Σίγουρα έχεις νιώσει κάποια στιγμή – αν όχι περισσότερες φορές – ότι δεν είσαι πλήρως ικανοποιημένος από τη ζωή σου.
Δε νιώθεις ευτυχισμένος· τα πράγματα δεν έχουν έρθει όπως τα περίμενες και τα φανταζόσουν όταν ήσουν νεότερος. Ζεις τη ζωή σου μηχανικά και είσαι αναγκασμένος να υπομένεις την καθημερινή ρουτίνα, γι’ αυτό θυμώνεις με τον εαυτό σου τη μοίρα που δε σου επιφύλασσε μια καλύτερη τύχη.
Δεν κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να βγει από αυτό το συναίσθημα, παρά μόνο βιώνεις ίσως μια ζήλια για εκείνους που θεωρείς ότι τους έχει χαμογελάσει η τύχη – κι η ζήλια δε σε αφήνει σε ησυχία.
Πιστεύεις ότι περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που έχουν το άγγιγμα του Μίδα, εφόσον οτιδήποτε αναλαμβάνουν στέφεται με επιτυχία, γι’ αυτό χαίρουν της εκτίμησης όλων και τελικά τους παρουσιάζονται ακόμα πιο πολλές ευκαιρίες. Η ζωή τους φαντάζει πράγματι συναρπαστική.
Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από τη δική σου ζωή.
Υπάρχουν διάφορες εκφράσεις με τις οποίες ορίζουμε αυτό το αίσθημα: «έχω μείνει στάσιμος», «δεν προχωρώ/δεν προοδεύω στη ζωή μου», «βρίσκομαι σε αδιέξοδο/τέλμα», «είμαι καταδικασμένος σε αδράνεια/απραξία», «έχω κολλήσει στα ίδια και τα ίδια».
Ή πιο απλά: νιώθεις κολλημένος.
Νομίζεις ότι είναι στ’ αλήθεια κακό να μείνεις στάσιμος στην υπάρχουσα κατάσταση; Είναι δυνατόν να ζουν όλοι σαν σούπερ σταρ; Γιατί είναι άσχημο να ζεις μια ήρεμη ζωή, χωρίς μεγάλες εναλλαγές και χωρίς ανατροπές;
Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη και εξαρτάται σίγουρα από τις προτεραιότητες του καθενός. Ίσως το ζητούμενο είναι να βρει κανείς την ισορροπία μεταξύ των δύο καταστάσεων – της πλήρους απραξίας και των προκλήσεων σε καθημερινή βάση.
Αφενός, ίσως δεν είναι τόσο διασκεδαστικό να ζεις μια συνηθισμένη ζωή, όμως έτσι γλυτώνεις από τις έντονες απογοητεύσεις, από το στρες σε μόνιμη βάση, από το άγχος ότι κάτι θα πάει στραβά και από τις ανώφελες φιλοδοξίες. Η ζωή σου είναι απλή και μπορείς να τα βγάλεις πέρα σχετικά εύκολα.
Αφετέρου βέβαια, σύμφωνα με μια γνωστή ρήση «Ό,τι δεν εξελίσσεται, πεθαίνει».
Πράγματι, το να μένεις κολλημένος μπορεί να σε κάνει δυστυχισμένο, παρόλο που το αίσθημα ασφάλειας που νιώθεις όταν δε χρειάζεται να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Είναι σα να χαλαρώνεις μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα κουκουλωμένος στον άνετο καναπέ σου βλέποντας την αγαπημένη σου ταινία.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όταν κάτι σου προφέρει άνεση και σιγουριά, θα μείνεις αιωνίως κολλημένος σε αυτό. Εξάλλου, όπως αναφέραμε παραπάνω, η πρόοδος και η εξέλιξη θα σου δώσουν ικανοποίηση και θα σε κάνουν να νιώσεις ευχαριστημένος με τη ζωή σου.
Ίσως ακόμα δεν έχεις αντιληφθεί τη σιγανή φωνή μέσα σου που σε παρακινεί να αναλάβεις δράση και να κάνεις τα επόμενα βήματα στη ζωή σου, όμως είναι καιρός να την ακούσεις προσεκτικά!
Γιατί αν το καθυστερείς, θα έρθει κάποια στιγμή εκείνη η μέρα που θα συνειδητοποιήσεις ότι τα παραγωγικά χρόνια της ζωής σου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και δεν έχεις καταφέρει να πετύχεις όλα όσα ήθελες.
Υπάρχουν διάφορες αιτίες που σε κάνουν να νιώθεις στάσιμος στη ζωή σου – μάλιστα ίσως σε κάποιες από αυτές δεν μπορείς να ασκήσεις κανέναν έλεγχο. Καταρχήν όμως είναι σημαντικό να καταφέρεις να τις προσδιορίσεις, γιατί μόνο έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να αναλάβεις δράση για να τις εξαλείψεις.
Ξεκινάμε λοιπόν με την συνειδητοποίηση – εξάλλου δεν μπορείς να διορθώσεις κάτι, αν δε γνωρίζεις το πρόβλημα!
Παρακάτω αναφέρουμε τους τέσσερις βασικότερους παράγοντες που συντελούν στο αίσθημα αδράνειας που σε βασανίζει.
Αναρωτήθηκες ποτέ ποιος είναι ο στόχος (ή οι στόχοι) στη ζωή σου ή έστω ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο κάνεις ό,τι κάνεις;
Κάθε πετυχημένη προσπάθεια – είτε είναι συλλογική και σχετίζεται με κάποιον οργανισμό, είτε είναι σε ατομικό επίπεδο και αφορά στη σταδιοδρομία σου ή στην προσωπική σου ζωή – πρέπει να ξεκινά προσδιορίζοντας το «γιατί», το κίνητρο δηλαδή που σε παρακινεί να κάνεις αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να είσαι σε θέση να εξηγήσεις στον εαυτό σου τι είναι αυτό που σε ωθεί στις συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για το λόγο (ή για τους λόγους) που θα δώσουν νόημα στην καθημερινότητά σου και θα σε παροτρύνουν να ξυπνάς με όρεξη για δράση κάθε πρωί.
Ίσως σου αρέσει που δε χρειάζεται να βγαίνεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Σου δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και… ας το παραδεχτείς, είναι βολικό! Κι όμως, όπως αναφέραμε παραπάνω, η προσκόλληση σε πράγματα που δε σε βγάζουν από τη ζώνη άνεσής σου, σου στερεί τις προκλήσεις και το ενδιαφέρον στη ζωή σου και σπάνια σου εξασφαλίζει το αίσθημα πληρότητας που αποζητάς.
Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα τα βαρεθείς και ίσως νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε τέλμα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο γένος ακόμα και σήμερα διατηρεί τα πρωτόγονα ένστικτά του κυνηγιού, της αυτοσυντήρησης και της ανάγκης να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Άρα είναι αυτονόητο πως δεν είναι η απραξία που οδήγησε τον άνθρωπο να δημιουργήσει όλες αυτές τις καινοτομίες που απολαμβάνουμε σήμερα.
Παρόλο που η σύγκριση δεν είναι πάντα κάτι κακό, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.
Το να κρίνεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις επιτυχίες άλλων ανθρώπων είναι πολύ πιθανό να σε κάνει να νιώθεις δυσαρέσκεια για τον εαυτό σου.
Αν δεν αντιληφθείς ότι η διαδρομή σου στη ζωή δεν μπορεί να είναι ίδια με των άλλων και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσει κανείς στον προορισμό του, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αποθαρρυνθείς. Θα βουλιάζεις περισσότερο στη στασιμότητα, αντί να κάνεις το πρώτο βήμα για να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις προς τον τελικό σου στόχο.
Θες να προχωρήσεις στη ζωή σου; Δες εδώ
Η ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στο αν νιώθει κολλημένος ή όχι. Για παράδειγμα μπορεί να έχεις χαρακτήρα πιο παθητικό και ονειροπόλο και να προτιμάς να παρατηρείς, αντί να αναλαμβάνεις δράση, ή να αποφεύγεις τις πολλές κοινωνικές δραστηριότητες για να απολαύσεις τη μοναξιά σου και να βυθιστείς στις σκέψεις σου.
Έτσι είσαι – χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτείς όλες τις εναλλακτικές πριν ξεκινήσεις κάτι –, σε αντίθεση με άλλους που προτιμούν να κινούνται γρήγορα και παρορμητικά.
Προσπάθησε να αποδεχτείς ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Στη συνέχεια είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωράς προς τους στόχους σου τόσο γρήγορα όσο θα ήθελες.
Και ενώ το να αλλάξεις την προσωπικότητά σου είναι δύσκολο (ίσως και αδύνατο, σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους), υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις πιο δημιουργικός και δραστήριος.
Τέλος, κάτι που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως, κατά παράδοξο τρόπο, είναι πιθανό να νιώθεις ταυτόχρονα και ότι είσαι κολλημένος και ότι προοδεύεις. Για παράδειγμα, μπορεί τα επαγγελματικά σου θέματα να προοδεύουν, ενώ η οικογενειακή σου ζωή να είναι στάσιμη και αδρανής, ή το αντίθετο.
Καθώς η προσωπική και η επαγγελματική σου ζωή βρίσκονται σε διαρκή μάχη για το ποια θα κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της προσοχής σου και θα είναι η πρώτη σου προτεραιότητα, για το γεγονός ότι νιώθεις κολλημένος παίζει ρόλο και η φάση την οποία διανύεις στη ζωή σου.
Για κάποιον που είναι νέος και εργένης, το αίσθημα στασιμότητας συνήθως αφορά στην επαγγελματική ζωή, ενώ για τους ανθρώπους μέσης ηλικίας είναι πιο πιθανό να έχει η οικογένεια άμεση προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να μην δυσφορούν αν δεν υπάρχει πρόοδος στα επαγγελματικά τους θέματα.
Δεν έχεις Εργασιακή Εμπειρία: 10 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους
Οι Λόγοι που αποτυγχάνεις να Πετύχεις τους Στόχους σου
Τα πιο Σημαντικά Πράγματα στη Ζωή σου: 5 Τρόποι να Νιώθεις Ευγνώμων
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις