Έχεις Κολλήσει; Ώρα να Προχωρήσεις Μπροστά! - Purpose Συμβουλευτική

Έχεις Κολλήσει; Ώρα να Προχωρήσεις Μπροστά!

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ότι κόλλησες σε μια κατάσταση και δεν ήξερες πως να ξεφύγεις από αυτήν και να προχωρήσεις μπροστά;

Ίσως επρόκειτο για μια προσωπική σχέση που δεν πήγαινε καλά, μια δουλειά στην οποία δεν ήσουν χαρούμενος, ή μια ζωή που, γενικά, δεν σου έδινε την ικανοποίηση που θα ήθελες.

Συχνά, και ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε ένα πισωγύρισμα, μας είναι εύκολο να αναζητήσουμε τα αρνητικά και να αναλωθούμε σε αυτά. Ξαφνικά όλα μοιάζουν μαύρα και είναι δύσκολο να δεις το θετικό του πράγματος.

Αλλά, ας δούμε τι είναι αυτό που διαχωρίζει τον επιτυχημένο άνθρωπο από τον μέσο όρο… Είναι πάντα ικανός να αναγνωρίζει και να αναλύει βαθιά αυτά τα πισωγυρίσματα, ώστε να βρίσκει κρυμμένες ευκαιρίες – ευκαιρίες που θα του επιτρέψουν να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Πως λοιπόν το καταφέρνεί αυτό;

Πρώτα, Εστιάζεις στα Θετικά για να Προχωρήσεις μπροστά

Ανεξάρτητα από την κατάσταση, η θετική σκέψη έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη, όπως αύξηση του προσδόκιμου ζωής, χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, βελτιωμένη ψυχολογία και ευεξία, και καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης των δύσκολων στιγμών της ζωής.

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι το να υποφέρουμε είναι κομμάτι της ζωής. Είναι αναπόφευκτο. Αλλά, το πως αποφασίζεις να αντιμετωπίσεις μια στιγμή δυσκολίας, καθορίζει το υπόλοιπο ταξίδι της ζωής σου. Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό να εξασκήσεις το μυαλό σου να βρίσκει ευκαιρίες εκεί που εμφανίζονται περιορισμοί.

Αυτά τα εμπόδια που αντιμετωπίζεις μπορεί να είναι κομβικά σημεία για μία ανακάλυψη ανεξάρτητα από τον  ρόλο σου – μητέρα στο σπίτι, συνταξιούχος, εργαζόμενος επαγγελματίας κ.α. Έτσι, εάν αυτή τη στιγμή νιώθεις να έχεις κολλήσει σε έναν τομέα της ζωής σου, γιατί να μην ψάξεις να βγάλεις κάτι θετικό μέσα από αυτό;

Η ομορφιά του Εμποδίου

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να εστιάζεις στα θετικά ενώ βρίσκεσαι σε μία άσχημη κατάσταση, αποτελεί το γεγονός ότι θα μετατρέψεις τον τρόπο σκέψης σου στο να βλέπει τα αρνητικά ως κάτι καλό. Αυτό είναι αλλιώς γνωστό ως «Μετά Τραυματική Ανάπτυξη»

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από ψυχολόγους, η «Μετά Τραυματική Ανάπτυξη» πραγματοποιείται με το να ψάχνεις ενεργά για το καλό μέσα σε κάτι άσχημο. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια αντιξοότητα ως καταλύτη για να οδηγηθεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης.

Το να βρίσκεις την ομορφιά σε κάτι άσχημο, ενθαρρύνει την προσωπική δυναμική και ενισχύει την αυτοπεποίθηση σου. Όταν υπερκεράσεις τις προκλήσεις του παρελθόντος, νιώθεις δυνατός και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις τις μελλοντικές δυσκολίες γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι κομμάτι της ζωής, τα πισωγυρίσματα αλλάζουν την οπτική μας. Επιπλέον μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε τα καλά πράγματα στη ζωή, επιτρέποντας μας ταυτόχρονα να διακρίνουμε την αξία του να μην υποφέρουμε και αυτό αυξάνει την ενσυναίσθηση μας.

Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε βαθύτερα όσους περνούν από μια αντίστοιχη δυσκολία και αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να βλέπουμε τις εκάστοτε συνθήκες από μια νέα και διαφορετική οπτική, κάτι το οποίο αποτελεί και τη ρίζα της δημιουργικότητας.

Από το ουσιαστικότερο δέσιμο με τους φίλους και την οικογένεια μέχρι την αίσθηση σύνδεσης με αγνώστους που έχουν περάσει παρόμοιες δυσκολίες, τα άσχημα συναισθήματα μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους ακόμα πιο κοντά. Η κοινωνική υποστήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για να θεραπευτείς. Συζητώντας και επεξεργάζοντας δύσκολες στιγμές  με άλλους ανθρώπους βοηθάς τον εαυτό σου να βρει νέο νόημα.

Θες να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις προς την εκλπήρωση των στόχων σου; Δες εδώ

Αυτό που σε σταματά πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σου στόχος (Για τώρα)

Τώρα που είδες την σημασία του να εστιάζεις στα θετικά ενώ βρίσκεσαι σε μία άσχημη κατάσταση, ας πάμε πίσω στο τωρινό σου εμπόδιο, οτιδήποτε και αν είναι αυτό. Χρησιμοποίησε αυτή την περίσταση ως ευκαιρία και όχι ως πισωγύρισμα.

Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις σε τι να εστιάζεις πρώτα πριν φύγεις μακριά από τους στόχους σου. Θα δώσω ένα παράδειγμα:

Στην φίλη μου την Στέλλα δόθηκε πρόσφατα μια νέα ευκαιρία καριέρας. Της ανατέθηκε να αναλάβει αρχηγική θέση σε μία πολυεθνική εταιρία, αλλά μια από τις κύριες αρμοδιότητες της θέσης είναι η επικοινωνία μεταξύ των συνεργατών και κυρίως με την Ρωσία.

Παρ’όλο που η Στέλλα έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στο αντικείμενο αυτό και έχει όλες τις ικανότητες που χρειάζεται η νέα αυτή θέση, δεν μιλάει Ρωσικά. Αυτό σημαίνει ότι η Στέλλα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εμπόδιο στην καριέρα της.

Αντί να εστιάσει στον αρνητικό παράγοντα, η Στέλλα επέλεξε να μετατρέψει αυτό το εμπόδιο σε ευκαιρία – μια ευκαιρία να αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αυτή είναι το κατάλληλο άτομο για αυτή τη θέση.

Ξέροντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς της συμπεριλαμβάνει συνεχή επαφή με τους Ρώσους συνεργάτες, η Στέλλα είναι αισιόδοξη ότι έχει ότι χρειάζεται και πιστεύει ότι η βασική γνώση Ρωσικών δεν θα σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της.

Τι έκανε λοιπόν η Στέλλα για να υπερκεράσει αυτό το εμπόδιο;

Ξεκίνησε με την πρόσληψη βοηθού μεταφραστή τους πρώτους μήνες έτσι ώστε να βοηθηθεί στην δουλειά της μέχρι να μάθει την γλώσσα αφιερώνοντας ώρες της εβδομάδας της σε μαθήματα Ρωσικών.

6 μήνες μετά, η Στέλλα μπορεί να μιλήσει απλά ρωσικά με τους συνεργάτες της και μπορεί ακόμη να παρευρίσκεται σε συνεδριάσεις που γίνονται στα ρωσικά, με ελάχιστη βοήθεια από τον μεταφραστή που προσέλαβε. Φυσικά, υπήρχε ένα αυστηρό πλάνο και μεγάλη προσπάθεια από την μεριά της για να το καταφέρει αυτό. Αλλά το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν επέτρεψε σε ένα εμπόδιο να μπει στη μέση της καριέρας της.

Έτσι, με το που θα αφήσεις πίσω το κάθε εμπόδιο και αποφασίσεις να εστιάσεις, θα είσαι πανέτοιμος για να προχωρήσεις προς τον στόχο σου. Ακριβώς έτσι ένα εμπόδιο μπορεί να μετατραπεί σε μια κρυμμένη ευκαιρία!Ψυχικό σθένος: Πώς να το καλλιεργήσεις για να εξασφαλίσεις την επιτυχία, Έχεις Κολλήσει; Ώρα να προχωρήσεις μπροστά!

Κοίτα Μπροστά για να Ξεκολλήσεις και να Προχωρήσεις

Για να ξεκολλήσεις από κάπου, πρέπει να κινηθείς. Χρειάζεται να κάνεις κάτι που θα επιτρέψει στον εαυτό σου να φύγει από εκεί, και για αυτό ακριβώς χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα νέο στόχο που θα σου επιτρέψει να εστιάσεις εκ νέου και να σε ωθήσει να προοδεύσεις ξανά!

Μην αφήνεις τους περιορισμούς να σε κρατούν εγκλωβισμένο σε έναν φαύλο κύκλο αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα συνεχώς, κάνοντας τις ίδιες επιλογές και πράξεις ξανά και ξανά. Ξεκίνα με το να εστιάζεις εκεί που πρέπει!

Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω προτάσεις για να μπορέσεις να κινηθείς μπροστά και να βρεις την κρυμμένη ευκαιρία:

  • Με περιορίζει… (εμπόδιο/περιορισμός) επειδή(γιατί είναι περιοριστικό)
  • Με σταματάει από… (αυτό που θέλεις να κάνεις)

Όταν θα έχεις αναγνωρίσει τον περιορισμό, μπορείς να ξεκινήσεις με το να δεις τις νέες δυνατότητες. Αυτό είναι και το κλειδί! Εάν ξεπεράσεις το εμπόδιο θα σου ανοιχτούν νέοι δρόμοι και ευκαιρίες που δεν ήταν διαθέσιμα πριν.

Χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική:

  • Εάν μπορούσα να καταφέρω(το κατόρθωμα) τότε θα ήμουν ικανός να… (νέα δυνατότητα)
  • Και, με αυτό τον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις την ευκαιρία σου:
  • Έχω μια ευκαιρία να… (νέα δυνατότητα) κάνοντας(το κατόρθωμα)

Με το που θα έχεις βρει την κρυμμένη ευκαιρία σου, είναι ώρα να ξεκινήσεις με το να επιδιώξεις τους νέους σου στόχους και να αποκτήσεις την κατάλληλη ώθηση. Αυτά τα δύο θα είναι το κλειδί για να φέρεις εις πέρας αυτή την πρόκληση.

Σε αυτή την περίπτωση, κάνεις κάτι αποκλειστικά για εσένα χωρίς να επιθυμείς κάποιά εξωτερική επιβράβευση. Ως αποτέλεσμα, θα μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστά με τους στόχους σου!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!