Περιοριστικές Πεποιθήσεις: Πως να τις ξεπεράσεις μια και καλή - Purpose Συμβουλευτική

Περιοριστικές Πεποιθήσεις: Πως να τις ξεπεράσεις μια και καλή

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Περιοριστικές πεποιθήσεις έχουμε όλοι μας. Το θέμα είναι να μάθουμε να τις ξεπερνάμε.

Θα μάθεις πώς να ξεπερνάς τις πεποιθήσεις που σε περιορίζουν, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις με τη ζωή σου, όταν παραδεχτείς πράγματα για τον εαυτό σου τα οποία αρνιόσουν μέχρι τώρα.

Γιατί ακριβώς αυτό είναι το σημείο που κάνει τις περιοριστικές πεποιθήσεις να διαρκούν τόσο πολύ και να έχουν ριζώσει βαθιά μέσα σου: η αντίσταση στην παραδοχή αυτών των πραγμάτων.

Δυστυχώς λίγοι είναι οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο και να παραδεχτούν τις αδυναμίες τους. Κι ακόμα περισσότερο, το να υπερνικήσεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις περιλαμβάνει και την παραδοχή του ότι όχι μόνο καλλιεργείς αυτές τις πεποιθήσεις, αλλά και ότι αυτές σε κάνουν να προτιμάς τελικά εκείνο που φοβάσαι περισσότερο, δηλαδή την αποτυχία.

Θα σε βοηθήσει πολύ αν αντιληφθείς ότι δεν είναι οι συνειδητές διαδικασίες του εγκεφάλου σου που διατηρούν αυτές τις πεποιθήσεις, αλλά το ασυνείδητό σου.

Όταν αποδεχτείς ότι ουσιαστικά ένα κομμάτι του εαυτού είναι που συντηρεί αυτά τα πιστεύω που σε περιορίζουν, οδηγώντας σε με αυτόν τον τρόπο στην αποτυχία, τότε θα είσαι σε θέση να κάνεις κάτι για να το αντιμετωπίσεις.

Τι να κάνεις καθημερινά για να συντρίψεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά πρέπει να αναγνωρίσεις και να παραδεχτείς την ασυνείδητή σου παρόρμηση. Με το που το καταφέρεις αυτό, το ασυνείδητο ή υποσυνείδητο γίνεται αμέσως συνειδητό και μπαίνει στη σφαίρα των συνειδητών επιλογών.

Αν δεν κάνεις τα ενδόμυχα πιστεύω σου συνειδητά, αυτά θα συνεχίζουν να σε κατευθύνουν σαν να είσαι στον αυτόματο πιλότο. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα φέρεις στην επιφάνεια, όπου μπορείς να ασκήσεις μεγαλύτερο έλεγχο πάνω τους.Ξεπέρνα τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις σου καταφέρνοντας να τις εξουσιάσεις

Τρία βήματα για να ελευθερωθείς από τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου

Ακολούθησε με συνέπεια τα παρακάτω τρία βήματα και θα απαλλαγείς αργά ή γρήγορα από τις πεποιθήσεις που σε κρατούν πίσω:

1. Στην αρχή της μέρας αναγνώρισε και αποδέξου ότι ένα κομμάτι του εαυτού σου θα αναζητά τον οικείο και δυστυχή προορισμό, στον οποίο έφτανες τα τελευταία χρόνια.

2. Πάρε απόφαση να ψάξεις και να προσδιορίσεις τις κατευθυντήριες πεποιθήσεις που θα επιχειρήσουν να σε οδηγήσουν στον οικείο προορισμό.

3. Μόλις εντοπίσεις μια κατευθυντήρια πεποίθηση, αποδέξου την και καταπολέμησέ την.

Ένα Παράδειγμα

Για να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος αντιμετώπισης των περιοριστικών πεποιθήσεων, ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα:

Βλέπεις κάποιους συναδέλφους γύρω από τον ψύκτη του νερού, σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να πας στην παρέα τους, αλλά μια εσωτερική φωνή σου λέει ότι δεν πρέπει να το κάνεις, γιατί δεν είσαι μέλος της ομάδας τους, άρα οφείλεις να τους προσπεράσεις και να δείξεις ότι δε νοιάζεσαι για το τι κάνουν.

Ή ίσως αν σε κάποιο διάλειμμα κάποιος σου χαμογελάσει, αντί να ξεκινήσεις μαζί του μια φιλική συζήτηση, υπακούς στην εσωτερική φωνή που σε προστάζει να αποφύγεις να τον κοιτάξεις, γιατί αν έρθει να σου μιλήσει θα γίνεις ρεζίλι.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να αλλάξεις το μοτίβο;

Μπαίνοντας στη θέση του ατόμου του παραδείγματος, έχεις την ευκαιρία να καλημερίσεις κάποιον συνάδελφό σου, αλλά μια κατευθυντήρια πεποίθηση ξεπηδάει πείθοντάς σε ότι ο συνάδελφος είναι απασχολημένος, γι’ αυτό πρέπει να πας γρήγορα στο γραφείο σου.

Αναγνωρίζοντας αμέσως ότι αυτή είναι η σκέψη που θα σε οδηγήσει στον οικείο προορισμό, στο να νιώθεις αποκομμένος και αποδιωγμένος, συνειδητοποιείς ότι ένα κομμάτι του εαυτού σου θέλει να νιώθεις αποδιωγμένος και αποκομμένος από τους άλλους.

Σε αυτό το σημείο θα είχες μια επιλογή. Θα μπορούσες να μην υποκύψεις στην εσωτερική φωνή της κατευθυντήριας πεποίθησης, καλημερίζοντας τελικά το συνάδελφό σου.

Αν βρίσκεσαι σε παρόμοια κατάσταση και δε βρεις τη δύναμη να υπερνικήσεις την κατευθυντήρια πεποίθηση, τότε μην απογοητευτείς αμέσως: Έχεις κατορθώσει να αναγνωρίσεις τόσο την κατευθυντήρια πεποίθηση, όσο και την πεποίθηση για τον προορισμό σου.

Ομολόγησε στον εαυτό σου ότι ένα κομμάτι σου θέλει να νιώθει αρνητικά, ότι θέλει να οδηγείται καθημερινά σε αυτό τον αρνητικό προορισμό και ότι δεν κατάφερες ακόμα να αγνοήσεις την κατευθυντήρια πεποίθηση που σε οδηγεί σε αυτόν, επειδή υπέκυψες σε αυτήν.

Βοήθα τον εαυτό σου να απαλλαγεί από το παρελθόν. Μάθε περισσότερα

Φτάνοντας στον τελικό σου στόχο

Ακολουθώντας τα τρία βήματα που επισημάναμε πιο πάνω θα κατορθώσεις μετά από κάποιον καιρό να σταθεροποιήσεις θετικούς προορισμούς με τις αντίστοιχες κατευθυντήριες πεποιθήσεις, που είναι κατάλληλες για να σε οδηγήσουν σε αυτούς.

Θα συνειδητοποιήσεις ότι δε γίνεται πλέον να μην αφήνεις στον εαυτό σου περιθώρια επιλογής οδηγούμενος συνεχώς στη γνώριμη αρνητική κατάσταση. Ως τώρα ήσουν συνηθισμένος στο λάθος προορισμό, γιατί πίστευες πως αυτό ήταν το σωστό για σένα, πως μόνο αυτό σου άξιζε.

Ωστόσο με τις συνειδητές επιλογές σου, που αρμόζουν σε έναν σκεπτόμενο ενήλικα, μπορείς να αλλάξεις αυτή τη διαδικασία. Κάθε φορά που αναγνωρίζεις μια σκέψη σου που σε οδηγεί στη δυστυχία, θα είσαι σε θέση να την αμφισβητήσεις, να την παραβλέψεις και τελικά να την αντικαταστήσεις με τη σκέψη που θα σε βοηθήσει να προοδεύσεις και να φτάσεις σε θετικούς προορισμούς. Το αποτέλεσμα θα σε καταπλήξει!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!