Το να ανακαλύψεις πως θα γίνεις πιο παραγωγικός στη δουλειά είναι πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται.
Η παραγωγικότητα συνδέεται με την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώνει τα σημαντικά καθήκοντα της ημέρας έγκαιρα και με συνέπεια.
Πάντα θα νιώθουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά να κάνουμε αλλά ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να τα κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε όντως ουσιαστικά πράγματα που μας κάνουν πραγματικά παραγωγικούς.
Ακούμε και διαβάζουμε διάφορα κατά καιρούς για το πώς να γίνουμε πιο παραγωγικοί στη δουλειά. Οι συμβουλές που ακολουθούν δεν θα σου πουν πώς να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου εστιάζοντας στην εκτέλεση περισσότερων εργασιών σε λιγότερο χρόνο.
Αντίθετα, θα μάθεις πως θα γίνεις πιο παραγωγικός, δίνοντας προτεραιότητα σε δραστηριότητες που είναι πραγματικά σημαντικές, εποικοδομητικές και θα σου προσφέρουν αξία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς θα το πετύχεις αυτό, καταβάλλοντας τη λιγότερο δυνατή προσπάθεια.
Σίγουρα δεν θα γίνεις πιο παραγωγικός στη δουλειά σου, με το να ελέγχεις υπερβολικά πολλές φορές τις ειδοποιήσεις στο email σου. Αντί να ελέγχεις το email σου κάθε 10 με 15 λεπτά και να μην κάνεις τίποτα, μπορείς να καθορίσεις συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που θα το ελέγχεις.
Είναι ένα καλό και εύκολο πρώτο βήμα, αν θες να βελτιώσεις άμεσα την παραγωγικότητα σου. Για παράδειγμα, μόλις φτάσεις στη δουλειά σου το πρωί, αφιέρωσε δέκα ή δεκαπέντε λεπτά για να ελέγξεις τα email σου και να απαντήσεις σε όσα εκκρεμούν. Στη συνέχεια, έλεγξε τα αργότερα το μεσημέρι και έπειτα μια ώρα πριν φύγεις από το γραφείο.
Θα είναι αρκετά δύσκολο στην αρχή να μην ελέγχεις πολλές φορές την ημέρα το email σου, αλλά θα πρέπει να το προσπαθήσεις. Τα ηχητικά σήματα και άλλοι θόρυβοι που σε ειδοποιούν για τυχόν νέα εισερχόμενα email, μπορεί να είναι μια συνεχής πηγή περισπασμών.
Και όπως μπορεί να γνωρίζεις οι περισπασμοί μειώνουν την συγκέντρωση και την παραγωγικότητα σου. Ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να το αποφύγεις αυτό είναι να κλείσεις εντελώς το email πρόγραμμα σου.
Άλλο ένα λάθος που μπορεί να κάνεις και οδηγεί να μην είσαι τόσο παραγωγικός στη δουλειά σου είναι να ασχολείσαι με το κινητό σου τηλέφωνο και να απαντάς σε μηνύματα στα social media. Μπορεί να είναι δελεαστικό αλλά θα ήταν καλύτερο να το αποφύγεις στη δουλειά.
Κάνε ένα διάλειμμα από τον κόσμο των social media για μερικές ώρες. Εκμεταλλεύσου την ενέργεια που σπαταλάς στα social media και στην οθόνη του κινητού σου και διοχέτευσε την, ώστε να γίνεις πιο αποτελεσματικός και παραγωγικός στη δουλειά σου.
Με το να οργανώσεις το πρόγραμμα σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκτελέσεις πρώτα τις πιο σημαντικές και δύσκολες υποχρεώσεις σου, θέτεις ένα καλό ρυθμό για την υπόλοιπη μέρα και αυτό σε βοηθάει να συνεχίσεις τη δουλειά σου με μεγαλύτερη ενέργεια και όρεξη.
Αν το πιο σημαντικό project της ημέρας φαίνεται πολύ δύσκολο ή χρονοβόρο στην ολοκλήρωσή του, δοκίμασε να το χωρίσεις σε μικρότερα μέρη και να κάνεις ένα βήμα κάθε φορά μέχρι να το ολοκληρώσεις.
Όταν έχεις ένα project με το οποίο χρειάζεται να ασχοληθείς αρκετή ώρα, είναι καλό να κάνεις ένα διάλειμμα μόλις το ολοκληρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να ηρεμήσει από την πίεση και θα διατηρήσεις την απόδοση σου σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Γενικότερα, αν έχεις πολλές υποχρεώσεις και φορτωμένο πρόγραμμα στη δουλειά, φρόντισε να κάνεις τακτικά διαλείμματα και να μην πιέζεις και εξαντλείς τον εαυτό σου. Ακόμα και 5 λεπτά μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για να μπορέσεις να συνεχίσεις.
Αν μια υποχρέωση απαιτεί λιγότερο από δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί, ολοκλήρωσε την εκείνη τη στιγμή. Διαφορετικά, υπάρχει περίπτωση να σου πάρει περισσότερο χρόνο.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των email, που ομολογουμένως απαιτούν τον περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα του κάθε εργαζόμενου, μπορείς να εντοπίσεις ποια από αυτά απαιτούν δύο λεπτά ή λιγότερο για να απαντηθούν και να απαντήσεις σε αυτά κατευθείαν.
Τα υπόλοιπα μπορεί να απαντηθούν σε επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, αποφεύγεις να ξοδέψεις τις παραγωγικές σου ώρες σε κάτι που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και βάζεις σε προτεραιότητα πιο σημαντικά πράγματα.
Αν νιώθεις ότι έχεις να κάνεις πολλά πράγματα και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, τότε θα πρέπει να θέσεις τα όρια σου με τους συναδέλφους σου και με οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή από τη δουλειά σου. Απόρριψε ευγενικά την συνεργασία με συναδέλφους που σου αποσπούν την προσοχή και δεν σε αφήνουν να είσαι παραγωγικός στη δουλειά.
Επίσης, θα ήταν προτιμότερο να μην συμφωνήσεις να αναλάβεις κάποιο project, αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να συνεισφέρεις θετικά. Έτσι, θέτεις τα όρια σου και δεν σπαταλάς τον χρόνο των υπολοίπων.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback