Τι μπορείς να κάνεις αν έχεις υποπέσει σε κάποιο σημαντικό λάθος στη δουλειά;
Όσο καλός και αν είναι κάποιος στη δουλειά του, θα υπάρξουν στιγμές που θα κάνει λάθη. Τις περισσότερες φορές θα είναι ασήμαντα και θα διορθώνονται εύκολα. Άλλες φορές όμως, τα λάθη θα είναι μεγάλα και ίσως να μη διορθώνονται.
Τι γίνεται όταν κάνεις ένα σημαντικό λάθος στη δουλειά προκαλεί θυμό στο αφεντικό σου;
Την πρώτη φορά που κάνεις κάποιο μεγάλο λάθος, νιώθεις πως η καριέρα σου τελείωσε. Βλέπεις το αφεντικό σου νευριασμένο και πιστεύεις πως η απόλυση είναι σε απόσταση αναπνοής. Αναρωτιέσαι πως το έκανες αυτό και γιατί συνέβη ενώ όλα φαίνεται να πήγαιναν μια χαρά.
Ντρέπεσαι για το σημαντικό λάθος στη δουλειά και νιώθεις άσχημα. Είσαι αγχωμένος και δε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις από εδώ και πέρα. Να μαζέψεις τα πράγματά σου και να γυρίσεις σπίτι σου; Να παραιτηθείς πριν σε απολύσει; Να αποφύγεις όσο μπορείς το αφεντικό σου; Τι είναι αυτό που θα σε σώσει;
Αυτό όμως που πρέπει να κάνεις μετά από ένα σοβαρό λάθος, είναι να μιλήσεις με το αφεντικό σου. Ναι, θα είναι άβολη και γεμάτη ένταση συζήτηση, αλλά πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να ανεχτείς τα νεύρα του και να του πει αυτά που θέλεις.
Παρ’ όλο που όλοι, ακόμα και το αφεντικό σου, ξέρουν πως τα λάθη είναι αναπόφευκτα, αυτό δεν τους σταματά από το να νευριάσουν, να φωνάξουν και να σε κατηγορήσουν.
Τι να κάνεις λοιπόν αν θέλεις να ηρεμήσεις το αφεντικό σου μετά από ένα μεγάλο λάθος σου;
Πολλοί όταν κάνουν λάθος παραβλέπουν να ζητήσουν συγγνώμη γιατί το θεωρούν ασήμαντο. Είναι όμως σημαντικό και πρέπει να το κάνεις. Πες του πως λυπάσαι για αυτό που έγινε και πως αναλαμβάνεις την πλήρη ευθύνη.
Μη ρίχνεις το φταίξιμο σε κάποιον ή κάτι άλλο. Το μόνο που θα καταφέρεις με αυτό είναι να τον εκνευρίσεις ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσεις μεγαλύτερη ρήξη μεταξύ σας.
Το να αναλάβεις την ευθύνη για τα λάθη σου είναι το πρώτο βήμα.
Πέρα από το να αναλάβεις την ευθύνη για το λάθος που έκανες, είναι σημαντικό να καταλάβεις και γιατί έγινε. Μπορεί να μπέρδεψες τις παραγγελίες ή μην κανόνισες κάποιο σημαντικό ραντεβού.
Ίσως αυτό συνέβη γιατί κοίταξες λάθος αρχεία ή γιατί ξέχασες να σημειώσεις ότι πρέπει να γίνει κάτι. Εξήγησέ του γιατί συνέβη αυτό το λάθος και εστιάστε στο πως θα το λύσετε αλλά και στο πως θα αποφευχθεί στο μέλλον κάποιο άλλο σημαντικό λάθος στη δουλειά.
Το να λύσεις το πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν είναι το μόνο που χρειάζεται το αφεντικό σου για να ηρεμήσει. Αυτό που θέλει είναι να δει είναι πως έχεις βρει την αιτία του προβλήματος και έχεις καταλάβει γιατί συνέβη.
Ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις μετά από ένα λάθος, είναι να μη μάθεις από αυτό και να το επαναλάβεις. Δεν αρκεί να πεις πως δε θα το ξανακάνεις.
Πρέπει να δείξεις πως το εννοείς. Ξέρεις τι πήγε λάθος, τι πρέπει να κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά, τι θα μπορούσε να σε βοηθήσει ώστε να μη ξαναγίνει κάτι παρόμοιο.
Το να έχεις ένα ολοκληρωμένο πλάνο για να μη ξαναγίνει κάποιο μεγάλο λάθος, θα τον καθησυχάσει.
Μόλις αναλάβεις την ευθύνη για το λάθος που έκανες αλλά και τις συνέπειες που προκάλεσε, χρειάζεται να δείξεις πως κατάλαβες γιατί έγινε και να τονίσεις με «αποδείξεις» πως δε θα ξαναγίνει, έχεις κάνει αυτά που έπρεπε να κάνεις.
Είναι πιθανό το αφεντικό σου να μην ηρεμήσει αμέσως και να συνεχίσει να φωνάζει, αλλά μόλις δει πως έχεις τα πράγματα υπό έλεγχο, θα αλλάξει συμπεριφορά.
Θα δεις πως ενώ είναι θυμωμένος με αυτό που έκανες, θα εκτιμήσει την επαγγελματική σου συμπεριφορά και θα πειστεί πως δε θα το επαναλάβεις. Θα αποδεχτεί την κατάσταση και θα το αφήσετε πίσω σας.
Τα λάθη στη δουλειά, όπως και τη ζωή, είναι αναπόφευκτα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Το θέμα δεν είναι να μην κάνεις κάποιο σημαντικό λάθος στη δουλειά, αλλά να ξέρεις πως να επανορθώσεις και πως να το αποφύγεις στο μέλλον.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback