Η Κρυφή Δύναμη: Πως τα άτομα γύρω σου σε επηρεάζουν - Purpose Συμβουλευτική

Η Κρυφή Δύναμη: Πως τα άτομα γύρω σου σε επηρεάζουν

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Σε επηρεάζουν οι απόψεις και οι συμπεριφορές των άλλων. Τα άτομα που σε περιτριγυρίζουν επηρεάζουν τις ικανότητές σου.

Ένα γκρουπ φίλων μπορεί ασυναίσθητα να έχει την ίδια συμπεριφορά και τον ίδιο τρόπο ζωής. Χρησιμοποιούν παρόμοιες εκφράσεις όταν μιλούν, και ο ένας επηρεάζει την επιλογή του άλλου στο ντύσιμο.

Όταν συναναστρεφόμαστε με δυνατά άτομα, που θέτουν στόχους και έχουν καλό χαρακτήρα, είναι πιθανόν να γίνουμε σαν αυτούς. Από την άλλη πλευρά, φαντάσου πόση αρνητική επιρροή θα είχαν σε σένα, εκείνοι που δεν έχουν στόχους. Αν οι φίλοι σου έχουν μειωμένη προοπτική για τη ζωή τους, υπάρχει μια πιθανότητα αυτή η αρνητικότητα να σε επηρεάσει.Η Κρυφή Δύναμη: Πως τα άτομα γύρω σου σε επηρεάζουν

Παραβλέπουμε εύκολα την επιρροή των άλλων

Για να βελτιώσεις τη ζωή σου, συναναστρέψου με άτομα που έχουν υψηλότερες προδιαγραφές από σένα. Αν έχεις υψηλές απαιτήσεις από σένα και περιτριγυρίζεσαι από άτομα που και εκείνα έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις, θα έχεις μια υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής.

Οτιδήποτε επιλέγεις στη ζωή σου και τις πράξεις σου, αντικατοπτρίζει το ποιος είσαι.

Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα έχεις τα πιο φανταχτερά πράγματα στη ζωή σου αλλά σημαίνει ότι θα κάνεις το καλύτερο με τα μέσα που ήδη διαθέτεις. Δεν χρειάζεται να είσαι τοπ στην εταιρεία για να κάνεις καλή δουλειά . Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να έχεις τα πράγματα οργανωμένα. Το να προχωράς παρακάτω θα σε πάει στο επόμενο βήμα επιτυχίας.

Αν νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε τέλμα, ίσως είναι ευκαιρία να κάνεις κάποιες αλλαγές. Η αλλαγή και η εξέλιξη εμφανίζονται όταν παίρνεις συνειδητές επιλογές στο περιβάλλον σου είτε προσωπικό είτε επαγγελματικό.

Χωρίς τους ανθρώπους δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου, και οι τύποι των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεσαι έχουν επίδραση στη δουλειά σου.

Θες να αλλάξεις προς το καλύτερο; Δες εδώ

Για παράδειγμα αν οι φίλοι ξοδεύουν αρκετό χρόνο στα κινητά τους και στα social media, μπορεί να σε παρασύρουν και να κάνεις το ίδιο. Αν σε ενδιαφέρει η υγεία σου αλλά οι κοντινοί σου καταναλώνουν συχνά junk food, θα δυσκολευτείς αρκετά να τηρήσεις μια συγκεκριμένη διατροφή.

Από την άλλη, αν περιτριγυρίζεσαι από άτομα που είναι συγκεντρωμένα εν ώρα εργασίας, πολύ πιθανόν να είσαι και εσύ. Στην ουσία, είναι δύσκολο να μην είσαι, καθώς θες να συμπεριλαμβάνεσαι στην ομάδα και να μην ευθύνεσαι αν κάποιος χάσει την συγκέντρωσή του. Αν δεν έχεις αισθανθεί ποτέ αυτό το κίνητρο, πήγαινε σε μια βιβλιοθήκη πανεπιστημίου σε περίοδο εξεταστικής. Όλοι είναι ενωμένοι στο στόχο τους να πετύχουν.

Η δικτύωσή σου σε βγάζει κερδισμένο

Όταν περιτριγυρίζεσαι από άτομα που έχουν υψηλά στάνταρτ, τότε τα άτομα αυτά αγωνίζονται για κάτι καλύτερο. Η ενέργειά τους είναι μεταδοτική και θα σε επηρεάζουν θετικά.

#1 Τα Κίνητρα και η αφοσίωση είναι μεταδοτικά

Φαντάσου να δουλεύεις σε μια ομάδα στην οποία το 80% των μελών της έχουν κίνητρα και το 20% όχι και είναι πιο χαλαροί στη δουλειά τους .

Για το 20% υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή τη κατάσταση γιατί το 80% δεν θα το αποδεχτεί. Είτε θα επηρεαστούν από τους υπολοίπους και θα κάνουν καλύτερη δουλειά, είτε θα τα παρατήσουν αφού αδυνατούν να συνεχίσουν με τον ρυθμό του 80%. Στο τέλος, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα έχουν 100% ισχυρά κίνητρα.

Αν αλλάξεις τα ποσοστά των εργαζομένων με τα υψηλά κίνητρα και εκείνων με τα χαμηλότερα, θα υπάρξει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Αν το 80% των εργαζομένων έχει χαμηλό επίπεδο κινήτρων και το 20% έχουν υψηλά επίπεδα, το επίπεδο της ομάδας θα είναι χαμηλής ποιότητας. Η ομάδα με τα υψηλού επιπέδου κίνητρα είτε θα μειώσει τα στάνταρτ της είτε θα απορροφηθεί από την αδιάφορη προσέγγιση της άλλης ομάδας. Στο τέλος, τα εναπομείναντα μέλη της ομάδας θα παρουσιάζουν λιγότερη απόδοση στην εργασία τους.

#2 Θα κάνεις περισσότερα από όσα πίστευες ότι μπορείς να κάνεις

Όταν είσαι με ανθρώπους που έχουν χαμηλά στάνταρτ, θα αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις παραπάνω. Μπορεί να θεωρείς ότι είσαι αρκετά καλός ώστε να μην συγκρίνεσαι με άτομα που επιθυμούν συνεχή βελτίωση.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κάνεις το καλύτερό σου μέσα στην ομάδα σου, δεν θα έχεις καν δώσει όλες τις δυνατότητές σου. Τα άτομα με υψηλά κίνητρα συνεχώς αγωνίζονται για βελτίωση, και όταν περνάς χρόνο μαζί τους, αναγνωρίζεις ότι έχεις πολύ ακόμα για να εξελιχθείς. Αν πιέσεις τον εαυτό σου, θα κάνεις μεγάλη πρόοδο από όση περίμενες.

#3 Όταν ελέγχεις το περιβάλλον σου, ελέγχεις τη ζωή σου

Μια εκπληκτική ζωή δεν γίνεται απλά με την εύνοια της τύχης. Αν αυτό ήταν αληθές, τότε εκείνοι που κερδίζουν το λαχείο θα είχαν εγγυημένη την ευτυχία. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι που πετυχαίνουν το τζακ ποτ καταλήγουν δυστυχισμένοι, γιατί αν και κέρδισαν απροσδόκητα χρήματα, δεν μπορούν να διαχειριστούν τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω τους.

Οι συνήθειες που ακολουθείς κάθε μέρα μπορούν να έχουν πιο θετική επίδραση στη ζωή σου από το να κερδίσεις ένα μεγάλο ποσό χρημάτων. Αν είσαι με άτομα που θέλουν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς, θα έχεις μεγαλύτερα οφέλη. Οι συνομήλικοι που πλουτίζουν τη ζωή σου με την παρουσία τους και τις πράξεις τους μπορούν να σε κάνουν να κατακτήσεις τους στόχους σου.Η Κρυφή Δύναμη: Πως τα άτομα γύρω σου σε επηρεάζουν

#4 Βρες φίλους που αγωνίζονται για το κάτι παραπάνω

Αν νιώθεις κολλημένος, ψάξε για άτομα με υψηλές προοπτικές. Δες τον συνάδελφό σου που νιώθει ευχαριστημένος μόνο όταν κάνει την καλύτερη δουλειά, και τον φίλο σου που φαίνεται να έχει μια ξεκάθαρη πορεία στη ζωή του.

Συνδέσου με άτομα που έχουν απαιτητικά στάνταρτ και για εκείνους και για τους άλλους. Μίλα τους και βρες πως πέτυχαν τον στόχο τους. Ίσως η φιλοσοφία τους και η νοοτροπία τους, να σε βοηθήσουν να βελτιωθείς.

Όταν μιλάς με τέτοιους ανθρώπους, προσπάθησε να μάθεις για τις απόψεις τους σε θέματα εργασίας, σχέσεων και ζωής. Ανάλυσέ το γιατί σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο από σένα. Μπορείς να μοιραστείς και εσύ βέβαια τις απόψεις σου μαζί τους όσο αυτή η σχέση αναπτύσσεται.

Όσο συζητάς μαζί τους για τη ζωή και την δουλειά, σκέψου ποιες πτυχές από την δική τους προσέγγιση θα ήθελες να εντάξεις στη ζωή σου. Αν κάποια νοοτροπία τους και πράξη τους τούς έχει οδηγήσει στην επιτυχία, προσπάθησε να τη μιμηθείς. Η βελτίωση της συμπεριφοράς σου μπορεί να σου αλλάξει στάση. Είναι σαν να προκαλείς το γέλιο για να επιφέρεις την ευτυχία ή να ακολουθήσεις μια δυνατή στάση για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Αυτό δεν είναι ίδιο με την τυφλή αντιγραφή του τι κάνει κάποιος για να είναι επιτυχημένος. Είναι απλά η ανάλυση του τι κάνει τους άλλους επιτυχημένους και πως μπορεί αυτό να προσαρμοστεί σε σένα.

Είναι σημαντικό να έχεις υψηλά στάνταρτ στη ζωή σου. Ψάξε για εκείνους που σου βγάζουν το καλύτερό σου εαυτό.

Αποβάλλοντας την τοξικότητα από την ζωή σου και ψάχνοντας για άτομα που δεν θα δεχτούν τίποτα λιγότερο από σένα, βάζεις τον εαυτό σου σε πορεία εκπλήρωσης των στόχων σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!