Πώς να κρατήσεις Ζωντανή τη Συζήτηση και να έχεις πάντα κάτι έξυπνο να πεις - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να κρατήσεις Ζωντανή τη Συζήτηση και να έχεις πάντα κάτι έξυπνο να πεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Η συζήτηση δεν είναι απλή υπόθεση για όλους.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζεις όταν προσπαθείς να κάνεις καινούριους φίλους, είναι η αμήχανη σιωπή. Η στιγμή που βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση είναι τόσο άβολη, που κάποιες φορές σε οδηγεί στο να αποφεύγεις εξ’ αρχής τις καινούριες γνωριμίες.

Κι όμως υπάρχει τρόπος να παρακάμψεις αυτή τη δυσκολία.

Στο παρελθόν ένιωθα τόσο συχνά αμηχανία όταν ήθελα να γνωρίσω κόσμο, που η απογοήτευση μ’ έκανε να πιστέψω πως δε θα μπορούσα ποτέ να λύσω αυτό το πρόβλημα. Έφτασα στο σημείο να πιστεύω ότι κάτι πάει στραβά με το χαρακτήρα μου ή το DNA μου… αλλά όταν επιτέλους έμαθα πώς να επιλύω τέτοιες καταστάσεις, αποδείχθηκε πως έκανα λάθος.

Το να μην έχεις μάθει πώς να κρατάς τη ροή σε μια συζήτηση, μπορεί να βλάψει την κοινωνική σου ζωή. Αν όμως ξέρεις πώς να κάνεις το λόγο σου να κυλάει, τότε μπορείς να συστηθείς σε οποιονδήποτε θελήσεις, να του μιλήσεις και να καταφέρεις να τον γνωρίσεις καλύτερα. Έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να δημιουργήσεις μια καινούρια φιλία, να περνάς καλά με άλλους ανθρώπους και να κάνεις από κοινού δραστηριότητες που σε άλλη περίπτωση θα έχανες.

Γιατί δε βρίσκεις κάτι να πεις στη συζήτηση

Αφού μελέτησα τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε βάθος, ανακάλυψα μοντέλα συμπεριφορών που μπορεί να σε εμποδίσουν να κάνεις έναν σοβαρό διάλογο με τους συνομιλητές σου.

Μια από αυτές τις τυπικές συμπεριφορές είναι η συνήθεια του να «φιλτράρεις», δηλαδή να αποτρέπεις τον εαυτό σου να μιλήσει μέχρι να σιγουρευτείς ότι αυτό που έχεις στο μυαλό σου να πεις, είναι εντυπωσιακό, έξυπνο και ενδιαφέρον.

Φυσικά η συνήθεια αυτή σκοτώνει εντελώς την ικανότητά σου να ανοίξεις και να συνεχίσεις μια συζήτηση!

Ένα άλλο πρόβλημα είναι το να μην μπορείς να βρεις εύκολα την κατάλληλη διάθεση για κουβέντα. Αν δούλευες όλη μέρα πάνω σε κάτι που απαιτεί λογική και αναλυτική σκέψη και δεν ξέρεις πώς να κάνεις στροφή 180Ο μοιρών, ώστε να είσαι πιο ανοιχτός στις κοινωνικές επαφές, τότε δεν είναι αφύσικο να σου παίρνει χρόνο μέχρι να «ζεσταθείς» και να ξεκινήσεις να αλληλεπιδράς κοινωνικά.

Μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο αποκτώντας κάποιες νέες ικανότητες, όπως όσες αναφέρονται παρακάτω. Μόλις γίνει αυτό, θα μπορείς να μιλάς σε ανθρώπους που δε γνώριζες πρότινος και να κάνεις φίλους πολύ πιο εύκολα.

Θες να μάθεις πως να δικτυώνεσαι αποτελεσματικά; Δες εδώ

Τι μπορείς να κάνεις κατά τη συζήτηση

Ας ξεκινήσουμε με μερικές απλές και συγχρόνως θεμελιώδεις τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξαιρετικός συζητητής:

Τεχνική Νο1: Φιλτράρισμα τέλος!

Αυτό είναι το αντανακλαστικό που σε αφήνει να πεις οτιδήποτε σου έρθει στο μυαλό. Ξέχνα το φιλτράρισμα, ξέχνα την εσωτερική σου φωνή που ελέγχει πώς θα ακουστεί το καθετί που σκέφτηκες να πεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασκηθείς σε αυτόν τον αυθορμητισμό είναι να ξεκινήσεις να το εφαρμόζεις σε συνομιλίες με ανθρώπους που ήδη ξέρεις αρκετά καλά. Θα μπορέσεις να το τολμήσεις; Είναι ανακουφιστικό να συνειδητοποιείς ότι επιτρέπεται να πεις οτιδήποτε σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή και ότι κανείς δεν πρόκειται να σε κρίνει γι’ αυτό.

Εφόσον δεν σκοπεύεις να πεις κάτι ανάρμοστο και απρεπές, που μπορεί να προσβάλει το άτομο που έχεις απέναντί σου, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς! Οι άνθρωποι δε νοιάζονται ιδιαίτερα για το πόσο φοβερό και τρομερό είναι αυτό που λες, επειδή είναι οι ίδιοι συγκεντρωμένοι στο πώς να κάνουν καλή εντύπωση.

Τεχνική Νο2: «Ενδιαφέρον, πες μου κι άλλα!»

Αυτή η τεχνική λειτουργεί με 99% επιτυχία. Είναι μια τεχνική με σίγουρο αποτέλεσμα και βοηθά κυρίως τους αρχάριους στις κοινωνικές επαφές. Οι άνθρωποι χαίρονται όταν νιώθουν ότι ενδιαφέρεσαι γι’ αυτό που σου λένε, οπότε μόλις δείξεις κάποιο ενδιαφέρον, θα θελήσουν την παρέα σου, ώστε να μπορούν να σου μιλήσουν κι άλλο.

Διάφορες εκφράσεις όπως «Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον!», «Δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο!» ή «Τέλειο αυτό που έκανες!», βοηθούν την αλληλεπίδραση στο διάλογο και δείχνουν στον συνομιλητή σου ότι τον ακούς προσεκτικά, πράγμα που είναι ιδιαιτέρως κολακευτικό γι’ αυτόν.

Τεχνική Νο3: Ιστορίες από παντού

Όλοι μας ξέρουμε ότι οι διηγήσεις δίνουν ζωή και ενέργεια στις συζητήσεις, κι όμως οι περισσότεροι ανατρέχουν μόνο σε ιστορίες από τη δική τους ζωή.

Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεσαι μόνο στις δικές σου εμπειρίες όταν μιλάς με κάποιον: μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιστορίες από οπουδήποτε, είτε περιπέτειες που είχαν φίλοι σου ή γνωστοί σου, είτε κάτι που άκουσες στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση ή που διάβασες σε κάποιο περιοδικό.

Πώς μπορείς να ενσωματώσεις αυτές τις ιστορίες στην κουβέντα; Καταρχήν είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις πάνω στη συζήτηση. Εσύ τις έχεις ήδη ακούσει και ξέρεις ότι όσο πιο ενδιαφέρουσες ή παράξενες είναι, τόσο πιο δύσκολα τις ξεχνάει κανείς.

Κι έτσι όταν ο συνομιλητής σου αναφέρει κάτι σχετικό με κάποια από αυτές τις ιστορίες, το μυαλό σου θα την ανακαλέσει για να μπορέσεις να τη διηγηθείς, ακόμα κι αν δεν προέρχεται από τη ζωή σου. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε ιστορία, μικρή ή μεγάλη, πραγματικά ενδιαφέρουσα ή απλώς αλλόκοτη… αξιοποίησε την!Πώς να κρατήσεις ζωντανή τη συζήτηση και να έχεις πάντα κάτι έξυπνο να πεις

Αξίζει να επιμείνεις

Οι άνθρωποι αρέσκονται στο να μιλούν σε όσους μοιράζονται ανοιχτά τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Οι παραπάνω τεχνικές θα σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα. Αν όμως θέλεις να βελτιωθείς περισσότερο και να φτάσεις στο σημείο να περνάς καλά μιλώντας σε οποιονδήποτε και να γίνεσαι γρήγορα φίλος μαζί του, τότε αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να μάθεις πώς λειτουργεί η αλληλεπίδραση σε μια φιλική κουβέντα.

Έτσι θα έχεις πολύ πιο πετυχημένες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, με φυσικότητα και παλμό, αποφεύγοντας τις αμήχανες σιωπές που ίσως σε αποτρέπουν από την επαφή με ανθρώπους που σου ταιριάζουν και περνάς καλά μαζί τους.

Συμπέρασμα: Κράτα τη Συζήτηση

Τώρα που ξέρεις κάποια τεχνάσματα για να κρατάς ζωντανή τη συζήτηση, το επόμενο βήμα είναι να τα εφαρμόσεις την επόμενη φορά που θα ανοίξεις συζήτηση με κάποιον.

Μην το παρακάνεις προσπαθώντας να χρησιμοποιήσεις όλες τις τεχνικές ταυτόχρονα! Μάθε να εφαρμόζεις από μία κάθε φορά! Όταν εξασκηθείς αρκετά σε κάποια από αυτές και την κάνεις κτήμα σου, θα νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για να αποδόσεις και στις υπόλοιπες σε μια από τις επόμενες συζητήσεις σου!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!