Με ποιον περνάς το χρόνο σου; Και με ποιον τρόπο σε διαμορφώνει;
Όπως συχνά γράφω, είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε μαζί τον περισσότερο χρόνο μας.
Αντίστοιχα, ο Γκαίτε έλεγε: «Πες μου με ποιον περνάς το χρόνο σου και θα σου πω ποιος είσαι». Φυσικά υπάρχει και αντίστοιχη ελληνική παροιμία.
Γιατί είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι που έχουμε κοντά μας διαμορφώνουν τι θεωρούμε ότι είναι οκ, τι είναι πιθανό να γίνει και τι είναι αποδεκτό για εμάς.
Θυμάμαι πολύ καθαρά τη στιγμή που γνώρισα κάποιους από τους συνεργάτες μου. Ξαφνικά, περιτριγυριζόμουν από ανθρώπους πιο έξυπνους από εμένα. Οπότε η οπτική μου για τον κόσμο διευρύνθηκε, μέσα από μια ασυνείδητη τάση να πιέσω τον εαυτό μου και να βελτιωθώ.
Δεν είναι ότι παλιότερα είχα κακές επιρροές γύρω μου, αλλά οι άνθρωποι εκείνοι δεν με βοηθούσαν να πάω κάπου.
Παρ’ όλα αυτά ότι δεν πήρα από τους ανθρώπους, το πήρα από τα βιβλία. Σκέψου το: οι φίλοι και οδηγοί σου δεν χρειάζεται καν να είναι ζωντανοί. Ή και ζωντανοί να είναι δεν χρειάζεται να τους ξέρεις προσωπικά. Δεν χρειάζεται καν να μιλούν την ίδια γλώσσα με εσένα. Δεν χρειάζεται να συμφωνείς με όλα όσα λένε ή κάνουν. Αλλά και πάλι μπορείς να μάθεις πολλά από αυτούς και να κινητοποιείσαι από την επιρροή του.
Προσοχή, δεν έχει να κάνει με το να βρεις επιτυχημένους ανθρώπους και να τους περιτριγυρίζεις ελπίζοντας ότι θα αποκομίσεις κάτι. Αυτός είναι ένας μακρύς και επώδυνος δρόμος. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι επιτυχημένοι μεν, απαίσιοι δε, που τελικά δεν θα ήταν καλή επιρροή.
Τώρα είναι η ώρα. Κάνε την ανάλυση. Κοίτα τους κοντινούς σου. Έτσι θες να γίνεις;
Για μένα αυτός ο τρόπος σκέψης άλλαξε τη ζωή μου. Το με ποιους περνάω το χρόνο μου, προσδιόρισε και το μονοπάτι που ακολούθησα.
Και φυσικά αυτό δεν είναι απόφαση της μιας φοράς. Το με ποιους διαλέγω να είμαι τώρα, διαμορφώνει το μέλλον μου και αυτό θα γίνεται πάντα. Οπότε χρειάζεται να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις σε καθημερινή βάση σχετικά με το σε ποιους λέμε ναι και σε ποιες σχέσεις επενδύουμε.
Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο μας. Κοίτα στο newsfeed σου στο Facebook. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που έχει δημιουργηθεί από μια μεγάλη εταιρία και που σου δείχνει μόνο ότι θέλει να σου δείξει, ότι πιστεύει ότι θα σε κρατήσει στο site περισσότερο. Κοίτα τα περισσότερα site που διαβάζεις. Δεν σου λένε αυτό που χρειάζεται να ακούσεις, αλλά αυτό που θα τους φέρει τα περισσότερα κλικ. Κοίτα τα παιχνίδια στο κινητό σου και το πόσο χρόνο σου τραβούν από τη ζωή σου.
Όλες αυτές οι επιρροές λειτουργούν πάνω σου, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Κατευθύνουν τις αποφάσεις, αλλοιώνουν την οπτική σου για τον κόσμο, σου τρώνε τη ζωή.
Αντίστοιχα, σκέψου τον αναγνώστη που επιλέγει βιβλία που τον κάνουν να νιώθει άβολα ή του προσφέρουν μια φρέσκια οπτική. Σκέψου το άτομο που έχει χόμπι που το προκαλούν σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Σκέψου αυτόν που περιστοιχίζεται από ανθρώπους καλύτερους, πιο γενναιόδωρους, πιο δεκτικούς, πιο ανεκτικούς από τον ίδιο.
Στην πραγματικότητα, είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο πραγμάτων: Το ποιους ξέρουμε και το τι κάνουμε επηρεάζει πέρα από κάθε άλλο παράγοντα το τι θα γίνουμε. Επειδή το τι κάνουμε μας βάζει γύρω από ανθρώπους και οι άνθρωποι αυτοί με τη σειρά τους επηρεάζουν το τι κάνουμε.
Σκέψου λίγο τις συνήθειές σου, σκέψου τι καταναλώνεις. Είναι πιθανό να σε κάνουν καλύτερο ή χειρότερο; Σκέψου τους φίλους και τους συναδέλφους σου: σε εμπνέουν, σε ανεβάζουν ή σε τραβούν κάτω;
Για να πάρεις πάλι τον έλεγχο της ζωής σου, δες εδώ
Δυστυχώς όμως πολλές από τις συμβουλές που διαβάζουμε για την κοινωνικοποίηση και τις φιλίες είναι απλά το «προχώρα μπροστά και κάνε μερικές». Λες και είναι απλά κάτι συναλλακτικό. Ενώ δεν είναι αυτό το νόημα.
Το νόημα του κοινωνικού κύκλου και των φίλων είναι η δημιουργία ενός κοντινού σου γκρουπ συμβατό με το ποιος είσαι και το ποιος θέλεις να γίνεις.
Ένας φίλος και μεγάλος αθλητής έχει μια ωραία άποψη πάνω στο θέμα.
Λέει λοιπόν, ότι ο καθένας μας για να γίνει βελτιωθεί, χρειάζεται να έχει κοντά του κάποιον καλύτερο από τον οποίο μπορεί να μάθει, κάποιον χειρότερο τον οποίο μπορεί να διδάσκει, και κάποιον ίσο με τον οποίο μπορεί να «κοντράρεται».
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις συμβουλές για την παραγωγικότητα. Συνήθως το μόνο που αποκομίζεις είναι το πώς θα κάνεις περισσότερα από αυτό που ήδη κάνεις, αντί για το πώς θα κάνεις καλύτερα πράγματα.
Το πόσα πολλά πράγματα επιτυγχάνεις είναι πολύ λιγότερο σημαντικό, από τον τύπο των δραστηριοτήτων στις οποίες μετέχεις και σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο σου. Γιατί αυτό είναι που κάνουμε με ότι ασχολούμαστε: Σπαταλάμε τον περιορισμένο χρόνο μας στη γη.
Τα καλά νέα είναι αυτό μπορείς να το αλλάξεις οποτεδήποτε.
Τα βιβλία είναι εκεί και περιμένουν να τα διαβάσεις. Οι σωστοί άνθρωποι είναι επίσης εκεί. Μόλις ένα email, τηλέφωνο και ραντεβού μακριά. Οι σωστές δραστηριότητες είναι κι αυτές εκεί. Είναι το ίδιο προσβάσιμες, όσο και οι κακές επιρροές. Είναι το ίδιο πολλές όσο και όλα τα άλλα.
Το πώς λοιπόν περνάς το χρόνο σου και ξοδεύεις τους πόρους που έχεις επαφίεται σε εσένα. Αλλά διάλεξε σοφά, γιατί θα προσδιορίσει και το ποιος είσαι.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου