Έχεις στείλει αμέτρητα βιογραφικά σε αγγελίες για θέσεις εργασίας και επιτέλους κάποιος σε κάλεσε για συνέντευξη. Αρχίζεις όμως να αγχώνεσαι για όλες τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων.
Τι θα ρωτήσουν; Θα ξέρεις τι να απαντήσεις; Θα απαντήσεις σωστά; Θα τους αρέσουν όσα θα πεις;
Συνήθως οι περισσότερες ερωτήσεις των συνεντεύξεων είναι ίδιες. Μίλησε μας για σένα, από που είσαι, τι έχεις σπουδάσει, που δούλευες κτλ.
Είναι ερωτήσεις που μπορείς να προετοιμάσεις τι θα πεις αλλά πρόσεξε. Οι απαντήσεις που θα δώσεις δεν πρέπει να είναι τυποποιημένες. Δεν είναι καλό να φαίνεται πως τις έχεις μάθει απ’ έξω.
Παρακάτω θα βρεις τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των συνεντεύξεων για δουλειά. Μπορεί να μη γίνουν όλες ή να διατυπωθούν με διαφορετικό τρόπο, αλλά έχε στο νου σου μια απάντηση.
Δε χρειάζεται να έχεις άγχος και να προσπαθείς να θυμηθείς συγκεκριμένα λόγια που έχεις ετοιμάσει. Να είσαι χαλαρός.
Πολλοί δε δίνουν σημασία σε αυτήν την ερώτηση γιατί πιστεύουν πως ξέρουν τι να πουν.
Όταν όμως έρχεται η ώρα, καταλαβαίνουν πως δεν ξέρουν. Δε χρειάζεται να πεις την ιστορία της ζωής σου, αλλά λίγα και σημαντικά πράγματα. Αυτά που θα τους δείξουν πως είσαι ικανός για αυτή τη δουλειά.
Πρέπει να δώσεις μια πολύ σύντομη περιγραφή του ποιος είσαι, τι κάνεις και γιατί είσαι ο καταλληλότερος για αυτήν τη δουλειά.
Αν εδώ η απάντησή σου μοιάζει σα να ταιριάζει σε όλες τις εταιρείες ή είναι ίδια με αυτήν που έχουν δώσει και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, χάνεις μια ευκαιρία να ξεχωρίσεις.
Κάνε μια έρευνα για την εταιρεία που πας και βρες κάτι που τους ξεχωρίζει και σου αρέσει. Εστίασε σε αυτό και φρόντισε η απάντησή σου να περιστρέφεται γύρω από αυτό.
Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνεις εδώ, είναι να πουλήσεις τον εαυτό σου και τις δεξιότητές σου.
Είναι σημαντικό να δείξεις πως όχι μόνο μπορείς να κάνεις τη δουλειά, αλλά μπορείς να την κάνεις και καλά και μάλιστα, καλύτερα από τον οποιονδήποτε.
Δε χρειάζεται να πεις πολλά. Σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Πες για όλα αυτά που νιώθεις πως είσαι δυνατός και που χρησιμεύουν στη δουλειά σου.
Αυτή είναι η κατάλληλη ερώτηση για να πεις για σένα κάτι που ήθελες και που μέχρι τώρα δε σου είχαν δώσει την ευκαιρία.
Αυτή η ερώτηση έχει σκοπό όχι μόνο να δουν αν έχεις κάποιο αρνητικό που θα επηρεάσει την εταιρεία αλλά και για να δουν αν είσαι ειλικρινής.
Μην πεις πως είσαι τέλειος και δεν έχεις κανένα ελάττωμα. Βρες κάτι που έχεις και τόνισε πως προσπαθείς να το βελτιώσεις.
Είναι λογικό να μη θέλεις να μιλήσεις για τις διαφωνίες ή τους τσακωμούς που έγιναν στην προηγούμενή σου δουλειά, αλλά αν σε ρωτήσουν μην προσποιηθείς πως όλα ήταν τέλεια.
Ρωτάνε γιατί θέλουν να ξέρουν πως το διαχειρίστηκες και πως θα διαχειριστείς κάτι ανάλογο στο μέλλον.
Ούτε για τα λάθη σου θέλεις να μιλήσεις, αλλά κάνε το αν σε ρωτήσουν. Ξέρουν πως όλοι κάνουν λάθη, το ίδιο και εκείνοι. Το θέμα είναι τι έκανες μετά από το λάθος σου, αν έμαθες από αυτό και αν το ξαναέκανες.
Είναι μια ερώτηση που θα γίνει. Ό,τι πεις να είναι θετικό. Ό,τι και αν έχει γίνει, δε θα καταφέρεις κάτι με το να κατηγορήσεις τους πρώην συναδέλφους ή το αφεντικό σου. Είσαι έτοιμος να εξελιχθείς, να αρπάξεις νέες ευκαιρίες και αυτή η δουλειά που σου προσφέρουν σου ταιριάζει καλύτερα.
Αν σε έχουν απολύσει δε χρειάζεται να το κρύψεις. Μπορείς να πεις πως η εταιρεία έκανε περικοπές και δυστυχώς ήσουν ανάμεσα στα άτομα που έδιωξαν.
Αν σε έδιωξαν γιατί δεν έκανες καλά τη δουλειά σου, να είσαι ειλικρινής. Θα πεις πως έμαθες από αυτό και έχεις γίνει καλύτερος.
Μπορεί να ταξίδευες, να μεγάλωνες τα παιδιά σου, να είχες ένα πρόβλημα υγείας, να ήθελες να ξεκουραστείς ή να έψαχνες την κατάλληλη δουλειά.
Όποιος και αν είναι ο λόγος που υπάρχει αυτό το κενό, να είσαι έτοιμος να το εξηγήσεις. Δε χρειάζεται να δώσεις λεπτομέρειες που δε θες. Μια γενική εικόνα του που ήσουν είναι αρκετή.
Τέτοιου είδους ανάρμοστες ερωτήσεις συνήθως γίνονται σε γυναίκες. Φόβος του εργοδότη είναι να μείνεις έγκυος και να ζητάς όσα δικαιούσαι. Δυστυχώς αρκετοί δε χαίρονται με μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.
Αν και η ερώτηση δεν πρέπει να γίνεται, αν σου την κάνουν δώσε μια απάντηση του τύπου «Δεν είναι κάτι που έχω στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Με ενδιαφέρει η καριέρα μου και για αυτή θα ήθελα να μιλήσουμε».
Ξέρω πως θέλεις να πεις «Εύχομαι να έχω κερδίσει το τζόκερ και να έχω φύγει από εδώ μέσα». Μην το κάνεις όμως. Αυτό που θέλουν να δουν μέσα από αυτή την ερώτηση είναι αν έχεις ρεαλιστικούς στόχους, φιλοδοξίες και διάθεση για εξέλιξη.
Σκέψου που μπορείς να φτάσεις ξεκινώντας από αυτή τη θέση και πες κάτι σχετικό.
Ίσως σου κάνουν αυτήν την ερώτηση γιατί θέλουν να δουν αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για αυτή τη θέση ή γενικότερα για το αντικείμενο αυτό. Ίσως πάλι θέλουν να δουν ποιες εταιρείες έχουν να ανταγωνιστούν αν θελήσουν να σε κρατήσουν.
Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να δείξεις πως εισαι ενθουσιασμένος για αυτή τη θέση και πως πιστεύεις πως σου ταιριάζει απόλυτα. Ταυτόχρονα όμως δε θες να δείξεις πως είναι η μόνη εταιρεία με την οποία μιλάς. Μπορείς να πεις πως έχεις ενδιαφερθεί και για κάποιες παρόμοιες θέσεις.
Είναι καλό σημάδι να σε ρωτήσει για κάτι που δεν είναι στο βιογραφικό σου. Πιθανόν σημαίνει πως τους άρεσες και θέλουν να μάθουν και άλλα πράγματα για σένα.
Προσπάθησε να πεις κατι θετικό, μια ιστορία που να δείχνει κάτι για την προσωπικότητά σου. Πες για κάτι που έχεις πετύχει ή για ένα στόχο που έχεις και αν μπορείς να το ταιριάξεις με τη θέση στην εταιρεία, ακόμα καλύτερα.
Μια ερώτηση που κανείς δε ξέρει πώς να απαντήσει. Δεν πρέπει να ζητήσεις ούτε πολλά ούτε λίγα. Τι ποσό όμως είναι σωστό; Πρέπει από πριν να έχεις κάνει έρευνα για το μισθό που δίνουν αυτές οι θέσεις. Πρόσθεσε την εμπειρία, τις σπουδές, τις ικανότητες και τις ανάγκες σου.
Μπορείς να αντιστρέψεις την ερώτηση και να ρωτήσεις που κυμαίνονται οι μισθοι για αυτήν τη θέση. Ή ακόμα, μπορείς να πεις πως θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη θέση και τις αρμοδιότητες που θα αναλάβεις, πριν συζητήσεις για το μισθό σου.
Πρέπει να δώσεις μια ρεαλιστική απάντηση που να βολεύει και εσένα και την εταιρεία. Αν δε δουλεύεις μπορείς να ξεκινήσεις μέσα στην εβδομάδα. Αν όμως χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να φύγεις από τη δουλειά που είσαι τώρα, πες το. Μη φοβηθείς.
Συνήθως οι εταιρείες, όταν θέλουν κάποιον να δουλέψει για αυτούς, του δίνουν λίγο χρόνο να αποδεσμευτεί από την δουλειά του. Θα εκτιμήσουν το γεγονός πως δε θέλεις να αφήσεις ανοιχτές υποθέσεις στη δουλειά από την οποία αποχωρείς.
Μπορείς να πεις κάτι που δεν κατάφερες ή ξέχασες να πεις στις προηγούμενες ερωτήσεις ή να κάνεις μια περίληψη των ικανοτήτων σου και του πόσο ταιριαστή είναι η θέση για σένα.
Η συνέντευξη δεν είναι μόνο για να δει μια εταιρεία αν είσαι κατάλληλος να δουλέψεις εκεί, αλλά και για να δεις εσύ αν σου αρέσει το περιβάλλον και η θέση.
Μπορείς να ρωτήσεις οτιδήποτε θέλεις σχετικό με τη θέση που ενδιαφέρεσαι να αναλάβεις, τους συναδέλφους, την εταιρεία ή όποια άλλη απορία έχεις.
Οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων για δουλειά και οι απαντήσεις που θα δώσεις αποτελούν μια αγχωτική διαδικασία και πάντα υπάρχει ο φόβος τι θα ρωτήσουν και τι πρέπει να απαντήσεις. Ενώ δεν είναι καλό να έχεις έτοιμες, στημένες απαντήσεις, μπορείς να προετοιμαστείς και να έχεις μια εικόνα στο μυαλό σου για το τι θέλεις να πεις.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις