Ποια είναι η αιτία που δε μπορώ να νιώσω ευτυχισμένος;
Στον πολύπλοκο κόσμο που ζούμε, όπου ο καθένας έχει την άποψη του και προσπαθεί να την επιβεβαιώσει με κάθε ευκαιρία, υπάρχει μία καθολική «ιδέα» η οποία δεν έχει να κάνει με το φύλο, την φυλή, την καταγωγή ή την ηλικία.
Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.
Θέλουμε να νιώθουμε ότι είμαστε σημαντικοί, ότι μας αγαπάνε, μας εκτιμούν, ότι δεν έχουμε προβλήματα και ότι είμαστε οικονομικά αυτόνομοι. Αυτή η επιθυμία του ανθρώπου έχει γίνει έμμονη αναζήτηση μέσα στην κοινωνία. Πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι άσχετα με το κόστος ή με τις θυσίες που θα χρειαστεί να κάνουμε.
Η ευτυχία παρέχει αδιαμφισβήτητα οφέλη, με βάση έρευνες που έχουν γίνει, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Βελτιώνει την ψυχική και σωματική μας υγεία, συμβάλει θετικά στην καριέρα μας, στις σχέσεις, ακόμα και στα οικονομικά μας.
Βέβαια, παρόλο που έχουν γίνει διάφορες έρευνες γύρω από αυτό το θέμα, κανένας (από όλους όσους γνωρίζω) δεν έχει ανακαλύψει το «μαγικό φίλτρο» (κάποιο είδος σκέψης ή πράξης) το οποίο εγγυάται την ευτυχία.
Φυσικά, όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μία μοναδική λύση εξίσου καλή για τα πάντα.
Ο καθένας μας έχει τις ιδιαιτερότητες του και τις δικές του, διαφορετικές, ανάγκες. Και συνήθως η λύση στα προβλήματα μας αποτελείται από ένα συνδυασμό πραγμάτων τα οποία ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να κάνει στην καθημερινότητα του ώστε να φτάσει στο σημείο όπου όλα για αυτόν είναι ιδανικά και χαρούμενα.
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν άπειρες λύσεις για τις περιπτώσεις που κάποιος νιώθει θλιμμένος ίσως είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για να νιώθει κάποιος δυστυχισμένος. Ουσιαστικά, ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικές καταστάσεις και προβλήματα.
Έτσι λοιπόν, αν πάρεις το παραπάνω ως δεδομένο σε συνδυασμό με το επίμονο κυνήγι της ευχαρίστησης και της ευτυχίας, ουσιαστικά καταλήγεις να επιδιώκεις κάτι σχετικά αόριστο. Κάτι που, ειλικρινά, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να θέσει με σοβαρούς και συγκεκριμένους όρους.
Το δεύτερο πρόβλημα με την ευτυχία είναι ότι όλοι μας συγκεντρωνόμαστε πολύ στον στόχο. Σε αυτή την «ουτοπική» συναισθηματική κατάσταση που τόσο θέλουμε να κατακτήσουμε μία μέρα.
Δυστυχώς, μπορεί να περιμένεις όλη σου την ζωή την ευτυχία να έρθει να σου χτυπήσει την πόρτα. Η στιγμή αυτή όμως μπορεί να μην έρθει ποτέ.
Μετά, κοιτώντας πίσω, ίσως βρεθείς στην θέση να αναρωτιέσαι αν τότε ήσουν πραγματικά δυστυχισμένος ή απλά είχες πέσει στην παγίδα της μανίας για την ευτυχία.
Έτσι, στην ουσία μπορείς να καταλάβεις εάν είσαι πραγματικά δυστυχισμένος.
Αν η ευτυχία σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα είναι αδύνατο να την μετρήσεις με δίκαιους όρους. Άσε που συνήθως είναι φευγαλέα..
Οπότε, ας ξεκινήσουμε από την αρχή να εξετάζουμε γιατί μπορεί να είσαι δυστυχισμένος, τα συμπτώματα και την θεραπεία.
Μερικά από τα πιο κλασικά δείγματα της δυστυχίας είναι τα εξής:
Αν τα παραπάνω πιστεύεις ότι χαρακτηρίζουν εσένα, σε καθημερινή βάση, τότε είσαι σίγουρα δυστυχισμένος, φίλε μου.
Θες να μάθεις πως να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις προκλήσεις της ζωής; Δες εδώ
Η πιο σημαντική ένδειξη για το ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην ζωή σου (τουλάχιστον στο μυαλό σου) είναι η αίσθηση ότι κάτι λείπει.
Μπορεί να μην ξέρεις τι είναι, αλλά χωρίς αυτό νιώθεις κενός και ανολοκλήρωτος. Συγχρόνως, έχεις την επίγνωση ότι κάτι πρέπει να συμβεί ώστε να ξανανιώσεις ζωντανός.
Εννοείται ότι είναι βασικό να βρεις τα αίτια της θλίψης σου ώστε να μπορέσεις να ορίσεις στον εαυτό σου τα σωστά βήματα για να βελτιώσεις τα πράγματα.
Οπότε, ορίστε μερικοί από τους πιο κοινούς λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθεις θλιμμένος ή καλύτερα «σαν κάποιος να έχει ρουφήξει την ζωή από μέσα σου».
Οποιοσδήποτε «σύμβουλος ευτυχίας» θα σου πει ότι η κύρια αιτία (αν όχι η πιο βασική) για να νιώθεις μίζερος, είναι αυτή. Είναι ιδιαίτερα σχετική και με την επαγγελματική σου ζωή. Η απουσία σκοπού μπορεί πολύ εύκολα να πτοήσει το ηθικό σου.
Ένα πολύ σωστό παράδειγμα είναι αυτό ενός φοιτητή του Harvard ο οποίος, αφού αποφοίτησε, έβγαζε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Παρόλα αυτά, ένιωθε μίζερος και δυστυχισμένος και αυτό που έλεγε ήταν ότι «σπαταλούσε την ύπαρξη της ζωής του».
Με απλά λόγια. Ίσως νιώθεις δυστυχισμένος επειδή σου λείπει η απάντηση στο «Γιατί;» στην ζωή σου.
Ακόμα και τα πιο απλά προβλήματα μπορούν να θεωρηθούν πολύ μεγάλα για κάποιους από εμάς. Αδιαμφισβήτητα, οποιαδήποτε προσωπική, οικονομική, επαγγελματική και σωματική επιπλοκή μπορεί να ρίξει τις φιλοδοξίες σου για την ευτυχία.
Για παράδειγμα, δεν σου αρέσει η εμφάνιση σου, δεν βγάζεις αρκετά χρήματα, δεν έχεις φίλους ή κάποιο σημαντικό πρόσωπο, η υγεία σου είναι εύθραυστη.
Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν σοβαρά εμπόδια σε κάποιον που θέλει να έχει μία ανενόχλητη και ευχάριστη ζωή.
Πριν λίγα χρόνια (το 2003 για την ακρίβεια), η εργασία του ψυχολόγου Roy Baumeister άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές αντιμετωπίζουν την αυτοεκτίμηση.
Ο τίτλος της δημοσίευσης ήταν «Μπορεί η υψηλή αυτοεκτίμηση να προκαλέσει καλύτερη απόδοση, διαπροσωπική επιτυχία, ευτυχία ή πιο υγιή τρόπο ζωής;» και παρουσίαζε την πιθανότητα (υποστηριζόμενη από έρευνα) η αυτοεκτίμηση να συνδέεται με την ευτυχία.
Συγκεκριμένα, η υψηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε μεγαλύτερη ευτυχία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον διάσημο αμερικανό συγγραφέα και ομιλητή Gary Vaynerchuk, ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι είναι επειδή τους λείπει ο αυτοσεβασμός.
Αυτό σημαίνει ότι εκτιμούν την γνώμη των γύρω τους περισσότερο από την δική τους. Ακούγεται λογικό και σίγουρα ισχύει για πολλούς από εμάς.
Συνδεόμενο και με τα παραπάνω, ένα ακόμα εμπόδιο στο να είσαι αδιάκοπα καλοδιάθετος και ευτυχισμένος, το οποίο κιόλας είναι πιθανό να σου φανεί δύσκολο στο να το ξεπεράσεις, είναι η προσωπικότητα σου.
Φυσικά, δεν εννοώ την ολοκληρωτική αλλαγή του χαρακτήρα σου με την δύναμη της θέλησης. Αναφέρομαι σε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που από την φύση τους είναι αισιόδοξοι και συνήθως ευχαριστημένοι από την ζωή τους. Μπορείς και εσύ, με πολύ προσωπική δουλειά, να αρχίσεις να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, όμως πιθανότατα δεν θα φτάσεις το δικό τους επίπεδο.
Το να θέσεις υψηλές προσδοκίες στον εαυτό σου είναι ωφέλιμο, σύμφωνα με έρευνες, καθώς ενδυναμώνει την απόδοση σου.
Μερικές φορές όμως, οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να λειτουργήσουν αντιπαραγωγικά. Από την έντονη πίεση μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με όλα τα είδη ψυχολογικών θεμάτων (κατάθλιψη, αυτοτιμωρία και αυτό-σαμποτάζ) που, αναπόφευκτα, θα επηρεάσουν την ζωή σου.
Θα χρειαστούμε αρκετά άρθρα, ή ακόμα και ολόκληρο βιβλίο, για να απαριθμήσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους κάποιος δεν είναι ευτυχισμένος.
Οπότε, μερικοί από τους υπόλοιπους λόγους που μπαίνουν ανάμεσα σε εσένα και την ευτυχία είναι οι πολλές ώρες δουλειάς, οι πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή ή κινητού, η προσπάθεια να είσαι πάντα ενημερωμένος για τα νέα του «internet» ή ακόμα και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τους γύρω σου (ίσως επειδή απλά τους βαριέσαι).
Σίγουρα θα υπάρξουν και φορές που δεν μπορείς να εντοπίσεις συγκεκριμένα τι είναι αυτό που φταίει. Δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να νιώσεις ευτυχισμένος ούτε τι θα είναι αυτό που θα σου χαρίσει την ευτυχία. Η κατάσταση μοιάζει σαν όλη σου η ζωή να είναι ένα χάος.
Όμως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου μία πολύ σημαντική ερώτηση:
Γιατί; Ποια είναι η αιτία που δε μπορώ να νιώσω ευτυχισμένος;
Στην τελική, δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι που δεν ξέρεις αν είναι χαλασμένο. Σωστά;