Να Παραιτηθώ ή όχι; Διάβασε πώς να πάρεις την Απόφαση - Purpose Συμβουλευτική

Να Παραιτηθώ ή όχι; Διάβασε πώς να πάρεις την Απόφαση

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όλοι έχουμε βιώσει άσχημες μέρες στη δουλειά. Μέρες γεμάτες απογοήτευση, νεύρα, άγχος. Και αναρωτιόμαστε «να παραιτηθώ ή όχι;»

Κάτι τέτοιο είναι λογικό. Πότε όμως σταματάει να είναι φυσιολογικό;

Πρέπει να καταλάβεις αν αυτό που νιώθεις είναι μια κακή μέρα στη δουλειά ή μια κακή δουλειά που δε σου ταιριάζει καθόλου. Την απάντηση την ξέρεις καλά μέσα σου αλλά πολλές φορές την αγνοείς.

Μια κακή δουλειά επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και ψυχική μας υγεία, καθώς καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας. Αν αναρωτιέσαι αν πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις εκεί ή όχι, ψάξε μέσα σου και αναρωτήσου αν πέρα από το ερώτημα του «να παραιτηθώ ή όχι» νιώθεις και κάτι από τα παρακάτω.

#1 Δε θες να πηγαίνεις στη δουλειά

Μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να πας για δουλειά αρρωσταίνεις. Ζαλίζεσαι, σε πιάνει το στομάχι σου, κλαις.

Κάνεις μεγαλύτερα διαλείμματα, παίρνεις όσες πιο πολλές αναρωτικές μπορείς και δε θέλεις ούτε να σκέφτεσαι τη δουλεια. Μετράς τις ώρες μέχρι να σχολάσεις και μέχρι να πραγματοποιηθεί το όνειρό σου, να παραιτηθείς.

#2 Κάθε μέρα λες “θα παραιτηθώ”!

Σκέψου τις συζητήσεις σου με τους φίλους και την οικογένειά σου. Μήπως παραπονιέσαι συχνά για τη δουλειά ή τους συναδέλφους σου; Μήπως γυρνάς στο σπίτι και λες στους δικούς σου: «τέλος, αυτό ήταν αύριο θα παραιτηθώ»;

Η δουλειά πρέπει να σου προσφέρει περισσότερα θετικά συναισθήματα απ’ ότι αρνητικά. Αν συνέχεια έχεις να πεις κάτι αρνητικό για τη δουλειά σου, τότε σημαίνει πως δε σου αρέσει.

#3 Έχεις περισσότερα προσόντα

Όλοι έχουμε μείνει σε δουλειές που δε μας αρέσουν ως προσωρινή λύση.

Όσο είσαι σε μια δουλειά, κατώτερη των ικανοτήτων σου, ψάξε να βρεις άλλη, που θα εκτιμήσει τα πτυχία και τις δεξιότητές σου.

#4 Δεν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης

Μη χάνεις το χρόνο σου σε μια θέση που δε θα σου προσφέρει εξέλιξη.

Το να αφιερώσεις τη ζωή σου σε μια εταιρεία που δεν έχει σκοπό να σου δώσει την ευκαιρία να εξελιχθείς, θα σε κρατήσει πίσω. Χρειάζεσαι την εξέλιξη τόσο σε εργασιακό όσο και προσωπικό επίπεδο.

Θέλεις βοήθεια για να διαχειριστείς τις εργασιακές δυναμικές; Οι Σύμβουλοί μας είναι εδώ για εσένα.

#5 Το εργασιακό περιβάλλον είναι άσχημο

Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος σε ένα περιβάλλον όπου οι συνεργάτες ή ο εργοδότης παραπονιούνται συνεχώς, τσακώνονται ή γενικότερα δημιουργούν αρνητικό κλίμα.

Ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να σκοτώσει την όρεξή σου για τη δουλειά και να σε κάνει να λες «αν δεν παραιτηθώ, θα πεθάνω».

#6 Σε ζητάνε από άλλες εταιρείες

Αν η δουλειά σου δε σε ευχαριστεί και βλέπεις πως άλλες εταιρείες σε προσεγγίζουν και σου ταιριάζουν καλύτερα, σκέψου σοβαρά τις προτάσεις.

Αν κάποια από τις προτάσεις σε κάνει να χαίρεσαι, τότε πρέπει να τη δεχτείς.

#7 Δε σου ταιριάζει η κουλτούρα της συγκεκριμένης δουλειάς

Μπορεί για παράδειγμα να θέλεις να δουλεύεις από το σπίτι αλλά να έχεις κολλήσει σε μια δουλειά γραφείου 9 με 5.

Μια τέτοια δουλειά είναι πιθανό να μη σε ευχαριστήσει ποτέ. Εδώ δεν υπάρχει κάποιο εγγενές πρόβλημα όσο ότι δεν σου ταιριάζει.

#8 Δεν μπορείς να πεις τη γνώμη σου

Στη δουλειά πρέπει να νιώθεις ασφάλεια και να μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τη γνώμη σου.

Σου επιτρέπεται να μοιραστείς τις σκέψεις σου και να υπερασπιστείς την άποψή σου όταν ξέρεις πως είναι σωστή;

#9 Δε σου αρέσει πλέον το επάγγελμά σου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν καριέρα στη ζωή τους και μάλιστα σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι λογικό να αλλάζεις όσο μεγαλώνεις, να ανακαλύπτεις νέα πράγματα και να σε ενδιαφέρει κάποια άλλη επαγγελματική πορεία.

Μη νιώθεις πως είναι αργά για να κυνηγήσεις αυτό που θέλεις. Αν έχασες το πάθος σου για την τωρινή σου εργασία, μη διστάζεις να βρεις κάτι που θα σε ευχαριστεί.

#10 Διαβάζεις αυτό το άρθρο

Γιατί έκανες αναζήτηση στο διαδίκτυο με αυτό το θέμα; Γιατί διάβασες αυτό το άρθρο;

Μάλλον γιατί εδώ και καιρό κάτι μέσα σου σού λέει πως δεν μπορείς άλλο σε αυτή τη δουλειά. Στριφογυρίζει μέσα σου το δίλλημα: «Να παραιτηθώ ή όχι;». Αυτό ίσως είναι και το μόνο σημάδι που χρειάζεσαι για να πειστείς πως ήρθε η ώρα να βρεις άλλη δουλειά.

Να παραιτηθώ; Προτού απαντήσεις

Αν συμφώνησες με πολλά από όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, σημαίνει πως είναι ώρα να κοιτάξεις αλλού για δουλειά. Πριν το κάνεις όμως φτιάξε ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον.

Μάζεψε λίγα χρήματα για να ζήσεις τον πρώτο καιρό ή βρες νέα δουλειά προτού παραιτηθείς.

Κάνε ό,τι είναι καλύτερο για εσένα και μη ξεχνάς, μόνο εσύ ξέρεις ποιο είναι αυτό.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!