«Θα πάμε έξω μετά τη δουλειά για κανένα ποτάκι, ψήνεσαι να έρθεις;»
Σκέφτεσαι, «Μπα, είμαι στη δουλειά όλη μέρα. Προτιμώ να πάω σπίτι μου να χαλαρώσω και να δω τηλεόραση». Αλλά δεν το λες. Αυτό που λες είναι, «Εννοείται!».
Σου θυμίζει κάτι το παραπάνω; Η πραγματικότητα είναι πως αυτό που φαινομενικά είναι μια απλή πρόσκληση, μια απλή έξοδος με συναδέλφους, στον εργασιακό χώρο είναι κάτι περισσότερο.
Η αλήθεια είναι πως η κάθε σου συμπεριφορά κρίνεται και αν δε συμμετέχεις, είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστείς ως αντικοινωνικός ή μη ομαδικός παίκτης.
Ναι, αυτή είναι η χαρά που επιφυλάσσει κάθε έξοδος με συναδέλφους.
Φυσικά γνωρίζεις πως υπάρχουν στιγμές που πρέπει και εσύ να παίξεις αυτό το παιχνίδι αν θέλεις να προχωρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που λες ναι σε μία έξοδο παρ’ όλο που θα ήθελες να πας σπίτι σου ή που συμφωνείς να βοηθήσεις το αφεντικό σου στην προετοιμασία της παρουσίασής του, ενώ ήδη έχεις μία μεγάλη λίστα με δικές σου εκκρεμότητες.
Δε χρειάζεται όμως να ενδίδεις πάντα. Ίσως πάλι να μη χρειάζεται να δουλεύεις σε ένα τέτοιο μέρος, παρόλο που είναι δύσκολο να βρεις μία δουλειά που να μην περιλαμβάνει αυτό το παιχνίδι.
Παρακάτω ακολουθούν οι στιγμές που πρέπει να ενδώσεις σε παρόμοιες τακτικές.
Ας το παραδεχτούμε. Αν θέλεις να πάρεις προαγωγή, πρέπει να παίξεις και εσύ το παιχνίδι της κοινωνικότητας. Για να πάρεις προαγωγή, δεν παίζει ρόλο μόνο αν είσαι καλός αλλά και αν είσαι ικανός να αλληλεπιδράς με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.
Νωρίτερα στην καριέρα μου, είχα ένα συνάδελφο που ήξερε πολλά, αλλά είχε δύσκολο χαρακτήρα. Ας πούμε πως δε με συμπαθούσε και πολύ.
Κάποια φορά, ο διευθυντής μού μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας στα πλαίσια της δουλειάς. Με ρώτησε αν θα πήγαινα να ζητήσω βοήθεια από εκείνο το άτομο αν την χρειαζόμουν. Η απάντηση μου ήταν «Όχι, θα προσπαθήσω να τα καταφέρω μόνος μου». Όπως καταλαβαίνεις, δεν ήταν αυτή η απάντηση που ήθελε να ακούσει.
Αν ήξερα τότε αυτά που ξέρω τώρα, θα πρόσεχα τα λόγια μου και θα έπαιζα το παιχνίδι και εγώ. Θα έλεγα πως παρόλο που διαφωνούμε μερικές φορές, θα ζητούσα τη βοήθειά του και θα προσπαθούσα να βρω ένα κοινό σημείο ώστε να συνεργαστούμε. Υποθέτω, μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στις δύο απαντήσεις και ποια είναι η καλύτερη.
Φυσικά και δε λέω πως πρέπει να ανέβεις στην ιεραρχία με ψέματα. Καλό θα ήταν όμως να προσέχεις αυτά που λες για να μη γυρίσουν εναντίον σου.
Θες να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τις εργασιακές δυναμικές; Δες εδώ
Οποιαδήποτε εκδήλωση περιλαμβάνει υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, (είτε είναι ανεπίσημη έξοδος με συναδέλφους, είτε επίσημο event) πρέπει να είναι μέσα στη λίστα σου με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, ακόμα και αν σχεδιάζεις καλύτερα πράγματα για τον ελεύθερο χρόνο σου.
Αυτό είναι μέρος των office politics, που η προσοχή δίνεται στο ποιος ήρθε και ποιος όχι.
Επομένως, αυτή δεν είναι η στιγμή για να χρησιμοποιήσεις τη δικαιολογία «Συγγνώμη, δε θα μπορέσω να έρθω». Είναι η στιγμή που πρέπει να πεις ναι. Δε θα πας απλώς σε μία συνάντηση όπου θα καθίσεις σε μία γωνία και θα περιμένεις πως και πως να φύγεις. Θα γνωρίσεις κόσμο και σίγουρα θα επωφεληθείς. Είναι η ευκαιρία να ακουστεί το όνομά σου και να γίνεις γνωστός.
Θα δείξεις την προσωπικότητά σου, θα μιλήσεις για τα προτζεκτ πάνω στα οποία δουλεύεις αλλά και για όσα έχεις φέρει εις πέρας, ακόμα και για τη θετική κριτική που έχεις λάβει κατά καιρούς.
Ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία, η δουλειά που έκανες και πέρασε απαρατήρητη, να αναγνωριστεί. Μόλις κάνεις όλα αυτά, μπορείς να πας σπίτι σου ή πίσω στο γραφείο, γνωρίζοντας πως έχεις κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι σου για να ακουστεί το όνομά σου.
Ένας από τους κυριότερους λόγους για να ενδώσεις στην έξοδο με συναδέλφους, είναι για να δημιουργήσεις σχέσεις και να αποκτήσεις συμμάχους. Αν επιθυμείς μία θέση σε κάποια άλλη ομάδα ή θες να ανοιχτείς σε νέες ευκαιρίες, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξεις τα φτερά σου.
Το να βγαίνεις που και που με συναδέλφους, θα σου δώσει τη δυνατότητα να γνωριστείς με άτομα που κατά τη διάρκεια της δουλειάς δεν είχες την ευκαιρία.
Πρέπει να θυμάσαι όμως ένα σημαντικό πράγμα. Μπορεί να δέχτηκες να συμμετάσχει για να γνωρίσεις νέα άτομα και να γίνεις πιο γνωστός, αλλά δεν πρέπει να πατήσεις επί πτωμάτων για να ανέβεις στην ιεραρχία, ούτε και να κάνεις κάτι που θα καταστρέψει την καριέρα σου. Αυτή είναι και η παγίδα που μπορούν να σε ρίξουν τα office politics.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείς αν πρέπει να παίξεις το παιχνίδι ή να πας σπίτι σου, σκέψου όσα είπαμε. Δεν είναι μια απλή έξοδος με συναδέλφους. Σκέψου τι θα κερδίσεις αν συμμετέχεις και τι θα χάσεις αν δεν συμμετέχεις. Το σίγουρο είναι πως σιγά-σιγά θα μάθεις πότε πρέπει να λες ναι και πότε όχι.
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Πώς να φέρεσαι με Επαγγελματισμό στην Εργασία σου
Πως να πιάσεις κουβέντα με κάποιον: 6 Συμβουλές
Άγχος: 5 Τρόποι να το Αντιμετωπίσεις
Πώς να Ξεφύγεις από τη Βαρετή Ρουτίνα της Καθημερινότητας