορέσουμε να μιλήσουμε σχετικά με …. . Πότε θα ήθελες να κάνουμε αυτή τη συζήτηση;»
Φτιάξε στο μυαλό σου τι θα ήθελες να πεις όταν συζητήσετε και με ποιόν τρόπο. Και το κυριότερο, έχε στο νου σου συγκεκριμένα ποιο είναι το κεντρικό ζήτημα που θέλεις να θίξεις και ποιο αποτέλεσμα θέλεις να επιτύχεις στο τέλος.
Μερικοί κανόνες που πρέπει να θυμάσαι όταν γίνει η συζήτηση:
Πιθανότατα στην κουβέντα σου και στο ζήτημα που σε απασχολεί να μην υπάρχει σωστό ή λάθος ή να μην υπάρχει μια ιδανική και τέλεια λύση. Το σημαντικό είναι να θέσεις τους προβληματισμούς σου και να πάρεις μια θέση, να το γνωρίζει το άλλο άτομο και να μπορέσετε να βρείτε μια λύση που να κάνει τα πράγματα να είναι καλύτερα από ό,τι ήταν μέχρι τώρα.
Μερικές φορές η πρώτη συζήτηση είναι μια αρχή και θα χρειαστεί να επακολουθήσουν κι άλλες για να φτάσετε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό, όμως, ότι χτίσατε μια καλή γέφυρα επικοινωνίας και ότι τέσταρες και τον εαυτό σου σε μια δύσκολη περίσταση. Περισσότερα για το θέμα μπορείς να βρεις και στο Σεμινάριο Αποτελεσματικής Επικοινωνίας NLP.
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Πώς να γίνεις πιο Παραγωγικός στη δουλειά
Μήπως Βρίσκεις διαρκώς Δικαιολογίες: Τρόποι να τις Διαχειριστείς