Πολύς κόσμος δεν ξέρει τι πάει να πει προσωπική εξέλιξη.
Πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μετά το σχολείο έχουν κάνει ελάχιστα πράγματα για να αλλάξουν, να βελτιώσουν ή να αναβαθμίσουν την ζωή τους. Μιλάω για ανθρώπους που απλά βρήκαν μία δουλειά, έπιασαν μία θέση και έμειναν εκεί για είκοσι ή ακόμα και τριάντα χρόνια.
Φυσικά δεν είναι κακό να έχεις σταθερότητα στην εργασία. Ειδικά αυτή την χρονική περίοδο, για πολλούς θα ήταν ευχής έργον.
Αυτό είναι και το θέμα όμως. Για πολλούς, η προσωπική εξέλιξη περνάει μέσα από τη δουλειά τους και τίποτα άλλο. Για την ακρίβεια, υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι η εξέλιξη του θα έρθει μόνο μέσα από την εργασία του. Εννοείται πως δεν είναι κακό, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η εργασία σου είναι αυτό που ήθελες πάντα να κάνεις.
Δεν είναι το μόνο όμως.
Ίσως δεν το έχεις σκεφτεί, αλλά η εξέλιξη σου δεν περνάει μόνο μέσα από την εργασία σου. Το θέμα της εξέλιξης είναι ιδιαίτερο και αρκετά μεγάλο θέμα.
Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό, τότε θα λέγαμε ότι η προσωπική εξέλιξη είναι μία διαδικασία που κρατάει όσο και η ζωή σου. Είναι ένας τρόπος να αξιολογείς τις ικανότητες σου, την ποιότητά σου ως άνθρωπος, να ορίζεις στόχους και να δουλεύεις για να πιάσεις το μέγιστο των ικανοτήτων σου.
Τα πρώτα βήματα γίνονται στην αρχή της ζωής ενός ατόμου, όπου οι γονείς και το σχολείο, βάζουν τις κολώνες και μας βοηθούν να σχηματίσουμε μία προσωπικότητα και να προχωρήσουμε στην ενήλικη ζωή μας. Κατά την υπόλοιπη ζωή μας, είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την προσωπική εξέλιξη και αναβάθμιση μας.
Θες να εξελίξεις τον εαυτό σου και να θέσεις στόχους, δες εδώ.
Γιατί έχει τόση σημασία να εξελίσσεσαι; Πόσο απαραίτητο είναι και τι μπορεί να σου προσφέρει;
Υπάρχουν διάφορες απόψεις και πεποιθήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Θα μπορούσα να απαντήσω με βαθιές απόψεις και βαρύγδουπες δηλώσεις. Αντ’ αυτού, ας κάνουμε έναν απλό παραλληλισμό. Αν έχεις παίξει έστω και ένα παιχνίδι στον υπολογιστή ή σε κάποια κονσόλα, θα δεις ότι υπάρχουν πίστες. Κάθε πίστα έχει έναν βαθμό δυσκολίας και ο παίκτης πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να καταφέρει κάτι.
Αντίστοιχα λοιπόν, στη ζωή, κάθε τι που βιώνεις σου προσφέρει γνώση και σε εξελίσσει σαν άτομο. Φαντάσου να ήσουν στάσιμος μία ζωή. Ίσως δεν το καταλαβαίνεις γιατί γύρω σου συμβαίνουν διάφορα σε καθημερινή βάση, οπότε μπορεί να σε απορροφάει η ρουτίνα.
Σκέψου το λιγάκι όμως. Τα σχολικά χρόνια είναι μία περίοδος που υπάρχει συστηματική εξέλιξη. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική από την προηγούμενη και απαιτεί να ξέρεις πράγματα από την προηγούμενη για να πας παρακάτω.
Φαντάζεσαι να είχες ένα παιχνίδι και να ήσουν μόνιμα κολλημένος στην πίστα για πάντα; Αντίστοιχα, φαντάζεσαι να έμενες στην Τετάρτη δημοτικού για μία ζωή; Πόσο βαρετό θα ήταν αυτό; Αρκετά για να σε τρελάνει ίσως.
Σκέψου τώρα ότι κάτι αντίστοιχο κάνεις στην εργασία σου. Όταν περνάς, δηλαδή, δέκα χρόνια από τη ζωή σου κάνοντας το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ζεις καθημερινά την Τετάρτη δημοτικού! Δεν είναι τυχαίο που πολύς κόσμος αρρωσταίνει ή πιέζεται πραγματικά όταν βγαίνει στην σύνταξη.
Για πολλούς ανθρώπους και μόνο η σκέψη της αλλαγής μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Εντάξει, η αλλαγή και η εξέλιξη δεν είναι για όλους. Όσο και αν με ενοχλεί αυτό που γράφω, υπάρχει κόσμος εκεί έξω που δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο για τον εαυτό του. Δεν του έμαθαν ποτέ τον τρόπο και δεν θέλει να μπει κι ο ίδιος σε αυτή την διαδικασία.
Αν όμως θες να πετύχεις κάποια πράγματα, τότε μπορείς να κάνεις τα παρακάτω απλά βήματα.
1. Φτιάξε το προσωπικό σου όραμα. Κάνε το έστω και για πλάκα. Τι θα ήθελες να πετύχεις; Που θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια από τώρα; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που έχεις στο μυαλό σου πολλά χρόνια τώρα και το αναβάλεις συνεχώς; Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις μία καθαρή εικόνα του τι θες να κάνεις σε μερικά χρόνια και που θες να φτάσεις.
2. Ξέροντας τι θες να πετύχεις, το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσεις τρόπους για να το κάνεις πραγματικότητα. Σε αυτό το στάδιο, είναι καλό να εστιάσεις στις ικανότητες που έχεις. Να τις αναγνωρίσεις και να δουλέψεις για να τις ενισχύσεις.
3. Ξεκίνα την διαδικασία εξέλιξης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχεις αυτό. Μπορείς να παρακολουθήσεις σεμινάρια αυτοβελτίωσης και εξέλιξης. Επίσης είναι καλό να αρχίσεις να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν ήδη πετύχει στον τομέα που θες να δραστηριοποιηθείς. Θα μπορέσεις να δεις επιτυχημένες συμπεριφορές και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που θα σε βοηθήσει να βγεις από τον δικό σου και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου.
Επίσης, υπάρχει η διαδικασία μεταφοράς της γνώσης και των ικανοτήτων. Σίγουρα είσαι καλός σε κάτι. Έχεις κάποια ικανότητα που σε κάνει καλύτερο από άλλους. Σκέψου, πως μπορείς να μεταφέρεις αυτή την ικανότητα σε έναν άλλο τομέα της ζωής σου και να την ενσωματώσεις σε κάτι άλλο που κάνεις.
4. Κατάγραψε την εξέλιξη σου. Κράτα αρχείο με τα επιτεύγματα σου. Με όλα όσα έχεις πετύχει, για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Αυτό θα σου δώσει κίνητρο να προχωρήσεις. Θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις πόσες αλλαγές έχεις κάνει και πόσες περισσότερες μπορείς να κάνεις.
5. Ανακεφαλαίωση. Η εξέλιξη είναι σαν μία σπείρα. Είναι ανοδική η πορεία της αλλά υπάρχουν σημεία που θα χρειαστεί να κάνεις παύσεις. Εκεί μπορεί να νομίσεις ότι επέστρεψες στα παλιά αλλά αυτό δεν ισχύει.
Όπως στην σπείρα, θα βρεθείς στο ίδιο περίπου σημείο αλλά δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Αυτό είναι το πλατώ. Το σημείο στο οποίο θα ανασυνταχτείς, θα αναθεωρήσεις, θα ξεκουραστείς για ένα διάστημα, για να μαζέψεις δυνάμεις και θα ξεκινήσεις ξανά για το επόμενο βήμα.
Η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ.