Η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη ηλικία.
Οπότε ακούω τη ρήση του λαού μας «μικρά παιδιά, μικρά προβλήματα· μεγάλα παιδιά, μεγάλα προβλήματα!» σκέφτομαι τους εφήβους, που πρέπει να υπομείνουν αυτή την άχαρη ηλικία, στην οποία δεν είναι πια μικρά παιδιά, αλλά ούτε και ενήλικες.
Περισσότερο όμως σκέφτομαι και συμπονώ τους γονείς των εφήβων, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να τους προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή και ταυτόχρονα να κουμαντάρουν τα ξεσπάσματά τους, τις απότομες αλλαγές της διάθεσής τους και την αντιδραστικότητά τους. Και όλα αυτά έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι με το που περάσει αυτή η απαιτητική ηλικία τα παιδιά τους κατά πάσα πιθανότητα θα φύγουν από το σπίτι και θα συνεχίσουν τη ζωή τους ανεξάρτητα από την πατρική τους οικογένεια.
Αν έχεις κι εσύ παιδιά στην εφηβεία, μπορείς να διαβάσεις τις πέντε συμβουλές που συγκεντρώσαμε για το πώς μπορείς να διατηρήσεις μια αρμονική ατμόσφαιρα στην οικογένεια και να μένεις ο ίδιος όσο το δυνατόν πιο ήρεμος.
Οι έφηβοι ξέρουν πολύ καλά πώς να βγάζουν τους γονείς τους έξω από τα ρούχα τους. Συνειδητοποιώντας τι κάνουν για να σε προκαλέσουν μπορείς να εξασκηθείς στο να κρατάς την ψυχραιμία σου ώστε να αποφεύγεις τους καυγάδες.
Προσπάθησε επίσης να τηρήσεις τον εξής κανόνα: μίλα στα παιδιά σου όπως θα μιλούσες σε κάποιο συνάδελφό σου, δηλαδή απόφυγε να χρησιμοποιείς εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που δε θα χρησιμοποιούσες σε διαπληκτισμό με τους συνεργάτες σου.
Ο στόχος σου είναι να βοηθήσεις τα παιδιά σου να γίνουν σωστοί ενήλικες – κι αυτή η διαδικασία ξεκινά ουσιαστικά από τη βρεφική ηλικία. Ακόμη και τα μικρά παιδιά πρέπει να ξέρουν πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά και με όμορφο τρόπο, ώστε να παίρνουν αυτό που θέλουν, να έχουν αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και να μένουν ανεπηρέαστα στην κρίση τους.
Άρα πρέπει να είσαι το πρότυπό τους, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο όταν σε προκαλούν με πράγματα που ξέρουν ότι σε βγάζουν εκτός εαυτού.
Βρες λοιπόν ποια είναι αυτά και προσπάθησε να αποκτήσεις την απαραίτητη ανοσία! Τη στιγμή που βρίσκεσαι αντιμέτωπος με αυτά, σκέψου πώς προκαλούσες κι εσύ τους γονείς σου στην αντίστοιχη ηλικία. Αυτό θα σε βοηθήσει να μη συγχυστείς.
Τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα φύγουν από το πατρικό τους. Μπορεί κάποιες φορές να νιώθεις ανακούφιση όταν το σκέφτεσαι αυτό, όμως υπάρχει κι αυτό το λεγόμενο «αίσθημα της άδειας φωλιάς» που ίσως νιώθεις προκαταβολικά και σου δημιουργεί περαιτέρω αρνητικές σκέψεις.
Για παράδειγμα μπορεί να νιώθεις ότι τα παιδιά σου δε σε εκτιμούν ή ότι είναι αχάριστα που δεν καταλαβαίνουν πόσο βολικά είναι τα πράγματα για εκείνα σε σχέση με το παρελθόν. Και όλες αυτές οι σκέψεις καταλήγουν στο ερώτημα «Ποιος είναι ο ρόλος μου ως γονιός; Θα έχω θέση στη ζωή των παιδιών μου στο μέλλον;»
Η δική μας συμβουλή είναι να αφήσεις κατά μέρος τις σκέψεις που αφορούν στο μέλλον και να εστιάσεις στο παρόν. Να είσαι ευγνώμων για το χρόνο που έχεις με τα παιδιά σου, διότι είναι περιορισμένος. Και σίγουρα θα είσαι μέρος της ζωής των παιδιών σου και στο μέλλον, διότι πάντα θα χρειάζονται στήριξη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως οι έφηβοι, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. Γιατί σίγουρα νιώθουν έτσι.
Βρες την κατάλληλη στιγμή για να τους πεις με διακριτικό τρόπο ότι έχεις ιδιαίτερα φορτωμένη εβδομάδα και θα ήθελες τη βοήθειά τους στις δουλειές του σπιτιού. Σε μια τέτοια περίπτωση, άφησέ τους σε πρώτη φάση να επιλέξουν ποιες από τις δουλειές προτιμούν να αναλάβουν.
Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να κάνεις τις υπόλοιπες δουλειές σου με ηρεμία και ίσως μπορέσεις να εξασφαλίσεις και λίγο ελεύθερο χρόνο!
Ζήτησέ τους βοήθεια ή καταστρώστε ένα πλάνο για να κάνουν κάποια πράγματα σαν διάλειμμα από το διάβασμά τους ή να τελειώσουν κάποιες δουλειές πριν βγουν για βόλτα το Σαββατόβραδο. Αν δεν το κάνουν αυτό που είχατε συμφωνήσει, μην μπεις στον πειρασμό να το κάνεις εσύ και απλώς να τους μαλώσεις αργότερα. Βλέποντας τον κάδο των σκουπιδιών να ξεχειλίζει ή μη βρίσκοντας καθαρό ποτήρι για να πιουν το αναψυκτικό τους, θα καταλάβουν ότι δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.
Θες να μάθεις να βάζεις όρια στα παιδιά σου με τον σωστό τρόπο; Δες εδώ
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους καμαρώνεις τα παιδιά σου και πολλές φορές νιώθεις ότι σε κάνουν περήφανο. Είναι καλό να τους το πεις και να τους το δείξεις. Κι επίσης ανέτρεξε στις σκέψεις αυτές τις μέρες που σε βγάζουν εκτός εαυτού!
Αξίζει πού και πού να είσαι ελαστικός με τα παιδιά σου. Μπορείς να τους οργανώνεις μια φορά το μήνα βραδιά ταινίας ετοιμάζοντας τους ποπ κορν και αγοράζοντάς τους αναψυκτικά ή να τους επιτρέψεις να παραγγείλουν πίτσα το βράδυ και να τη φάνε – κατ’ εξαίρεση – στο σαλόνι ή στο δωμάτιό τους.
Αν θέλεις να βγεις μαζί τους για φαγητό για να συζητήσετε, άφησέ τα να επιλέξουν το εστιατόριο. Αν πάτε στον κινηματογράφο για να περάσετε μια οικογενειακή βραδιά, δέξου να δείτε μια ταινία της επιλογής τους.
Δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν, δείχνεις ότι σέβεσαι τις επιθυμίες τους και ότι τα νοιάζεσαι. Ταυτόχρονα εισπράττεις σεβασμό από τη μεριά τους και αυξάνεις τις πιθανότητες να συνεργαστούν σε πράγματα που δεν τους αρέσουν και τόσο. Είναι δούναι και λαβείν.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές σύντομα θα διαπιστώσεις ότι η καθημερινότητά σου και η καθημερινότητα της οικογένειας κυλούν πιο ομαλά, χωρίς πολλές διαφωνίες και εντάσεις.
Μην ξεχνάς ότι όσα προβλήματα κι αν σου δημιουργούν τα παιδιά σου στην ηλικία της εφηβείας, αξίζει κάθε λεπτό υπομονής, κάθε προσπάθεια και κόπο. Σε λίγα χρόνια θα έχουν αποκλειστικά δική τους ζωή και θα θέλεις να είσαι σίγουρος ότι τους έδωσες τα σωστά εφόδια κι ότι χάρηκες την κάθε μέρα μαζί τους. Και θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για το νέο ρόλο που θα έχεις από εκεί και πέρα στη ζωή τους.
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά