Χαρά και εργασία πάνε μαζί; Όχι, ε; Σίγουρα έχεις ακούσει την έκφραση «Για αυτό τη λένε δουλειά». Έτσι δεν ήταν πάντα η δουλειά όμως;
Όχι πια.
Είτε ηγείσαι μιας μικρής ομάδας είτε ενός μεγάλου γκρουπ, υπάρχουν τρόποι να κρατήσεις την ομάδα σου χαρούμενη. Παρακάτω ακολουθούν 2 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις χαρούμενες και παραγωγικές ομάδες.
Αν δεν μπορείς να εκφράσεις τι θέλεις να κάνουν οι άλλοι, δε θα μπορέσουν να το κάνουν. Αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, είναι πως αν δεν είσαι καλός στην επικοινωνία, η εμπιστοσύνη μεταξύ σας, θα διαταραχθεί.
Με τον καιρό αυτό θα δημιουργήσει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Πως όμως μπορείς να επικοινωνείς καλύτερα και πιο αποτελεσματικά και έτσι να κάνεις χαρούμενη την ομάδα σου;
Η επικοινωνία έχει να κάνει και με τις δύο πλευρές. Βάλε στην άκρη τις ιδέες και τις σκέψεις σου και άκου τι έχουν να πουν τα μέλη της ομάδας σου. Δείξε πως κατανοείς και σκέφτεσαι σοβαρά τις ιδέες τους. Μπορείς να επαναλαμβάνεις κάποια από αυτά που ακούς, για να δείξεις ότι άκουγες πραγματικά.
Όταν μιλάς, μην μπερδεύεις διαφορετικά θέματα μεταξύ τους. Συζητήστε για κάθε θέμα ξεχωριστά και πες τη γνώμη σου σύντομα και κατανοητά.
Αυτό ίσως σου φαίνεται περίεργο, αφού όλοι έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε την οθόνη του κινητού μας. Το να κοιτάς τους άλλους στα μάτια, βοηθάει και εσένα και τον άλλο να συγκεντρωθείτε στο θέμα της συζήτησης και επίσης δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι να πεις, αλλά και να ακούσεις γνώμες και ιδέες.
Πριν φύγεις από μία συνάντηση ή ένα meeting, ρώτα αν υπάρχουν ερωτήσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις αν οι πληροφορίες που ήθελες να μεταδώσεις, έφτασαν πραγματικά στους αποδέκτες.
Δώσε την ευκαιρία στην ομάδα σου να συμμετέχει στον καθορισμό των στόχων σας. Αυτό θα κάνει όλους να νιώθουν ότι η γνώμη τους μετράει, αλλά και να είναι πλήρως ενημερωμένοι για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρηση.
Αν ελέγχεις κάθε δευτερόλεπτο την ομάδα σου, δεν την βοηθάς καθόλου. Δε δημιουργείς ένα χαρούμενο περιβάλλον.
Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τους αφήσεις όλους να κάνουν ό,τι θέλουν, εσύ είσαι ο ηγέτης τους στο κάτω-κάτω. Όμως είναι απαραίτητο να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, που περιλαμβάνει την αυτονομία των συναδέλφων σου στη διαχείριση του χρόνου τους.
Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες για χάσιμο χρόνου, είναι το ίντερνετ. Με το ίντερνετ να είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο αφού είναι μπροστά σου όλη την ώρα (υπολογιστής, κινητό), είναι δελεαστικό να μπαίνεις στο Facebook ή στο αγαπημένο σου blog.
Το να απαγορεύσεις όμως την πρόσβαση στο ίντερνετ, δε θα κάνει παραγωγικότερη την ομάδα. Στην πραγματικότητα, το να ελέγχεις την ομάδα σου συνέχεια, θα προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην παραγωγικότητα, απ’ ότι μερικά λεπτά χασομέρι στο ίντερνετ.
Τι μπορείς να κάνεις όμως για να αυξήσεις την παραγωγικότητα, χωρίς να εφαρμόσεις δρακόντεια μέτρα;
Αν έχεις κάνει ξεκάθαρο σε κάθε μέλος της ομάδας τί πρέπει να κάνει και μέχρι πότε, τους δείχνεις ότι τους εμπιστεύεσαι και τους αφήνεις να κάνουν τη δουλειά τους και να ρυθμίσουν το χρόνο τους, όπως θέλουν. Αν χρειάζονται ένα διάλειμμα, τότε μπορούν να το κάνουν.
Σε όλους αρέσει να εκτιμάται η δουλειά που κάνουν, οπότε φρόντισε να επαινείς είτε με λόγια είτε με πράξεις, τα άτομα που κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να φέρουν εις πέρας αυτό που τους ανατέθηκε. Μπορείς να τους κεράσεις το μεσημεριανό τους ή έστω να τους δώσεις ένα αναμνηστικό για τη δουλειά που έκαναν.
Τέτοιες πράξεις θα κάνουν την ομάδα σας πιο δεμένη και χαρούμενη. Φρόντισε μόνο να είσαι δίκαιος και να επαινείς τους πάντες, όχι μόνο τους αγαπημένους σου.
Παρόλο που υπάρχουν κάποιες στιγμές που χρειάζεσαι την ομάδα σου όλη μαζί συγκεντρωμένη, η ώρα δεν παίζει τόσο ρόλο όσο το να πετύχετε το στόχο που έχετε βάλει.
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να λειτουργούν καλύτερα πρωινές ώρες, ενώ κάποιοι άλλοι απογευματινές. Αν μπορείς να διαχειριστείς το ευέλικτο ωράριο, δώσε την επιλογή στους συναδέλφους σου να διαλέξουν εκείνοι την ώρα που τους βολεύει καλύτερα να εργαστούν.
Το να επαναπαύεστε είναι πολύ επικίνδυνο τόσο για σένα όσο και για την ομάδα σου. Πρέπει να τους ενθαρρύνεις ώστε να ενημερώνονται για ό,τι νέο συμβαίνει και αφορά τη δουλειά σας. Με αυτήν την πράξη θα αυξήσεις την εμπιστοσύνη αλλά και την παραγωγικότητα της ομάδας.
Κάτι άλλο που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι δεν πρέπει να εστιάζεις μόνο στη δουλειά που έχει να γίνει σήμερα. Πάντα θα ακολουθεί κάποια άλλη δουλειά και όσο δύσκολο και αν είναι να βλέπεις παρακάτω, καλό είναι να το κάνεις. Οι μελλοντικές δουλειές πρέπει να βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού όλων σας.
Αν «κάψεις» το προσωπικό σου θα πρέπει να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή για να χτίσεις την ομάδα σου. Όλο αυτό θα είναι πολύ κουραστικό, χρονοβόρο και πολυδάπανο. Πρέπει λοιπόν να χτίσεις ένα περιβάλλον με άτομα, που θέλεις και θέλουν να μείνουν.
Αυτό είναι όλο. Είναι εύκολο; Καθόλου. Φυσικά και είναι δύσκολο να είσαι χαρούμενος και να διατηρείς μία χαρούμενη ομάδα, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλη ομάδα. Είναι όμως σημαντικό.
Σκέψου την αρμονική συνύπαρξη σαν ένα απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να υπάρχει στη δουλειά. Πρέπει να επενδύσεις σε αυτήν, αν θες να λειτουργήσει. Δοκίμασε τα παραπάνω και θα δεις γρήγορα αποτελέσματα!
Κι αν θες να σε βοηθήσουμε στην πράξη να δημιουργήσεις μια ισχυρή ομάδα, δες περισσότερα εδώ
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις