Το να είσαι συμπαθής στους άλλους δεν είναι δύσκολο.
Όλους μας ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εμάς (άσχετα αν στην εφηβεία μας, ως σωστοί επαναστάτες, παριστάναμε το αντίθετο).
Οι βασικοί λόγοι για να είσαι συμπαθής είναι σε όλους προφανείς. Το να είσαι καλός, να δείχνεις ενδιαφέρον προς τους άλλους και να έχεις αξιοπρέπεια σίγουρα βοηθάνε στο να κερδίσεις αυτόν που έχεις απέναντι σου.
Υπάρχουν όμως και μερικά άλλα μικρά πραγματάκια, πιο διακριτικά, που μπορείς να εφαρμόσεις και έτσι να δεις τεράστια διαφορά στο πώς σε βλέπουν οι άνθρωποι!
Οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές αφορούν τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσεις σιγά σιγά στην καθημερινή σου συμπεριφορά. Αρχικά μπορεί να φαίνονται ασήμαντες και μικρές αλλαγές, αν όμως τους δώσεις μία ευκαιρία σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις και θα διαπιστώσεις ότι είσαι πιο συμπαθής στους άλλους.
Οι άνθρωποι είναι τεράστιοι ναρκισσιστές και κατά συνέπεια λατρεύουν να ακούνε το όνομα τους. Μάθε τα ονόματα των συνομιλητών σου και χρησιμοποίησε τα. Απεύθυνε τους το λόγο χρησιμοποιώντας το όνομα τους και θα είσαι ήδη περισσότερο συμπαθής!
Ζούμε σε ένα κόσμο που η τεχνολογία έχει αρχίσει να επισκιάζει την άμεση ανθρώπινη επαφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως όντα από την φύση μας δεν είμαστε κοινωνικά!
Χρησιμοποιούμε τις κοινωνικές συναναστροφές προκειμένου να λάβουμε κριτική για τους εαυτούς μας. Έπειτα, χρησιμοποιούμε αυτή την κριτική, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, για να καθορίσουμε την συμπεριφορά μας.
Όταν κάποιος μας προσφέρει απλόχερα ένα αυθεντικό χαμόγελο, ήδη αρχίζουμε να είμαστε θετικά προδιατεθειμένοι απέναντί του! Μελέτες έχουν δείξει ότι η διάθεση, θετική ή αρνητική, μεταφέρεται μεταξύ των ανθρώπων. Αν η θετική σου στάση βελτιώσει την διάθεση κάποιου, αυτός ο «κάποιος» θα σε λατρέψει γι’ αυτό.
Είναι αυτονόητο ότι οι άνθρωποι θα σε συμπαθήσουν περισσότερο εάν αρχίσεις να ακούς πραγματικά αυτά που λένε. Αυτό μπορείς να το κάνεις αρχίζοντας με το να αγνοείς τον «τοίχο» σου στο Twitter ή στο Facebook την ώρα που είσαι για καφέ ή φαγητό με έναν φίλο σου.
Στη συνέχεια, με την γλώσσα του σώματος σου μπορείς να δείξεις στον άλλο ότι ακούς και ενδιαφέρεσαι για αυτά που λέει (μπορείς να τοποθετήσεις το σώμα σου ακριβώς απέναντι από τον συνομιλητή σου και να μιμηθείς την στάση του σώματος του).
Τέλος, με συνεχή οπτική επαφή και λεκτική ανταπόκριση σε όσα σου λέει θα έχεις μπορέσει να κερδίσεις την εκτίμηση και συνεπώς να γίνεις πιο συμπαθής.
Ήδη αναφερθήκαμε στο πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να νιώθει ότι τον ακούν. Όμως σε κοινωνικές σχέσεις που βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια, η οπτική επαφή και η λεκτική ανταπόκριση ίσως και να μην είναι αρκετές.
Για να δείξεις σε κάποιον ότι αληθινά έδινες σημασία σε αυτά που έλεγε, προσπάθησε να φέρεις στην συζήτηση κάποιο θέμα στο οποίο ο ίδιος έχει αναφερθεί νωρίτερα. Το θέμα αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάτι σοβαρό απαραίτητα. Ακόμα και κάτι απλοϊκό θα δώσει το αποτέλεσμα που θέλεις. Μάλιστα, πολλές φορές παίζει μεγαλύτερο ρόλο το να θυμάσαι τα μικρά και απλά πράγματα που σου έχει αναφέρει κάποιος για την ζωή του.
Οι άνθρωποι ως άτομα επιζητούν την αυθεντική εκτίμηση. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από την κλασική κολακεία, την οποία τις περισσότερες φορές πολλοί δυσκολεύονται να διακρίνουν. Κανένας δεν συμπαθεί εκείνους που μοιράζουν συνεχόμενα και άσκοπα φιλοφρονήσεις.
Αυτό που θέλουν είναι η έκφραση μίας ειλικρινούς εκτίμησης, θέλουν να νιώσουν σημαντικοί για όσα έχουν καταφέρει.
Επιπρόσθετα σε αυτό, είναι επίσης σημαντικό να είσαι γενναιόδωρος με το κομπλιμέντο σου! Όταν παρατηρείς κάτι θετικό ή ένα επίτευγμα κάποιου, είναι καλό να τον επιβραβεύεις. Νιώθουμε ωραία όταν επιβεβαιωνόμαστε σε κάτι που κάναμε και σίγουρα μελλοντικά δεν θα το ξεχάσουμε.
Θες να μάθεις όλα τα μυστικά για να είσαι συμπαθής στους γύρω σου; Δες εδώ
Με τα κομπλιμέντα πρέπει να είσαι γενναιόδωρος. Τι γίνεται όμως με την κριτική σου; Φυσικά, η κριτική είναι κάτι χρήσιμο και πολλές φορές παραγωγικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να την αντέξουν, και σίγουρα όχι με τον ίδιο τρόπο.
Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν πρέπει να είσαι φειδωλός και απολύτως διακριτικός. Ως εγωιστικά όντα οι άνθρωποι πολλές φορές προσβάλλονται και αρχίζουν να αμύνονται όταν αντιμετωπίζουν κριτική.
Καθώς το να κάνεις κάποιον να νιώσει άσχημα δεν είναι ο στόχος σου, απόφυγε την κριτική παρατήρηση μπροστά σε τρίτους όταν κάποιος κάνει λάθος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείς το λάθος. Μπορείς μαζί με μία δόση φιλοφρόνησης και μίας πολύ διακριτικής υπόδειξης του λάθους να εκφράσεις την κριτική σου χωρίς να φέρεις κάποιον σε δύσκολη θέση.
Ο στόχος σου είναι να μάθει ο άλλος να αναγνωρίζει τα λάθη του χωρίς να είναι αναγκαία η δική σου υπόδειξη. Κάτι ακόμα που μπορείς να δοκιμάσεις λοιπόν είναι να ξεκινήσεις πρώτος να μιλάς για τα δικά σου λάθη ώστε να ενθαρρύνεις και τον συνομιλητή σου να μιλήσει για αυτά και σιγά σιγά να τα αναθεωρήσει.
Σε κανένα δεν αρέσει να του δίνουν διαταγές και να του μιλάνε στην προστακτική. Τι συμβαίνει όμως με τις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο να γίνει κάτι άμεσα;
Η αλήθεια είναι ότι με το κάνεις ερωτήσεις θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα όπως εάν έδινες κάποια διαταγή. Έτσι ο συνομιλητής σου δεν θα νιώσει εκτεθειμένος αλλά αντίθετα θα εκτιμήσει τους τρόπους σου και την ευγένεια σου.
Για παράδειγμα, αντί να πεις:
«Δημήτρη! Θέλω τα έγγραφα στο γραφείο μου τώρα!»
