Το να βελτιώσεις τις σχέσεις σου στη δουλειά με το αφεντικό είναι πολύ σημαντικό.
Οι παραγωγικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου και τον προϊστάμενό σου αποτελούν κλειδί για την επαγγελματική σου εξέλιξη.
Ειδικά το αφεντικό σου πέρα από το να το νοιάζει η επιτυχία της εταιρείας, είναι βέβαιο ότι θέλει να έχει και καλύτερες σχέσεις με τους συνεργάτες του. (Αν δεν θέλει είναι διαφορετικό πρόβλημα που αναλύουμε εδώ). Στο κάτω κάτω κι αυτός περνάει όλη την ημέρα του με τους συνεργάτες.
Φυσικά όμως, πέρα από το τι θέλει εκείνος, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο για εσένα: Ο Προϊστάμενος και μάνατζερ παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη σου και στις ευκαιρίες ανέλιξης που θα έχεις. Οπότε όσο καλύτερα γνωρίζει εσένα, τη δουλειά σου και την αποτελεσματικότητα σου τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες επιβράβευσης.
Επιπλέον, μια καλή σχέση με τους συνεργάτες που διαπνέεται από αμοιβαίο σεβασμό μπορεί να βελτιώσει το ηθικό και την παραγωγικότητα όλων και να δώσει ώθηση στην καριέρα σου. (Αρκεί βέβαια να μην είναι τοξικοί…).
Αν λοιπόν θες μια σχέση που πάει πέρα από το «απλά συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο», σου παρουσιάζουμε πέντε τρόπους για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου στη δουλειά.
Όταν ξεκίνησα την εταιρία μου, ήταν πολύ εύκολο να συναντιέμαι με τον κάθε συνεργάτη σχεδόν καθημερινά, καθώς είχαμε μόλις πέντε συνεργάτες. Τώρα που είμαστε 19, είναι πιο δύσκολο να είμαι σε καθημερινή επαφή με κάθε συνεργάτη και να παρακολουθώ τις εργασίες καθενός.
Για αυτό είναι σημαντικό οι συνεργάτες να παίρνουν την πρωτοβουλία να ζητήσουν προσωπική συνάντηση μέσα στο μήνα. Αυτό με βοηθάει να γνωρίζω τι συμβαίνει μέσα στην εταιρεία και δείχνει ότι από μεριάς τους ενδιαφέρονται για τη δουλειά τους.
Μπορεί λοιπόν το αφεντικό σου να είναι πολυάσχολο, αλλά αν θες να βελτιώσεις τις σχέσεις σου στη δουλειά, μπορείς και πρέπει να πάρεις την πρωτοβουλία να μιλάτε κατ’ ιδίαν τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Χρησιμοποίησε αυτό τον χρόνο ως μια ευκαιρία να συζητήσεις την κατάσταση των τρέχοντων πρότζεκτ, να παρουσιάσεις τις ιδέες σου για το μέλλον και να τσεκάρεις για να βεβαιωθείς ότι είσαι ευθυγραμμισμένος μαζί του.
Κάθε μάνατζερ θέλει μια εταιρεία γεμάτη με συνεργάτες που έχουν κίνητρο και είναι παραγωγικοί. Δείχνοντας ότι έχεις ενθουσιασμό για νέα πρότζεκτ θα σε βοηθήσει και εσένα και το αφεντικό να είστε πιο επιτυχημένοι.
Αν κάνεις την τέλεια δουλειά και αποδίδεις, αλλά δεν το ξέρει κανένας άλλος, τότε μικρό το όφελος. Γιατί το ζητούμενο είναι και να κάνεις καλή δουλειά, αλλά και να την αναδεικνύεις. Διαφορετικά δεν έχει νόημα και σίγουρα δεν θα προωθήσεις τον εαυτό σου.
Πέρα από τα υπόλοιπα, το να δείχνεις καινοτομία και να παίρνεις πρωτοβουλία δείχνει στον μάνατζερ ότι επενδύεις στην ανάπτυξη της εταιρείας, και είναι σίγουρο ότι έτσι θα βελτιώσεις τις σχέσεις σου στη δουλειά με το αφεντικό.
Πόσες φορές έχεις πει στο αφεντικό σου ότι κάποια από τις ιδέες του δεν είναι και τόσο καλή; Σίγουρα είναι μια δύσκολη κουβέντα να κάνεις ως εργαζόμενος, αλλά είναι σημαντική.
Έχουν υπάρξει φορές που έχω μοιραστεί ιδέες μου με τους συνεργάτες, και μετά από σκέψη, έχουν έρθει να μου πουν ότι δεν αποτελεί την καλύτερη λύση. Μάλιστα, συνήθως αυτό ακολουθείται από μια καλύτερη αντιπρόταση από μεριάς τους.
Το σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι έχεις προσληφθεί επειδή έχεις ένα συγκεκριμένο σύνολο από ικανότητες που η εταιρεία εκτιμά και που, συχνά, μπορούν να προσφέρουν διαφορετική οπτική στους συναδέλφους. Αν νιώθεις άνετα να διαφωνήσεις μαζί τους και έχεις ανοικτή επικοινωνία, θα βελτιώσεις τις σχέσεις σου στο γραφείο με τους συναδέλφους.
Οι περισσότεροι προϊστάμενοι πάνε στη δουλειά φορώντας το επαγγελματικό τους προσωπείο, εξοπλισμένοι με μια τεράστια λίστα από δουλειές που πρέπει να γίνουν. Περνούν τις μέρες τους εστιάζοντας στο πως θα σπρώξουν την εταιρεία πιο κοντά στους στόχους της.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αυτοί το εκτιμούν όταν οι συνεργάτες τους βλέπουν σαν κάτι παραπάνω από κάποιους που υπογράφουν απλά τη μισθοδοσία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε φίλοι (το αντίθετο μάλιστα συστήνω), ωστόσο το να ρωτήσεις ένα «Πως ήταν το Σαββατοκύριακο σου;» βοηθάει πολύ. Δεν έχει να κάνει με το να είστε φιλαράκια που βγαίνουν και λένε τα νέα τους, αλλά με το να επικοινωνήσετε σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο.
Το ξέρεις ήδη ότι τελικά μέσα στην ημέρα μπορεί να περνάμε περισσότερες ώρες με τους συναδέλφους μας, παρά με την οικογένειά μας. Και πολλές φορές αυτή η κατανομή του χρόνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σπίτι σου ή την προσωπική σου ζωή. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι το γνωρίζει και το αφεντικό σου.
Άρα είναι καλύτερο να μιλήσεις μαζί του αν κάτι στη δουλειά ή στο σπίτι επηρεάζει την ζωή σου αρνητικά, παρά να το διαπιστώσει μόνος του όταν η παραγωγικότητά σου θα έχει πέσει πολύ. Μάλιστα έχουμε αναφέρει αναλυτικά ποιος είναι ο καλύτερος και πιο διακριτικός τρόπος για να το κάνεις αυτό.
Οπότε αν είσαι γονιός και οι πολλές ώρες εργασίας επιβαρύνουν την οικογένειά σου, κάνε μια σχετική κουβέντα. Ή αν είσαι εργαζόμενος φοιτητής που χρειάζεται κάποια άδεια για τις εξετάσεις, πες το εγκαίρως.
Ζήτα αυτό που χρειάζεσαι και βρείτε μαζί μια κοινά αποδεκτή λύση. Και είναι σίγουρο ότι έτσι θα βελτιώσεις τις σχέσεις σου στη δουλειά.
Έχε κατά νου ότι ο στόχος σου δεν είναι να γίνεις κολλητός φίλος με τους συναδέλφους. Αντίθετα εστίασε στο να έχεις ειλικρινή επικοινωνία και στο να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη και τα υπόλοιπα θα έρθουν.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά