Η ευεργετική επίδραση ενός ταξιδιού - Purpose Συμβουλευτική

Η ευεργετική επίδραση ενός ταξιδιού

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Αυτοβελτίωση, αναβάθμιση, εξέλιξη. Έχουμε κάνει αρκετές αναφορές και έχουμε αναλύσει πολλά θέματα και τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε τον εαυτό μας.

Το κοινό που έχουν όλα αυτά, είναι ότι συνήθως απαιτούν από εμάς επιπλέον επένδυση χρόνου και πόρων. Θέλουν προσπάθεια και κατανάλωση ενέργειας, το οποίο σημαίνει κούραση, σωματική και πνευματική.

Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο, καθώς καμία διαδικασία αλλαγής δεν είναι εύκολη. Ή μήπως όχι;

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Σε μία διαδικασία αλλαγής, αυτό που μας κουράζει είναι το γεγονός ότι υποχρεωνόμαστε να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσης και έξω από τη ρουτίνα μαςΑλλάζουμε τα δεδομένα και αυτό υποχρεώνει τον εγκέφαλό μας να λειτουργήσει υπερωριακά για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Αυτό λοιπόν σημαίνει πόνο και όχι διασκέδαση. Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι θετικά και να τα χαιρόμαστε αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υποχρεωτικά βιώνουμε και μία σχετική «ταλαιπωρία».

Υπάρχει τρόπος να το αλλάξουμε αυτό;

Η άλλη πλευρά της διαδικασίας είναι η διασκέδαση. Υπάρχουν διαδικασίες και συνήθειες που τις κάνουμε γιατί μας προσφέρουν ευχαρίστηση και ταυτόχρονα μας αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Έτσι αντί να διαλέξουμε το γυμναστήριο για να χάσουμε κιλά (μία διαδικασία που για πολλούς είναι ανυπόφορη), διαλέγουμε τον χορό.

Τα ταξίδια μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα λοιπόν στην διαδικασία μάθησης και απορρόφησης πληροφοριών.

Πρόσφατα, είχα την τύχη να δοκιμάσω αυτόν τον συνδυασμό παρακολουθώντας ένα ευρωπαϊκό συνέδριο coaching σε μία από τις ομορφότερες πόλεις που έχω δει ποτέ, το Εδιμβούργο.

Η ευεργετική επίδραση ενός ταξιδιού ταξίδι

Για όποιον έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό για κάποιο συνέδριο ή σεμινάριο, είναι εύκολο να καταλάβει πόσο κουραστική, σωματικά και κυρίως πνευματικά είναι αυτή η διαδικασία. Απαιτεί πνευματική διαύγεια, εγρήγορση και πλήρη συμμετοχή. Διαδικασίες που είναι απαιτητικές για το μυαλό και το σώμα.

Ένα ταξίδι αναψυχής από την άλλη, μπορεί να έχει σωματική κόπωση αλλά είναι μία συγκλονιστική εμπειρία. Ειδικά αν είναι στο εξωτερικό, μιλάμε για μία τελείως διαφορετική κατάσταση. Διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική γλώσσα, κόσμος με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει, άλλο φαγητό, άλλη πνευματική και συνειδησιακή κατάσταση.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί από το μυαλό να παραμείνει σε εγρήγορση. Ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε γιατί περνάμε όμορφα, το μυαλό μας δουλεύει υπερωρίες. Απορροφά συνεχώς νέες πληροφορίες και επεξεργάζεται δεδομένα, εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα ταξίδια συγκρατούμε τις πιο αδιάφορες πληροφορίες στις ξεναγήσεις. Το μυαλό δέχεται οτιδήποτε κι αν το τροφοδοτήσουμε. Έτσι, αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο. Έχοντας ήδη αποδεχτεί την διαφορετικότητα των περιστάσεων, το μυαλό δεν σηκώνει άμυνες, οπότε η διαδικασία της μάθησης είναι ευκολότερη.

Mind hack λοιπόν ή απλά χορός αντί για γυμναστήριο.

Είναι θέμα οπτικής, μπορούμε σε κάθε περίσταση να αποκομίσουμε το καλύτερο δυνατό και καθώς κάθε ταξίδι αναπόφευκτα διευρύνει τους ορίζοντες μας είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τα ερεθίσματα.

Κάθε ταξίδι είναι μία συγκλονιστική νέα εμπειρία. Γνωρίζουμε ένα νέο τόπο, νέες συνήθειες, άλλες κουλτούρες και έτσι ξαναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, τα όρια μας και τα θέλω μας. Αυτό συμβαίνει γιατί παρατηρούμε τον εαυτό μας  να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες, ανακαλούμε ότι μας είναι χρήσιμο από δικά μας βιώματα ή απορρίπτουμε κάτι που συνειδητοποιούμε ότι δεν μας είναι χρήσιμο, υιοθετώντας κάτι νέο και πιο αποτελεσματικό. Είτε έχει να κάνει με διαδικασίες ή πεποιθήσεις.

Κάθε πόλη ή χώρα έχει κάτι διαφορετικό να μας προσφέρει. Είτε σε μεγάλες πόλεις, είτε σε μικρά χωριά, χειμώνα ή καλοκαίρι, μπορούμε πάντα να μάθουμε κάτι, να βελτιώσουμε κάτι ή να αφήσουμε πίσω μας κάτι.

Ένα ταξίδι ισούται με μία εσωτερική αναζήτηση. Μην ξεχνάμε ότι μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να σκεφτούμε έξω από το «κουτί».

Τι καλύτερο λοιπόν για να ξεκολλήσουμε από μη παραγωγικές ρουτίνες;

Μην περιμένεις, φύγε για ένα ταξίδι!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!