Πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου (με τον σωστό τρόπο) - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου (με τον σωστό τρόπο)

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αν σκέφτεσαι ότι είναι ώρα να παραιτηθείς κάνε το με επαγγελματισμό.

Ακόμα και οι καλύτεροι εργαζόμενοι παραιτούνται. Ίσως γιατί βρήκαν καλύτερη δουλειά, με καλύτερα χρήματα ή καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και θέλουν να εξελίξουν την καριέρα τους. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι θα αλλάξουν αρκετές δουλειές στην επαγγελματική τους ζωή προκειμένου να βρουν αυτό που τους αρέσει ή να εξελιχθούν.

Δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει κάτι κακό στη δουλειά που βρίσκεσαι για να θέλεις να παραιτηθείς. Μπορεί οι σχέσεις με το αφεντικό και τους συναδέλφους να είναι άψογες, τα χρήματα καλά και να σου αρέσει αυτό που κάνεις.

Κάτι όμως μπορεί να λείπει.

Δεν είναι κακό να θέλεις να εξελιχθείς, να δοκιμάσεις κάτι άλλο ή ακόμα και να μείνεις χωρίς δουλειά για λίγο για να ξεκουραστείς.

Το να παραιτηθείς από τη δουλειά είναι δικαίωμά σου. Καλό είναι όμως να το κάνεις σωστά και με επαγγελματισμό και να μη φύγεις μέσα σε μια μέρα. Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να φύγεις με όσο πιο επαγγελματικό τρόπο μπορείς.

#1 Πες πρώτα στο αφεντικό σου ότι θέλεις να παραιτηθείς

Κάποιοι συνάδελφοί σου μπορεί να ξέρουν εδώ και καιρό πως στέλνεις βιογραφικά και δίνεις συνεντεύξεις αλλού. Το αφεντικό σου όμως είναι το πρώτο που πρέπει να μάθει πως παραιτείσαι. Το τελευταίο πράγμα που θες, είναι να το μάθει από κάποιον άλλο.

Δε χρειάζεται να πω πως δεν πρέπει να το αναφέρεις ούτε στα social media πριν το πεις σε αυτόν.

#2 Διάβασε την πολιτική της εταιρείας

Δύο εβδομάδες είναι ένα καλό χρονικό περιθώριο και για να ενημερώσεις το αφεντικό σου και για να κλείσεις τις υποθέσεις σου. Δύο εβδομάδες από τη στιγμή που θα ανακοινώσεις πως παραιτείσαι μέχρι την τελευταία μέρα που θα δουλέψεις.

Είναι όμως σημαντικό να διαβάσεις την πολιτική της εταιρείας σου πάνω σε αυτό το θέμα. Μπορεί να έχεις υπογράψει πως από τη στιγμή που θα ανακοινώσεις την παραίτησή σου, θα φύγεις ένα μήνα μετά. Ίσως πάλι να είναι υποχρεωτικό να φύγεις την ίδια μέρα.

Καλό είναι να είσαι ενημερωμένος για το τι γίνεται στην εταιρεία που δουλεύεις ώστε να κινηθείς αναλόγως. Να ολοκληρώσεις τα πρότζεκτ σου και να μαζέψεις τα πράγματά σου.

Το αφεντικό σου θα σε ρωτήσει ποια μέρα θέλεις να φύγεις, οπότε έχε την στο νου σου. Μπορεί οι δύο εβδομάδες να είναι αρκετές για τους περισσότερους, δεν είναι όμως κανόνας. Αυτό που θέλεις είναι να φύγεις με αξιοπρέπεια και χωρίς να χαλάσεις τις σχέσεις με το αφεντικό σου.

Αν σου ζητήσει να μείνεις πέντε μέρες παραπάνω, δες αν μπορείς να το διαπραγματευτείς με τη νέα σου δουλειά. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να γνωρίζεις την πολιτική της εταιρείας ώστε να ξέρεις πως να πράξεις.

#3 Κάνε το πρόσωπο με πρόσωπο

Δεν είναι εύκολο να πεις στο αφεντικό σου πως παραιτείσαι, πόσο μάλλον όταν έχετε μια καλή συνεργασία.

Πρέπει όμως να το κάνεις από κοντά. Κανόνισε μια συνάντηση μαζί του και πες του το μόλις βρεθείτε.

#4 Να είναι απλό

Πολλοί δε ξέρουν τι να πουν όταν ανακοινώνουν πως σε δύο εβδομάδες θα παραιτηθούν. Αυτό που θα πεις να είναι απλό και συγκεκριμένο. Μπορείς να αναφέρεις πως ήταν χαρά σου που εργάστηκες εκεί αλλά ήρθε η ώρα να προχωρήσεις παρακάτω. Βρήκες κάτι καλύτερο και αποφάσισες να κάνεις το επόμενο βήμα.

Προσάρμοσέ το με βάση το λόγο που παραιτείσαι από την τωρινή σου δουλειά. Κράτα το ύφος αλλά και τα λόγια σου σε επαγγελματικό επίπεδο.

Είναι πιθανό το αφεντικό σου να σου προτείνει αύξηση, οπότε καλό είναι να έχεις σκεφτεί από πριν αν θα ήθελες να δεχτείς κάτι τέτοιο.

Μόλις δώσεις περιθώριο δύο εβδομάδες στο αφεντικό σου, μπορείτε να συζητήσετε για το πως θα κινηθείτε αυτό το διάστημα. Πως και πότε θα ενημερώσετε συναδέλφους και πελάτες ή τι υποθέσεις πρέπει να κλείσουν πριν φύγεις.

Μόλις ξεκαθαρίσετε και αυτά, ευχαρίστησέ τον για τον χρόνο και τις συμβουλές του.

Θέλεις βοήθεια με την καριέρα σου; Οι σύμβουλοι μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν.

#5 Ετοίμασε το χαρτί της παραίτησής σου

Δε χρειάζονται όλες οι δουλειές αυτό το χαρτί. Σε κάποιους αρκεί απλώς να πεις πως παραιτείσαι. Κάποιοι άλλοι όμως το χρειάζονται, οπότε καλό είναι να το έχεις ετοιμάσει.

Κράτα το απλό και επαγγελματικό και δώσε το αν στο ζητήσουν.

#6 Πες το και στους υπόλοιπους ότι αποφάσισες να παραιτηθείς

Αφού πεις στο αφεντικό σου πως φεύγεις την τάδε ημερομηνία, πες το και στους φίλους που έχεις στη δουλειά ή στους στενούς σου συνεργάτες. Δεν είναι ωραίο να φύγεις χωρίς να τους χαιρετήσεις. Αν δεν μπορείς να τους το πεις από κοντά, στείλε τους ένα ωραίο email.

Δεν είναι ωραίο να φύγεις χωρίς να χαιρετήσεις άτομα που σε έχουν βοηθήσει ή άτομα που έχετε περάσει ωραίες στιγμές. Μπορεί να παραιτείσαι αλλά κάποιες σχέσεις μπορούν να συνεχιστούν και αφού φύγεις.

Εξάλλου καλό είναι να μη κλείνεις πόρτες γιατί ποτέ δε ξέρεις αν θα σου χρειαστούν. Σε συναδέλφους και άτομα που δεν είχατε άμεση επαφή μπορείς να το πεις όταν τους δεις.

#7 Πες για ποιο λόγο αποφάσισες να παραιτηθείς

Μόλις ανακοινώσεις πως παραιτείσαι, να περιμένεις από όλους την ίδια ερώτηση. Γιατί φεύγεις και που πας. Σκέψου από πριν κάτι να πεις. Φρόντισε να αφήνει κάτι θετικό για την τωρινή σου εμπειρία στη δουλειά.

Για παράδειγμα μπορείς να πεις πως ήταν χαρά σου που δούλεψες εδώ με αυτά τα άτομα, αλλά σου παρουσιάστηκε μια ευκαιρία που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και αποφάσισες να την αρπάξεις. Δεν είναι ανάγκη να πεις πολλά αν δεν το θέλεις.

#8 Κάνε ομαλή τη μετάβαση

Φρόντισε το διάστημα που μένει μέχρι να φύγεις, να κλείσεις ό,τι υποθέσεις έχεις ανοιχτές. Άσε σημειώσεις με όσα θεωρείς χρήσιμα να προσέξουν και λεπτομέρειες που μόνο εσύ γνώριζες για κάποιο πελάτη για παράδειγμα.

Μπορείς επίσης να συμμετέχεις στις συνεντεύξεις για τον αντικαταστάτη σου ή ακόμα και να τον εκπαιδεύσεις. Γενικά κάνε ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις.

Εκτός από τα παραπάνω είναι σημαντικό να προσέξεις τι λες όλο αυτό το διάστημα. Εσύ μπορεί να φεύγεις, αλλά οι υπόλοιποι μένουν. Μην αρχίσεις να λες «αυτό δε θα μου λείψει» ή «πως θα τα βγάλετε πέρα μαζί του», ακόμα και αν έχεις δίκιο.

Πες πως πέρασες ωραία δουλεύοντας σε αυτή την εταιρεία και πως ελπίζεις να τα πείτε ξανά στο μέλλον. Κράτα επαφές με άτομα που είχατε καλές σχέσεις και κανονίστε να βρίσκεστε που και που.

Την τελευταία μέρα που θα είσαι στη δουλειά, στείλε ένα αποχαιρετιστήριο email.

Ακόμα και αν το να παραιτηθείς ήταν το όνειρό σου, πρέπει να το κάνεις σωστά. Ακόμα και αν έχει γίνει κάτι άσχημο, το να φερθείς με επαγγελματισμό είναι το καλύτερο για σένα.

Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και η τελευταία εντύπωση που θα αφήσεις θα είναι τόσο καλή όσο η πρώτη.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!