Πως να Αποφορτίζεσαι από το Εργασιακό Στρες - Purpose Συμβουλευτική

Πως να Αποφορτίζεσαι από το Εργασιακό Στρες

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Δέκα απλοί τρόποι να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες της καθημερινότητας και της εργασίας.

Ναι, οι αυστηρές προθεσμίες και τα μεγάλα πρότζεκτ, από τα οποία διακυβεύεται η φήμη και η απόδοσή σου, είναι σημαντικά και είναι λογικό να σε ανησυχούν και να κυκλοφορούν στο μυαλό σου.

Όμως είτε πηγάζει από τέτοιες μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις, είτε πηγάζει από πολλά μικρά πράγματα που πρέπει να γίνουν, το έντονο και χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει μυριάδες προβλήματα.

Τόσο στον τομέα της δουλειάς σου, όσο και στο θέμα της υγείας σου.

Το έντονο και χρόνιο στρες σε κάνει να χάνεις την προσοχή σου, την ενέργεια σου και ρίχνει την παραγωγικότητα σου στα τάρταρα. Για αυτό και πρέπει να μάθεις να το αντιμετωπίζεις άμεσα και όχι να το αφήνεις να διαιωνίζεται.

Για να μπορείς να μένεις παραγωγικός αλλά και ικανοποιημένος στην εργασία σου και από τη ζωή σου.

Ευτυχώς η ιδέα του να κοντράρεις το στρες στα ίσια και να το μειώσεις σημαντικά δεν είναι απόκυμα φαντασίας αλλά πραγματικό γεγονός.

Μπορείς να χαλαρώσεις τον εαυτό σου και να μειώσεις εκείνη την αίσθηση άγχους μέσα σε λίγα λεπτά, με μερικούς απλούς τρόπους που αποδεδειγμένα βοηθούν να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες και το άγχος της καθημερινότητας.

#1 Βγες για έναν περίπατο

Αν κάθεσαι πίσω από ένα γραφείο όλη την ημέρα, μια από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες, είναι να βγεις για έναν σύντομο περίπατο.

Μπορεί να μην ακούγεται ως κάτι δραστικό, όμως περπατώντας χαλαρά, το μυαλό απελευθερώνει κάποιες χημικές ουσίες – τις λεγόμενες ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες σε βοηθούν να καταστείλεις το άγχος, να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας σου και να βελτιώσεις την διάθεση σου. Και όλα αυτά μέσα σε ένα τέταρτο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σηκωθείς από την καρέκλα, κανε μια μικρή βόλτα έξω στο δρόμο ή έστω μέσα στο γραφείο και θα νιώσεις γρήγορα πιο χαλαρός και ήρεμος.

#2 Πάρε μια βαθειά ανάσα

Αυτός είναι ένας από τους πιο κλασικούς, εύκολους και ωφέλιμους τρόπους για να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες και την πίεση εν ώρα εργασίας.

Οι βαθιές ανάσες βοηθούν να αυξήσεις τη ροή του οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. Αρκεί να ακολουθήσεις δύο απλά βήματα.

Πρώτα, εισέπνευσε αργά μέσα από τη μύτη σου γεμίζοντας με αέρα τους πνεύμονες σου, έπειτα με αργό τέμπο έκπνευσε τον αέρα από το στόμα σου.

Επανέλαβε την πιο πάνω διαδικασία πέντε με δέκα φορές και θα διαπιστώσεις πως το στρες θα αρχίζει να φεύγει από μέσα σου.Πως να Αποφορτίζεσαι από το εργασιακό Στρες της εργασίας άμεσα

#3 Κάνε διατάσεις

Με τον ίδιο τρόπο που το περπάτημα σε βοηθάει να ηρεμήσεις, έτσι και οι διατάσεις βοηθούν να χαλαρώσεις και να βελτιώσεις την ροή του αίματος.

Πρόκειται για τον ιδανικό τρόπο να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες, αν τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά. Σίγουρα μπορείς να βρεις λίγο χώρο στο γραφείο για να τεντώσεις το σώμα σου και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

#4 Φτιάξε ένα πλάνο

Όταν νιώθεις πως πνίγεσαι από τις ατελείωτες υποχρεώσεις, εργασίες κλπ, πιάσε ένα στυλό και ένα σημειωματάριο, πάρε μια βαθειά ανάσα και κάνε μια λίστα με όσα έχεις να κάνεις.

Βάλε προτεραιότητες σε αυτή τη λίστα, ομαδοποίησε εργασίες που μπορείς να κάνεις μαζί και σπάσε τις μεγάλες εργασία σε μικρά βήματα.

Το να έχεις ένα πλάνο και μια λίστα να σε καθοδηγεί είναι ένας απλός μα αποτελεσματικός τρόπος να αναζωπυρώσεις τη διάθεση σου και να εξασκηθείς στο να θέτεις προτεραιότητες. Δύο πράγματα απαραίτητα αν θες να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες τις καθημερινότητας.

Θες να μάθεις πως να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου πιο αποδοτικά; Δες εδώ

#5 Μίλα με έναν φίλο

Όταν βρίσκεσαι υπό πίεση ένας φίλος μπορεί να προσφέρει ουσιαστική και σημαντική βοήθεια. Μπορεί να σε βοηθήσει να δεις την κατάσταση υπό μια νέα οπτική γωνία, να ακούσει τους προβληματισμούς σου και να σε κάνει να νιώσεις πως δεν είσαι μόνος .

Επίσης έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει, πως οι ανθρώπινες επαφές μπορούν να απελευθερώσουν την οξυτοκίνη στο σώμα. Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη η οποία σε βοηθάει να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες ώστε να δημιουργείς δυνατές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

#6 Έλα σε επαφή με κάποιο κατοικίδιο

Εξίσου βοηθητική με την ανθρώπινη επαφή είναι και η επαφή με κάποιον από τους τριχωτούς φίλους του ανθρώπου. Αρκετές έρευνες και εδώ έχουν δείξει πως η αλληλεπίδραση με κάποιο ζώο δίνει το ίδιο ερέθισμα στον εγκέφαλο και απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία με τη σειρά της μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.

Ακόμη και ένα γρήγορο χάδι στην πλάτη ενός σκύλου ή μιας γάτας, βοηθάει σημαντικά στο να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες.

#7 Άκου μουσική

Η μουσική αποτελεί εδραιωμένο και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και της ανθρώπινης κουλτούρας. Γιατί να μην την φέρεις και στον χώρο εργασίας σου λοιπόν;

Το να ακούσεις μερικά τραγούδια στο διάλειμμα ή ακόμη και ενώ εργάζεσαι, καταστέλλει τις ορμόνες του στρες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, τη μνήμη σου και το βάρος σου.

Επίσης, η μουσική όχι μόνο βοηθά τρομερά στο να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες, αλλά και στο να εργάζεσαι πιο παραγωγικά, καθώς αυξάνει την δημιουργικότητα.

#8 Διάβασε κάτι στο διάλειμμα

Αν και η ανάγνωση βιβλίων στην εποχή των social media δεν έχει την αίγλη και το πρεστίζ του παρελθόντος, τα πλεονεκτήματα της συνεχίζουν να υφίστανται.

Έρευνες έχουν δείξει πως η ανάγνωση ενός βιβλίου έστω και για το σύντομο διάστημα των έξι λεπτών, αρκεί για να χαλαρώσει τους μύες του σώματος και να ρίξει τους ρυθμούς της καρδιάς.

Με λίγα λόγια το διάβασμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποφορτίζεσαι από το στρες, και καλό είναι να το αξιοποιήσεις όσο μπορείς.Πως να Αποφορτίζεσαι από το εργασιακό Στρες της εργασίας άμεσα

#9 Αντικατέστησε τον καφέ με τσάι

Αν νιώθεις το στρες της εργασίας να σε κυριεύει είναι ώρα να κόψεις τους πολλούς καφέδες και να τους αντικαταστήσεις με ζεστό τσάι.

Ο λόγος είναι πως ο καφές έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη απ’ ότι το τσάι και η υπερκατανάλωση οδηγεί σε περισσότερο άγχος.

Το τσάι από την άλλη παρέχει μια πιο διαχειρίσιμη δόση καφεΐνης και μειώνει τις φλεγμονές.

#10 Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου και αφουγκράσου τις ανάγκες σου

Αυτή είναι και η πιο σημαντική συμβουλή του άρθρου. Με το να ακούς τον εαυτό σου τις στιγμές που το στρες σε κυριεύει, αντιλαμβάνεσαι ποιες είναι οι στρατηγικές και οι κινήσεις που θα δουλέψουν για εσένα.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου και να κάνεις οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες και να βελτιώνεις την πνευματική σου υγεία.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!