Κανένας δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας.
Πολλοί άνθρωποι καθημερινά υπομένουν τις αντίξοες συνθήκες στην εργασία τους οι οποίες πάντα συνοδεύονται και από άπειρες αδικίες.
Αντί να βουλιάζεις στις συνθήκες και να επιτρέπεις στους εχθρικούς συναδέλφους σου να πατήσουν εσένα, μαζί με τις δυνατότητες σου, κάτω, πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις τα δείγματα ότι είσαι σε τοξικό περιβάλλον εργασίας. Στη συνέχεια, πρέπει να μάθεις πώς να το αντιμετωπίζεις.
Ορίστε, λοιπόν, μερικά από τα κλασικά σημάδια ότι βρίσκεσαι σε τοξικό περιβάλλον εργασίας και τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να βεβαιώσεις ότι ο χώρος εργασίας σου θα είναι «υγιής» και θα σου εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον στην καριέρα σου.
Πρόκειται για ένα από τα πιο κλασικά δείγματα. Πολλοί συνάδελφοι αποκλείουν από τα κοινά email συγκεκριμένους άλλους συναδέλφους προκειμένου, ναι μεν να διαβάζουν τα email, αλλά να μην μπορούν να απαντήσουν σε αυτά.
Συχνά, τοξικοί συνάδελφοι θα προσπαθούν να σε εμποδίσουν στο να εκφέρεις την γνώμη σου μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουν να παρουσιάσεις κάποια καλή ιδέα, η οποία θα τους κλέψει την προσοχή.
Το φαινόμενο αυτό εφαρμόζεται ιδιαίτερα με τις γυναίκες. Πολλοί σεξιστές συνάδελφοι προσπαθούν να σαμποτάρουν την προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν με την υπόλοιπη ομάδα.
Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review, οι εργαζόμενες γυναίκες πρέπει να ακολουθήσουν πολύ συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να βεβαιώσουν την απόλυτη συμμετοχή τους στο εργασιακό περιβάλλον.
Αν δεν μάθεις να αντιδράς όταν προσπαθούν να σε καταπνίξουν, θα συνεχίσεις να βουλιάζεις στην απομόνωση για πάντα.
Οποιοσδήποτε έχει λίγα χρόνια εργασιακής εμπειρίας, είναι οικείος με την ενοχλητική περίπτωση όπου παρουσιάζεις στον προϊστάμενο σου μία ιδέα, λαμβάνεις μία θαμπή απάντηση και στην συνέχεια παρακολουθείς έναν συνάδελφο σου να κλέβει την ιδέα σου, και να παίρνει και τα εύσημα για αυτήν.
Οι συνάδελφοι οι οποίοι κλέβουν τα εύσημα από τις ιδέες σου δεν είναι απλώς ενοχλητικοί. Σου προκαλούν έντονο άγχος και μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την καριέρα σου.
Το να μάθεις να υπονομεύεις τις προσπάθειες των συναδέλφων σου να φεύγουν με τις ιδέες σου και να τις διεκδικείς ως δικές σου (που είναι!) είναι ένα σημαντικό βήμα για να κυριαρχήσεις σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Συγκεντρώσου στο να ξεκαθαρίζεις τα πράγματα και με αυτοπεποίθηση να είσαι έτοιμος να δεχτείς τον έπαινο για την προσπάθεια σου. Σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι ο χώρος που εργάζεσαι είναι λιγότερο τοξικός και ανυπόφορος από ότι πριν.
Ένα από τα μεγαλύτερα προειδοποιητικά σημάδια για το ότι βρίσκεσαι σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι το να μην πληρώνεσαι ακριβοδίκαια για την δουλειά που κάνεις για το αφεντικό σου.
Πολλές εταιρίες καταφέρουν να την βγάζουν καθαρή με το να δίνουν πολύ χαμηλούς μισθούς στους εργαζομένους τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει ήσυχα να ανεχτείς έναν μικρούλικο μισθό ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που κάνεις καθημερινά στην δουλειά σου.
Οι μισθολογικές διαφορές είναι ένα δύσκολο θέμα για να το προσεγγίσεις παρόλο που υπάρχουν άπειροι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να καθίσεις αδρανής και να επιτρέψεις μισθολογικές διαφορές οι οποίες βασίζονται στο φύλο, την εθνικότητα ή σε οτιδήποτε άλλο.
Αν ο εργοδότης σου μπορεί να εκμεταλλευτεί μερικούς από τους συναδέλφους σου, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μην τους εκμεταλλευτεί όλους.
Επίσης, πρέπει να κατανοήσεις ότι η αμοιβή μίας εργασίας είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από την απλή αδικία του να παίρνει ένας συνάδελφος σου μεγαλύτερο μισθό από εσένα.
Η υπέρβαση του μισθολογικού χάσματος στον χώρο εργασίας απαιτεί την συνεχή επαγρύπνηση όλων των υπαλλήλων στο γραφείο. Χρειάζεται ομαδικό πνεύμα στον αγώνα μίας καλοπληρωμένης και έντιμης εργάσιμης ημέρας.
Θες να μάθεις πως να αντιμετωπίζεις ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας; Δες εδώ
Πλέον έμαθες να αναγνωρίζεις τα χειρότερα δείγματα ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος. Τώρα θα πρέπει να εξοπλίσεις τον εαυτό σου με τα σωστά εργαλεία ώστε να διορθώσεις τον τρόπο σκέψης στον χώρο εργασίας σου.