Θα μπορούσες να πεις:
«Δημήτρη, μήπως θα μπορούσες να φέρεις τα έγγραφα στο γραφείο μου επειδή τα χρειάζομαι;»
Ανάδειξε τον χαρακτήρα σου μαζί με την αυθεντία που κρύβεις μέσα σου. Παρόλο που είναι κοινωνικά αποδεκτό και καταλληλότερο να τηρείς κάποιους βασικούς τύπους συμπεριφοράς (χαμηλά οι ώμοι, ψηλά το σαγόνι, δυνατή χειραψία, ακραία ευγενική ομιλία), πολλές φορές καταλήγουν να σε κάνουν να φαίνεσαι «ψεύτικος».
Προσπάθησε να έχεις αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια και δείξε τον πραγματικό εαυτό σου. Δοκίμασε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του άλλου, κάποιον που να ταιριάζει σε εσένα και όχι έναν τυποποιημένο.
Η συγκεκριμένη πρόταση είναι λίγο παγίδα και διστάζω ήδη να την αναλύσω καθώς εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να αποβεί μοιραία.
Δεν πρόκειται για μία πρόταση που αφορά το «χαΐδεμα του ώμου ενός συναδέλφου σου». Συγκεκριμένα, σε αυτό που αναφέρομαι είναι το απλό και διακριτικό άγγιγμα, την κατάλληλη στιγμή, που μπορεί να κάνει τον άλλο να νιώσει πιο οικεία.
Ένα καλό παράδειγμα είναι το να ακουμπήσεις ελαφριά το μπράτσο κάποιου (με το αριστερό σου χέρι) την στιγμή που κάνετε χειραψία (με το δεξί σου χέρι). Φυσικά και αυτή η στρατηγική δεν είναι για όλους καθώς δεν νιώθουν όλοι άνετα με την φυσική επαφή πέρα από το άκρως απαραίτητο.
Αν δεν σου ταιριάζει, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι άλλο.
Το να ζητήσεις την συμβουλή κάποιου είναι μία πολύ καλή στρατηγική για να του γίνεις συμπαθής. Ζητώντας συμβουλές δείχνεις ότι εκτιμάς και σέβεσαι την γνώμη του. Από την άλλη πλευρά, όλοι χαίρονται να προσφέρουν βοήθεια. Νιώθουν σημαντικοί και «γνώστες» μίας κατάστασης.
Ας το παραδεχτούμε. Κανένας δεν συμπαθεί τους βαρετούς ανθρώπους. Συνήθως μας ελκύουν περισσότερο οι ασυνήθιστοι, μοναδικοί και πολλές φορές περίεργοι άνθρωποι.
Ένα πολύ καλό παράδειγμα στο οποίο φαίνεται γιατί πρέπει να αποφεύγεις τα κλισέ είναι αυτό της συνέντευξης. Αντί να αποχαιρετίσεις τον «πιθανό εργοδότη» σου στο τέλος της συνέντευξης λέγοντας «Χάρηκα για την γνωριμία», μπορείς να το αντικαταστήσεις με το «Ήταν πολύ ευχάριστη η συνάντηση μας, χάρηκα που έμαθα περισσότερα για την εταιρία σας.»
Αποφεύγεις τα κλισέ, γίνεσαι δημιουργικός και έτσι εκπλήσσεις τον συνομιλητή σου.
Το να κάνεις ερωτήσεις σε άλλους ανθρώπους, για την ζωή τους, την καθημερινότητα τους, τα χόμπι τους, είναι ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος να τους τραβήξεις την προσοχή. Όλοι νιώθουμε καλύτερα όταν μιλάμε για τους εαυτούς μας, οπότε εάν εσύ ξεκινήσεις μία τέτοιου είδους συζήτηση θα δώσεις την εντύπωση του πιο κοινωνικού, ωραίου τύπου πού ενδιαφέρεται.
Ακόμα και αν η συζήτηση δεν καταλήξει στο να σε συμπαθεί ο άλλος, σίγουρα υποσυνείδητα θα έχει μία θετική σκέψη για εσένα.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις