Γιατί πρέπει να λες τη Γνώμη σου στη Δουλειά - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί πρέπει να λες τη Γνώμη σου στη Δουλειά

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Στον εργασιακό τομέα είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεις τη γνώμη σου στη δουλειά εκεί που χρειάζεται.

Παραδόξως όμως αυτό δε συμβαίνει συχνά. Πολλοί φοβούνται να μιλήσουν για να μην απολυθούν ή άλλοι δε ξέρουν πως να πουν αυτό που σκέφτονται.

Ο τρόπος που εκφράζεις (ή όχι) τη γνώμη σου στη δουλειά, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι συνάδελφοί σου. Λέει πολλά για το ποιος είσαι και πως λειτουργείς, τόσο ατομικά όσα και ομαδικά.

Η φωνή σου καθορίζει την αξία που φέρνεις στην εταιρεία. Πολλές φορές μάλιστα, είναι πιθανό να παρεξηγηθείς γιατί η φωνή σου δε λέει αυτά που σκέφτεσαι πραγματικά.

Στον επαγγελματικό χώρο σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν σιωπηλοί και ακολουθούν όσα λένε οι άλλοι, θεωρώντας πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να πετύχεις και να σε προσέξουν. Κάποιοι άλλοι πάλι όπως είπαμε, φοβούνται να εκφραστούν.

Τι θα σκεφτόσουν αν σου έλεγα πως η σιωπή σε πληγώνει περισσότερο μακροπρόθεσμα; Όσο δε μιλάς, τόσο επιτρέπεις στους άλλους να δημιουργήσουν εκ μέρους σου την ταυτότητα και τη φωνή σου.

Βέβαια ούτε το αντίθετο είναι καλό. Όσο περισσότερο μιλάς, τόσο πιο επιρρεπής γίνεσαι στην κριτική. Συνεπώς η φωνή και η άποψη σου πρέπει να είναι ισορροπημένη και συγκεκριμένη. Πρέπει να ξέρεις πότε να μιλάς και τι να λες. Να είσαι συγκεκριμένος. Αυτό δε σημαίνει πως θα είσαι βαρετός, αλλά θα έχεις τον έλεγχο του τι και πότε λες κάτι.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους πρέπει λες τη γνώμη σου στη δουλειά;

#1 Απόδοση

Η απόδοσή σου στη δουλειά αρχίζει να πέφτει όταν δεν ακούγεται η φωνή σου. Είναι σημαντικό να συζητάς με το αφεντικό και τους συναδέλφους σου για θέματα της δουλειάς, ώστε να παίρνεις συμβουλές, απόψεις, ακόμα και εποικοδομητική κριτική.

Ανταλλάσσοντας απόψεις και συμβουλές με τους συναδέλφους σου, θα γίνεις και εσύ καλύτερος, αλλά και εκείνοι. 5 τρόποι να Βελτιώσεις τις Σχέσεις σου στη Δουλειά Πως να καταλάβεις ότι κάνεις καλή δουλειά γνώμη σου στη δουλειά

#2 Σεβασμός

Όταν εκφράζεις την άποψή σου, δείχνεις στους άλλους ότι δεν είσαι άβουλο πλάσμα. Έχεις φωνή και μπορείς να υποστηρίξεις όσα λες. Αρχίζεις να ανεβαίνεις στα μάτια τους και σου φέρονται με σεβασμό. Αποτελείς παράδειγμα για όσους δεν έχουν βρει ακόμα το θάρρος να μιλήσουν.

Μαζί με αυτό όμως έρχονται και οι ευθύνες. Πρόσεχε τι λες αλλά και πως το λες. Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να πεις αλλά και γιατί. Αν το μόνο που επιθυμείς είναι η προσοχή των άλλων, τότε σύντομα θα χάσεις την προσοχή αλλά και το σεβασμό τους.

#3 Επιρροή

Ένα άτομο που ξέρει τι λέει, αρχίζει να αποκτά και επιρροή.

Αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους και είναι το πρώτο άτομο που σκέφτονται όταν χρειάζονται κάποιον να μιλήσει σε ένα meeting ή να ξεκινήσει ένα νέο πρότζεκτ. Από τη στιγμή που η φωνή σου θα ακουστεί, θα συνδεθείς με πολλούς ανθρώπους στην εταιρεία σου.

Βελτιώσου επικοινωνιακά στον χώρο εργασίας, ανάδειξε τον εαυτό σου. Δες εδώ

#4 Ευκαιρίες

Μια στιβαρή φωνή, προσελκύει αναπάντεχες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, κάποιος σε άκουσε να μιλάς σε ένα meeting και θεώρησε πως αυτά που είπες ήταν τόσο αξιόλογα που πρέπει να τα μεταφέρει στο διευθυντή. Μπορεί να σου ακούγεται τραβηγμένο, αλλά έχει συμβεί πολλές φορές.

Με το να εκφέρεις την άποψή σου, επιτρέπεις στο ταλέντο σου να ανακαλυφθεί και να αναδειχθεί.

Σκέψου για παράδειγμα το ίντερνετ. Όταν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο, οι πιθανότητες να το βρεις αυξάνονται. Να είσαι συγκεκριμένος σε όσα λες και να είσαι σίγουρος πως όσα λες ακούγονται. Όσο περνάει ο καιρός και συνεχίζεις να διατηρείς την επιρροή σου, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα σου δίνονται.

#5 Εξέλιξη της καριέρας σου

Υπάρχει λόγος που μερικοί άνθρωποι ανεβαίνουν γρηγορότερα ιεραρχικά σε μια δουλειά σε σχέση με κάποιους άλλους. Έχουν καταφέρει, με το να εκφέρουν τις απόψεις τους, να γίνουν σεβαστοί και άξιοι θαυμασμού. Βοηθούν την επιχείρηση με το να λύνουν προβλήματα και να δίνουν ιδέες, αποτελούν παράδειγμα για όσους φοβούνται ακόμα να μιλήσουν και όλοι εκτιμούν όσα έχουν να πουν.

Όσο περισσότερο καιρό είσαι σε μια δουλειά, τόσο περισσότερο πρέπει να ακούγεται και η φωνή σου. Πολλοί άνθρωποι δε βρήκαν ποτέ το κουράγιο να μιλήσουν και να πουν όσα σκέφτονται.

Θέλει χρόνο αλλά μόνο εσύ μπορείς να μιλήσεις για τον εαυτό σου. Μην αφήνεις τους άλλους να μιλάνε για σένα ή να σε καλύπτουν από τη δική τους φωνή.

Μοιράσου τις σκέψεις σου και δες πως αντιδρούν οι άλλοι σε αυτές. Διεκδίκησε τη φωνή σου. Δεν είναι παιχνίδι για το ποιος θα γίνει πιο δημοφιλής. Αυτό που έχει σημασία είναι να κερδίσεις το σεβασμό των συναδέλφων και του αφεντικού σου με το να τους αποδείξεις πως έχεις το μυαλό και τις ικανότητες να βοηθήσεις την εταιρεία να εξελιχθεί.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!