Το να μάθεις να διαπραγματεύεσαι είναι μία πολύ καλή αρχή καθώς πολύ γρήγορα θα ανακαλύψεις ότι θα πρέπει να έρθεις σε έντονη ρήξη με το αφεντικό σου αν όντως θέλεις να διεκδικήσεις κάποιες παραχωρήσεις.
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το πρώτο βήμα για την διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να είσαι πολύ ξεκάθαρος στο τι θέλεις να κερδίσεις από τον συνομιλητή σου.
Αν το αφεντικό σου σε παρενοχλεί, για παράδειγμα, ή οι συνάδελφοί σου σε κάνουν να νιώθεις άβολα και σου κλέβουν τα πράγματα, πρέπει να κάνεις απολύτως κατανοητό ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν άμεσα, αλλιώς θα βρεις δουλειά αλλού.
Ποτέ να μην ξεχνάς ότι έχεις δικαιώματα και προνόμια τα οποία δεν μπορούν να ακυρωθούν επειδή ξαφνικά το αφεντικό σου αποφάσισε ότι θέλει να βγάζει τον μήνα πέντε ευρώ επιπλέον.
Καλό θα ήταν να συζητήσεις με τους συναδέλφους σου για το αν και εκείνοι βιώνουν αντίστοιχα προβλήματα στον χώρο. Έτσι, θα είναι πιο αποτελεσματική η προσπάθεια να θέσεις το πρόβλημα στον προϊστάμενο σου. Δεν είσαι μόνος σου, και οι συνάδελφοι σου ζορίζονται με τις συνθήκες εργασίας.
Επίσης, υπάρχουν και κάποιες φορές που το αφεντικό σου δεν είναι ενημερωμένο για την κατάσταση στην εταιρία και για το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι. Οπότε καλό θα ήταν να μιλήσεις μαζί του.
Ίσως έχει έρθει η ώρα, να πάρεις την θέση του δικηγόρου στον εργασιακό χώρο και να θέσεις τις προβληματικές που υπάρχουν, μαζί με προτάσεις, για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα.
Για παράδειγμα, αντί να αποφεύγεις τους συναδέλφους σου, καλό θα ήταν να τους καλωσορίζεις και να προσπαθείς να χτίσεις μία ωραία ατμόσφαιρα μέσα στο γραφείο. Σε τελική ανάλυση, οι συνάδελφοι που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους συνήθως δεν μπορούν να συνεργαστούν για να μειώσουν την τοξικότητα του εργασιακού τους χώρου.
Το να γίνεις συνήγορος «Της Αλλαγής» εξυπηρετεί και στο να ελέγξεις και τον εαυτό σου. Ίσως να μην θέλεις να το παραδεχτείς, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, οι συνάδελφοι σου να ωθούνται σε τοξική συμπεριφορά ως λογική απάντηση στην δική σου εχθρική συμπεριφορά.
Πρέπει να μάθεις να διατηρείς την ψυχραιμία σου. Είναι πολύ εύκολο, κατά λάθος, να προσβάλλεις έναν συνάδελφο σου, χωρίς καν να το καταλάβεις! Η συνεχόμενη επίγνωση της συναισθηματικής σου κατάστασης και των πράξεων σου μπορεί να σε βοηθήσει στο να αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Αυτό είναι ένα ουσιώδες βήμα για να ξεπεράσεις την τοξικότητα στην ατμόσφαιρα του γραφείου, μια και καλή.
Από την άλλη, εάν νιώθεις ότι έχεις κάνει άσχημο ξεκίνημα με κάποιον συγκεκριμένο συνάδελφο σου και δυσκολεύεσαι να το διορθώσεις, μία καλή ιδέα θα ήταν να το αναφέρεις στον προϊστάμενο σου ή στο τμήμα προσωπικού ώστε άμεσα να λυθεί η παρεξήγηση.
Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό για εσένα να καταλάβεις ότι η τοξικότητα μπορεί να υπάρξει και εκτός γραφείου. Ένα αφεντικό που απαιτεί από εσένα να δουλεύεις και μετά την λήξη του ωραρίου σου, δημιουργεί ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον το οποίο σε ακολουθεί στο σπίτι σου.
Βάζοντας τον εαυτό σου στην θέση του δικηγόρου μίας πιθανής αλλαγής σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσεις ότι ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα μερικές φορές, μας στοιχειώνει ακόμα και στην προσωπική μας ζωή.
Συμπερασματικά, πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για τυχόν παρενοχλήσεις στον εργασιακό χώρο και συγχρόνως να συνειδητοποιήσεις ότι, άθελα σου, μπορεί να σου αναλογεί μέρος ευθύνης για την τοξική συμπεριφορά των συναδέλφων σου.
Μόλις αναγνωρίσεις το τοξικό περιβάλλον στην εργασία σου, συζήτησε το με τους συναδέλφους σου ώστε να βρείτε μία λύση και να το αναφέρεται στον προϊστάμενο σας.
Καταλήγοντας, μην αφήσεις τον εαυτό σου να αναλωθεί στο να πολεμάει το κακό εργασιακό περιβάλλον. Στο κάτω-κάτω, πρέπει να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με σεβασμό. Δίνοντας σου την ευκαιρία για μία περιστασιακή άδεια, μερικές φορές μπορείς να γλιτώσεις από το να γίνεις εσύ ο ίδιος τοξικός!
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά