Υπάρχει κατάλληλο timing για να μιλήσεις στο αφεντικό σου; Πότε να ζητήσεις αύξηση για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να την πάρεις; Απαντούμε αναλυτικά.
Το να αποφασίσεις πότε να ζητήσεις αύξηση και πώς να το πεις στον προϊστάμενο, είναι κάτι που δημιουργεί στρες. Περιλαμβάνει αρκετό ρίσκο (γιατί τι συμβαίνει αν πει όχι;) και όπως και να το κάνουμε, τα χρήματα είναι πάντα ένα δύσκολο θέμα για να συζητήσεις σε κάθε περίπτωση, πόσο μάλλον με κάποιον ανώτερο.
Οπότε χρειάζεται να ξέρεις ότι έχεις βρει την σωστή στιγμή και το σωστό timing.
Κι αυτό γιατί το να κάνεις κουβέντα αύξησης και να επιλέξεις τον σωστό χρόνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που ελέγχεις, όπως την πρόσφατη απόδοσή σου, αλλά και από πολλούς παράγοντες που είναι εκτός των δυνάμεών σου, όπως το πώς τα πάει η εταιρία και πως είναι η αγορά εργασίας.
Ανεξαρτήτως αυτών όμως, αν είσαι έτοιμος να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα, τότε πρέπει να τα ζητήσεις, αφού πρώτα αποφασίσεις το πότε να ζητήσεις αύξηση.
Προκειμένου να μην απορριφθεί το αίτημά σου και προκειμένου να έχεις τη μέγιστη επιτυχία, σου παρουσιάζουμε κάποιες πολύ σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να έχεις υπόψη και θα παίξουν μεγάλο ρόλο στο πότε να ζητήσεις αύξηση.
Το να αξιολογήσεις την πορεία και την «υγεία» της εταιρείας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις και επηρεάζει το πότε να ζητήσεις αύξηση μισθού.
Εάν τα πράγματα πάνε καλά και υπάρχει σταθερή ροή εσόδων, τότε είναι πιθανότερο η διοίκηση να είναι πιο δεκτική στο αίτημά σου. Επιπλέον, αν μπορείς να πάρεις την αναγνώριση για κάτι που έκανες και βοήθησε την εταιρία, τότε έχεις ήδη κάνει τη μισή δουλειά!
Αν παρατηρείς ότι η εταιρία είναι σε δύσκολη φάση, τότε δεν θα έχει σημασία ποια είναι η επίδοσή σου. Είναι πολύ πιθανό να θέλουν αλλά να μην έχουν την δυνατότητα να σου δώσουν την αύξηση που θέλεις.
Ωστόσο πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις για εταιρίες που επιθυμούν να κρατήσουν τα top στελέχη τους. Ίσως αν είσαι πράγματι πολύτιμος να υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν μια εξαίρεση ή να ανακατανείμουν το budget προκειμένου να συνεχίσεις να προσφέρεις εκεί. Όπως και να έχεις όμως, εκτίμησε πρώτα την κατάσταση.
Είναι ο προϊστάμενος στο πλευρό σου; Σου κάνει συχνά εγκωμιαστικά σχόλια;
Αν ξέρεις ότι ο προϊστάμενος θεωρεί ότι κάνεις καλή δουλειά και το λέει και σε εσένα και σε άλλους, είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ακόμα κι αν η τελική απόφαση δεν περνάει από το ίδιο, γνωρίζεις ότι έχεις έναν πολύτιμο σύμμαχο για το σκοπό σου.
Το να ζητήσεις αύξηση από κάποιον με τον οποίο δεν έχεις καλή συνεργασία ή που δεν καταλαβαίνει την αξία σου, είναι δύσκολο. Πιθανότατα είναι πιο έξυπνο να περιμένεις μέχρι να μπορέσεις να βρεις έναν τρόπο να τον κάνεις σύμμαχο. (Και όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, αυτό είναι κάτι που γίνεται).
Γνωρίζεις πόσο αμείβονται άλλοι στη δουλειά σου και στον κλάδο σου, τόσο μέσα στην εταιρία, όσο και σε ανταγωνιστικές εταιρίες, γιατί το έχεις ψάξει καλά το θέμα.
Μπορείς να κάνεις αναφορές για τους μισθούς που υπάρχουν στον τομέα σου, όχι μόνο ως προς τον τυπικό σου τίτλο και ρόλο, αλλά και ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων. Τότε είσαι έτοιμος να προχωρήσεις την κουβέντα.
Δεν μπορείς απλά να πας να ζητήσεις αύξηση στην τύχη. Αν δεν ξέρεις τι μισθό θα έπρεπε να λαμβάνεις, κάνε πρώτα μια έρευνα στην αγορά, ρώτα με τρόπο άλλους συναδέλφους στην εταιρία και στον κλάδο και κάνε τις συγκρίσεις σου.
Αν γνωρίζεις recruiters, αυτοί επίσης μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή πληροφόρησης. Και αν μπορείς να δείξεις ότι πληρώνεσαι λιγότερο από το μέσο όρο, τότε είσαι σε καλό δρόμο προκειμένου να πάρεις αυτό που διεκδικείς.
Σου έδωσαν προσωρινά νέες απαιτητικές αρμοδιότητες; Υπήρξε κάποιο έκτακτο πρότζεκτ που ανέλαβες; Μήπως σου ανέθεσαν τις δουλειές κάποιου συναδέλφου που αποχωρεί; Συγχαρητήρια, είσαι σε καλή θέση για να ζητήσεις αύξηση.
Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν είναι αρχή του έτους ή εποχή αξιολογήσεων στην εταιρία. Όταν προσφέρεις περισσότερα από τη θέση εργασίας σου ή πετυχαίνεις αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ότι ανέμεναν, τότε είσαι ελεύθερος να ζητήσεις αύξηση.
Αν κάνεις στη δουλειά τα ίδια και τα ίδια εδώ και καιρό (ακόμα και αν τα πηγαίνεις καλά) θα είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί αξίζεις μια μεγάλη αύξηση.
Σε αυτή την περίπτωση, αντί να ζητήσεις χρήματα, ζήτα περισσότερες αρμοδιότητες.
Αν, από την άλλη, σου έδωσαν νέες αρμοδιότητες, αλλά είναι μόλις ένα δύο μήνες που ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτές, περίμενε μέχρι να περάσουν περίπου έξι μήνες. Κι όταν θα έχεις δείξει πραγματικά το τι μπορείς να κάνεις, θα είσαι σε πολύ καλύτερη θέση να διεκδικήσεις αύξηση.
Έχεις προετοιμαστεί για όλους τους λόγους που αποδεικνύουν γιατί πρέπει να πάρεις αύξηση και έχεις και το αντίστοιχο υλικό (θετικά email, παλιές αξιολογήσεις, δεδομένα κλπ).
Οι αριθμοί, οι ιδέες, οι πρωτοβουλίες, όλα δείχνουν τι κατάφερες την προηγούμενη χρονιά και αν κρίνεις ότι βαραίνουν το ζύγι θετικά τότε ήδη απάντησες στο «πότε να ζητήσεις αύξηση»: τώρα.
Για να το πούμε απλά, αν δεν έχεις συγκεντρώσει κάποια εντυπωσιακά επιτεύγματα, αποτελέσματα και τρόπους που βοήθησες την επιχείρηση να αναπτυχθεί και να πετύχει, κάνε πρώτα αυτό.
Ο στόχος όταν ζητάς αύξηση δεν είναι να βασιστείς στη γενναιοδωρία τους, αλλά να επιδείξεις την αξία σου και το γεγονός ότι πρέπει να αμείβεσαι αντίστοιχα αυτής. Και η αλήθεια είναι πως το «έχω πολλά χρόνια εδώ» από μόνο του δεν αρκεί.
Το πιο σημαντικό πράγματα που πρέπει να συνυπολογίσεις στο πότε θα ζητήσεις αύξηση είναι να σκεφτείς τι θα κάνεις αν δεν τη λάβεις. Και για αυτό υπάρχουν λύσεις και στις έχουμε εξηγήσει εδώ μαζί με όλες τις εναλλακτικές σου.
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Πώς να φέρεσαι με Επαγγελματισμό στην Εργασία σου
Πως να πιάσεις κουβέντα με κάποιον: 6 Συμβουλές
Άγχος: 5 Τρόποι να το Αντιμετωπίσεις
Πώς να Ξεφύγεις από τη Βαρετή Ρουτίνα της Καθημερινότητας