Ο αυτοματισμός μας είναι να ψάχνουμε για απαντήσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ερωτήσεις είναι που μας μαθαίνουν τα περισσότερα.
Ίσως μάλιστα οι πιο βαθιές ερωτήσεις, αυτές που μάλλον δεν έχουν καμία απάντηση, είναι αυτές που μας πιέζουν περισσότερο. Ποιος πιστεύεις ότι είσαι; Τι σημαίνει όλο αυτό; Γιατί; Γιατί; Γιατί;
Οι σωστές ερωτήσεις στη σωστή στιγμή μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ζωής μας, να μας ηρεμήσουν, να μας γιατρέψουν. Παρ’ όλο που κάθε φάση ζωής δημιουργεί τα δικά της ερωτήματα, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, που πιστεύω ότι αξίζει να κάνουμε όλοι μας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Τις συγκέντρωσα από τους πιο σοφούς φιλοσόφους, τους πιο οξυδερκείς στοχαστές και ωραίους τύπους που έζησαν ποτέ. Δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει μεγάλη αξία η πρόκληση που θέτουν. Αν τις αφήσεις. Αν τις αφήσεις να δουλέψουν μέσα σου, θα σε αλλάξουν.
Ο Γκαίτε έλεγε: «Πες μου με ποιον περνάς το χρόνο σου και θα σου πω ποιος είσαι». Φυσικά υπάρχει και αντίστοιχη ελληνική παροιμία.
Το ποιους συναναστρεφόμαστε και τι κάνουμε επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα το ποιοι θα γίνουμε.
Καθώς αυτό που κάνουμε μας βάζει γύρω από ανθρώπους, και οι άνθρωποι γύρω μας επηρεάζουν αυτό που κάνουμε. Σκέψου λίγο τους φίλους και συναδέλφους σου: σε εμπνέουν ή σε τραβούν προς τα κάτω;
Το κατανοούμε όταν βλέπουμε έναν έφηβο να περνάει χρόνο με άλλους εφήβους που δεν θέλουν να κάνουν τίποτα στη ζωή τους. Όμως δεν το κατανοούμε όταν πρόκειται για ενήλικες που περνούν χρόνο με άλλους ενήλικες που ανέχονται χάλια δουλειές ή τρόπο ζωής, ότι κι αυτοί θα επηρεαστούν αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για το τι παρακολουθείς στην τηλεόραση, τι διαβάζεις, τι σκέφτεσαι. Η ζωή σου μιμείται το περιβάλλον σου. Γι’ αυτό επίλεξέ το με προσοχή.
Ο Επίκτητος λέει ότι το κύριο έργο του φιλοσόφου είναι να κατανοήσει τι είναι στον έλεγχό του και τι όχι, τι είναι αυτό που επαφίεται σε μας και τι όχι.
Γιατί χάνουμε απίστευτα πολύ χρόνο στο τελευταίο και αφήνουμε πολλές ευκαιρίες παραβλέποντας το πρώτο. Οι πράξεις, οι σκέψεις, τα συναισθήματά μας, όλα αυτά επαφίενται σε μας.
Οι υπόλοιποι άνθρωποι και τα εξωτερικά γεγονότα είναι εκτός του ελέγχου μας. Όμως οι απαντήσεις μας στους υπόλοιπους ανθρώπους και στα εξωτερικά γεγονότα είναι στον έλεγχό μας. Αυτός ο διαχωρισμός θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο, πιο δυνατό και πιο επιτυχημένο, γιατί επικεντρώνει την εστίασή σου μόνο σε όσα πραγματικά μετράνε.
Αν δε γνωρίζεις πως είναι η ιδανική ημέρα σου, πως θα μπορέσεις να πάρεις αποφάσεις ή να κάνεις σχέδια προς εκείνη την κατεύθυνση;
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες ήταν οι πιο γεμάτες και ικανοποιητικές ημέρες της ζωής σου. Τι έκανες; Τι σου άρεσε σε αυτές; Έπειτα βεβαιώσου ότι η εργασία σου, η προσωπική σου ζωή, ακόμη και ο τόπος που επέλεξες να μένεις σε οδηγούν προς τις ιδανικές ημέρες.
Αν σου αρέσει να είσαι πολυάσχολος και είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ωραία, τότε πιθανότητα χρειάζεσαι πολλές ευθύνες και δραστηριότητες στη ζωή σου. Αν θες την ησυχία σου, τότε διαμόρφωσε έναν τρόπο ζωής που θα σου το επιτρέψει, κανείς δεν σε πιέζει να είσαι συνέχεια «μη εσύ». Αν πάλι θες την προσοχή και τη συνεργασία των άλλων, κάνε αντίστοιχες επιλογές. Κλπ κλπ.
Σκέψου το ως εξής:
Το να ταραχτείς με κάτι σε βοηθάει να έχεις περισσότερες εναλλακτικές; Τα εμπόδια της ζωής μας κάνουν συναισθηματικούς, αλλά ο μόνος τρόπος να επιζήσουμε και να τα ξεπεράσουμε είναι κρατώντας τα συναισθήματα μας υπό έλεγχο. Πρέπει να μπορούμε να μείνουμε σταθεροί, ότι κι αν συμβαίνει, όσο κι αν τα εξωτερικά γεγονότα μας πάνε κόντρα.
Κι όταν παρατηρείς ότι σε καταβάλλουν τα συναισθήματά σου, ένας τρόπος να επανέλθεις είναι απλά να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου, το κόστος που έχουν: Ότι χάνεις κάτι με το να είσαι νευρικός, φοβισμένος ή αγχωμένος.
Θες να αλλάξεις τη ζωή σου; Δες εδώ
Αν δεν γνωρίζεις ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εσένα, πως γνωρίζεις αν το έχεις προτεραιότητα; Πως γνωρίζεις αν κάνεις τα κατάλληλα βήματα για να το φτάσεις;
Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για εσένα να είναι η οικογένεια. Πολύ ωραία, αυτή είναι η προτεραιότητα σου. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να αρχίσεις να μετράς τον εαυτό σου βάσει οικογενειακών κριτηρίων, αλλά και ότι πρέπει να σταματήσεις να συγκρίνεσαι με ανθρώπους με διαφορετικές προτεραιότητες.
Ίσως τα χρήματα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εσένα. Είναι απολύτως αποδεκτό. Γνώριζέ το και αποδέξου το κι εσύ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να λες ψέματα στον εαυτό σου. Μόνο αν είσαι αληθινός μαζί του, μπορείς να καταλάβεις τι μετράει και τι όχι. Μόνο τότε μπορείς να πεις όχι, σε πράγματα που δεν μετράνε για σένα.
Μόνο τότε μπορείς να αναπτύξεις αυτή την ήσυχη αυτοπεποίθηση που ο Σένεκας αποκαλεί «ευθυμία», «την πεποίθηση ότι είσαι στο σωστό μονοπάτι και δεν μπερδεύεσαι από τα μονοπάτια άλλων ανθρώπων που έχουν χαθεί και με τους οποίους διασταυρώνεσαι.
Ο λόγος που οι σοφοί άνθρωποι δεν ξεχνούν ποτέ ότι είμαστε πεπερασμένοι είναι επειδή θέτουν αυτό το ερώτημα:
Δεδομένης της πεπερασμένης ζωής μου, αυτό το πράγμα το οποίο σκέφτομαι, για το οποίο ανησυχώ, για το οποίο τσακώνομαι, με το οποίο ασχολούμαι, έχει κάποια σημασία;
Δυστυχώς, συνήθως η απάντηση είναι όχι. Γι’ αυτό είναι καλό να κάνουμε αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας, προτού σπαταλήσουμε κι άλλη από τη ζωή μας. Ο Μάρκος Αυρήλιος έλεγε: «Μπορεί να φύγεις από τη ζωή αυτή τη στιγμή. Άσε αυτό να βοηθήσει στο τι κάνει, τι λες και τι σκέφτεσαι».
Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο ποιος είσαι και στο τι κάνεις.
Δεν μπορείς να είσαι καλός άνθρωπος αν οι πράξεις σου είναι πολύ συχνά κακές. Δεν μπορείς να λες ότι σου αρέσει να δουλεύεις σκληρά όταν ψάχνεις πάντα τρόπο να τη «γλυτώσεις». Δεν έχει νόημα να λες ότι αγαπάς κάποιος, αν οι πράξεις σου δείχνουν το αντίθετο.
Είσαι αυτό που κάνεις, οπότε αναρωτήσου όταν κάνεις κάτι: είναι αυτό αντιπροσωπευτικό του ανθρώπου που θέλω να είμαι;
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις