Μήπως σε Εκμεταλλεύονται στη Δουλειά σου; - Purpose Συμβουλευτική

Μήπως σε Εκμεταλλεύονται στη Δουλειά σου;

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά σου; Ψάξε για τα σημάδια…

Δουλεύεις παραπάνω ώρες από όσες θα έπρεπε, χωρίς φυσικά να πληρώνεσαι, λες συνεχώς ναι σε κάθε νέο πρότζεκτ που σου αναθέτουν ακόμα και αν δεν είναι δική σου αρμοδιότητα και όλοι σε «πατάνε». Σε βάζουν να κάνεις τη δική τους δουλειά αλλά χωρίς να παίρνεις εσύ τα εύσημα.

Νομίζω πως ξέρεις πως όλα αυτά που γίνονται δεν είναι σωστά. Είσαι υπεύθυνος για τις δικές σου εργασίες και όχι των άλλων.

Έχεις υπογράψει μια σύμβαση που λέει συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία όμως παραβλέπεις για να κάνεις το χατίρι του αφεντικού ή των συναδέλφων σου, θεωρώντας πως είναι κομμάτι της δουλειάς σου. Δεν είναι όμως.

Πως θα καταλάβεις λοιπόν αν οι συνάδελφοι ή το αφεντικό σου σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά;

 #1 Δουλεύεις συνεχώς χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες ή bonus

Αν δουλεύεις κάπου που από την αρχή ήξερες πως το ωράριο της δουλειάς είναι μεγαλύτερο του 8ώρου ή αν πληρώνεσαι για τις υπερωρίες σου, τότε δεν μπορείς να παραπονιέσαι και πολύ.

Αν όμως δουλεύεις παραπάνω γιατί το αφεντικό σου δε θέλει να προσλάβει άλλους εργαζόμενους ή γιατί οι συνάδελφοί σου δίνουν σε εσένα τη δική τους δουλειά, τότε πρέπει να κάνεις μια συζήτηση με τον εργοδότη σου.

Πες του πως θέλεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου αλλά δεν μπορείς με τον παραπάνω φόρτο εργασίας που σου δίνουν όλοι. Θέλεις να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου αλλά δε συμφώνησες ποτέ πως θα κάνεις και τη δουλειά των υπολοίπων και ότι θα σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά.

#2 Έχουν σταματήσει να σε ρωτάνε αν είναι οκ να αναλάβεις και άλλες εργασίες

Κάποιες φορές είναι λογικό το αφεντικό σου να σου αναθέτει ένα νέο πρότζεκτ το οποίο όμως σχετίζεται με όσα κάνεις.

Αυτό όμως που δεν είναι λογικό είναι να αναλαμβάνεις συνεχώς αρμοδιότητες που φορτώνουν τη δουλειά που ήδη έχεις να κάνεις και δεν έχουν καμία σχέση με όσα έχεις συμφωνήσει εξ αρχής, όταν δηλαδή πήγες να δουλέψεις εκεί.

Ακόμα χειρότερο είναι όταν αυτά τα πρότζεκτ έρχονται από τους συναδέλφους σου.

#3 Κανείς δε σου λέει «ευχαριστώ»

Δε γίνεται να περιμένεις να σου λέει «ευχαριστώ» το αφεντικό σου κάθε φορά που κάνεις τη δουλειά σου. Το να μην αναγνωρίζει όμως την αξία σου και τα όσα κάνεις δεν είναι ωραίο.

Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους σου. Θεωρούν δεδομένο πως θα κάνεις αυτά που θα σου πουν και ξεχνάνε να σε ευχαριστήσουν, λες και είναι δική σου ευθύνη να κάνεις τη δική τους δουλειά.

#4 Την περισσότερη ώρα κάνεις δουλειές που δεν είναι στις δικές σου αρμοδιότητες

Δουλεύεις σε πράγματα που δεν είναι δική σου ευθύνη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις να κάνεις τη δική σου δουλειά. Αυτό ίσως καταστρέφει τη σχέση σου με το αφεντικό σου ή σε κάνει να μένεις μέχρι αργά για να ολοκληρώσεις τις δικές σου εργασίες.

Είναι καλό να θες να βοηθήσεις τους άλλους, αλλά όταν αυτό επηρεάζει τη δική σου δουλειά, παύει να είναι καλό.

Αν πάλι το αφεντικό σου σε βάζει να κάνεις δικές του δουλειές άσχετες με τη δουλειά σου όπως πχ να πας να πληρώσεις τη ΔΕΗ του, ήρθε η ώρα να κάνεις μια συζήτηση μαζί του και να του υπενθυμίσεις πως δεν είσαι η οικιακή του βοηθός και ότι είναι άλλο να εργάζεσαι και άλλο να σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά.

#5 Σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά: Δουλεύεις για δύο

Ίσως κάποιος παραιτήθηκε και έχεις αναγκαστεί να κάνεις και τη δική του δουλειά. Ίσως πάλι οι συνάδελφοί σου βαριούνται και τα έχουν αφήσει όλα σε σένα.

Όλοι περνάνε κάποιες μέρες που δεν έχουν διάθεση να δουλέψουν αλλά αν όλες οι μέρες των συναδέλφων σου είναι έτσι, τότε υπάρχει πρόβλημα. Είναι κατανοητό να καλύψεις κάποιον επειδή έχει ένα πρόβλημα και δεν μπορεί να εργαστεί, αλλά όχι να κάνεις συνέχεια τη δουλειά άλλων γιατί αυτοί βαριούνται.

#6 Ακόμα περιμένεις την προαγωγή που αξίζεις

Μένεις παραπάνω ώρες, κάνεις τη δουλειά σου αλλά και τη δουλειά των συναδέλφων σου, αναλαμβάνεις αρμοδιότητες που δεν είναι στις υποχρεώσεις σου αλλά κανείς δε φαίνεται να το εκτιμά. Σου αξίζει αύξηση ή ακόμα και προαγωγή για όλα όσα προσφέρεις στην εταιρεία, αλλά δεν παίρνεις.

Αν η εταιρεία στην οποία δουλεύεις δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά ίσως το ότι δεν έχεις πάρει αύξηση να δικαιολογείται. Αν όμως πάει πολύ καλά οικονομικά, τότε σε εκμεταλλεύονται. Για αυτούς, βγάζεις παραπάνω δουλειά με τα ίδια χρήματα.

Θες να σταματήσουν να σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά σου και να ανεβάσεις τις μετοχές σου στην εργασία σου; Δες εδώ

#7 Δε σου επιτρέπουν να παίρνεις άδειες

Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδειες. Όταν όμως κάποιος δουλεύει υπερωρίες κάθε μέρα και κάνει τη δουλειά πέντε ατόμων, τις δικαιούται λίγο παραπάνω. Όσο περισσότερο δουλεύει κάποιος, τόσο περισσότερο χρειάζεται τις μέρες χαλάρωσης για να αδειάσει το κεφάλι του.

Εσένα όμως μπορεί να μη σε αφήνουν να λείψεις από τη δουλειά με δικαιολογίες όπως «έχουμε πολλή δουλειά», «όλοι έχουν φύγει με άδεια οπότε δεν μπορείς να φύγεις και εσύ», «μόλις τελειώσει το πρότζεκτ θα πάρεις», αλλά καταλήγεις να μην παίρνεις ποτέ. Μπορεί πάλι να μη σε αφήνουν να κάνεις μεγάλα διαλλείματα για φαγητό ή τσιγάρο όσο δουλεύεις.

Αν ταυτίστηκες με ένα ή παραπάνω από όσα αναφέραμε σε αυτό το άρθρο, τότε είναι σίγουρο πως σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά σου. Έχουν βρει το άτομο που κάνει τα πάντα χωρίς να φέρνει αντίλογο και αυτό είσαι εσύ.

Ήρθε η ώρα να αλλάξεις την κατάσταση και να πάψεις να είσαι το παιδί για τα θελήματα. Θέσε όρια, πες «όχι» πιο συχνά και συζήτα με το αφεντικό σου για ό,τι σε ενοχλεί. Το να αλλάξεις δουλειά δε θα σε βοηθήσει, καθώς θα κάνεις τα ίδια και εκεί. Άλλαξε τον τρόπο που χειρίζεσαι τις καταστάσεις και θα δεις πως όλα θα βελτιωθούν.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!