Η παγίδα της δυστυχίας: 5 Λόγοι που δεν είσαι χαρούμενος - Purpose Συμβουλευτική

Η παγίδα της δυστυχίας: 5 Λόγοι που δεν είσαι χαρούμενος

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Η παγίδα που μας οδηγεί στη δυστυχία μοιάζει λίγο με τη λερναία ύδρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολλά κεφάλια.

Εδώ και καιρό οι ψυχολόγοι μας λένε πως για να νιώσει κανείς ευτυχισμένος δεν χρειάζεται να έχει περισσότερο από κάτι συγκεκριμένο, αλλά να νιώσει επαρκής με αυτά που έχει. Πράγματι η ικανοποίηση στη ζωή συχνά έρχεται όταν αφαιρείς από αυτήν την ανάγκη να θες πάντα περισσότερα και όταν ζεις με μια αίσθηση αυτονομίας και ελευθερίας.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες παγίδες οι οποίες σε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην μιζέρια και τη δυστυχία.

Για αυτό αν θες να απολαύσεις τη ζωή σου, θα πρέπει να έχεις το νου σου.

#1 Η παγίδα των «Πρέπει»

Πόσες φορές έχεις κάνει κάτι το οποίο δεν ήθελες αλλά πίστευες πως πρέπει να το κάνεις;

Τα πρέπει αποτελούν στην πραγματικότητα μια από τις παγίδες της τελειομανίας. Πρόκειται για άκαμπτους κανόνες, οι οποίοι μας αναγκάζουν να κάνουμε κάτι το οποίο δε θέλουμε γιατί υπερεκτιμούμε το πόσο κακό είναι αυτοί οι κανόνες να μην ακολουθούνται.

Φυσικά δεν είναι όλα τα πρέπει «κακά». Το «δεν πρέπει να κλέβεις» πχ, αποτελεί έναν χρήσιμο κανόνα για κινηθεί κάποιος στην κοινωνία. Ωστόσο όταν οι αποφάσεις που παίρνεις για τη δουλειά και τη ζωή σου εξουσιάζονται αποκλειστικά από τα πρέπει και όχι από τα θέλω, καταλήγεις να μη ζεις μια ζωή την οποία απολαμβάνεις. Και κυρίως καταλήγεις να μην νιώθεις ελεύθερος, γιατί δεν έχεις τον έλεγχο στη ζωή σου.

Ρίξε λοιπόν μια ματιά στις επιλογές που έχεις κάνει μέχρι τώρα και αναρωτήσου: «Γιατί διάλεξα το Α και όχι το Β», «Γιατί επέλεξα να δουλεύω στο Χ και όχι στο Ψ επάγγελμα;», «Το ήθελα πραγματικά ή με οδήγησε κάποιο πρέπει σε αυτή την επιλογή;»

Για να αποφύγεις λοιπόν αυτή την παγίδα στο μέλλον, μάθε να ρωτάς τον εαυτό σου:«Γιατί να το κάνω αυτό; Θέλω να το κάνω ή απλά πρέπει;».Η παγίδα της δυστυχίας: 5 Λόγοι που δεν είσαι χαρούμενος

#2 Η παγίδα της εργασιομανίας

Το συναίσθημα του να πετυχαίνεις ένα στόχο, ειδικά όταν είναι μεγάλος και δύσκολος, είναι απερίγραπτο. Όμως το να δουλεύεις μόνιμα σκληρά και με μανία, είναι μια παγίδα που συχνά οδηγεί στη δυστυχία.

Οι άνθρωποι υπερβάλλουν εαυτό στην εργασία για διάφορους λόγους. Κάποιοι είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και συναγωνίζονται άλλους συναδέλφους, άλλοι μέσα από την εργασία παίρνουν κύρος και αυτοπεποίθηση, άλλοι έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με τον ρόλο στον οποίο έχουν μπει στην εργασία τους που δεν έχουν κάτι άλλο στη ζωή τους κλπ.

Για οποιονδήποτε λόγο κι αν μπαίνεις στη φάκα της υπερβολής και της υπερεργασίας, χρειάζεται να βγεις από εκεί αν θες να είσαι χαρούμενος.

Κοίτα λοιπόν την ατζέντα σου και το ημερολόγιο σου και ρώτα τον εαυτό σου: «Τι θέλω να κάνω;», «Τι χρειάζεται να γίνει;», «Τι κατέληξε στην ατζέντα μου απλά επειδή κάποιος άλλος πιστεύει ότι εγώ πρέπει να το κάνω;»

Φιλτράροντας τις εργασίες σου και βάζοντας προτεραιότητες, δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να βάλει ένα πρόγραμμα, να αποφύγει να απλώσει την προσοχή του σε πολλά πράγματα και να βγει από τη φάκα της εργασιομανίας.

Θες να ξεφύγεις από τις παγίδες που σου προκαλούν δυστυχία; Δες εδώ

#3 Η παγίδα της φιλοδοξίας

Το να αγγίζεις τα όρια σου και να πιέζεις τον εαυτό σου σε βοηθάει να εξελιχθείς και να θριαμβεύσεις. Όμως η φιλοδοξία χρειάζεται ως ένα σημείο. Από εκεί και πέρα παύει να είναι χρήσιμη και μετατρέπεται σε ένα δόκανο που σε κρατάει αιχμάλωτο.

Πολλοί είναι αυτοί που πέφτουν θύμα των ίδιων τους των επιθυμιών. Το μόνο που κάνουν είναι να τρέχουν πίσω από τον ένα στόχο μετά τον άλλο. Όμως δεν το απολαμβάνουν. Επικεντρώνονται τόσο πολύ στο κυνήγι του στόχου τους που παύουν να δίνουν σημασία στα πράγματα γύρω τους και κάποια στιγμή το ίδιο το κυνήγι σταματάει να έχει νόημα.

Η φιλοδοξία χρειάζεται λοιπόν, αλλά πρώτα χρειάζεται να βρεις αν ο στόχος είναι υγιής και ρεαλιστικός. Αν δεν απολαμβάνεις καθόλου την ίδια τη διαδικασία και οι στόχοι σου δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τις αξίες σου τότε χρειάζεται να αναθεωρήσεις.

Σταμάτα λοιπόν να κοιτάς βραχυπρόθεσμα τους στόχους σου και ξεκίνα να ρωτάς τον εαυτό σου: Τι θες από τη ζωή σου; Που θες να είσαι σε πέντε με δέκα χρόνια από τώρα; Τι θες να έχεις πετύχει; Τι θες να λένε οι άλλοι για εσένα;

#4 Η παγίδα του χρήματος

Αυτή η παγίδα σχετίζεται στενά με την παγίδα της φιλοδοξίας. Αρκετοί μένουν σε δουλειές που δεν αγαπούν, μόνο και μόνο για τον μισθό ή δέχονται μια θέση που δε θα ήθελαν, απλά για να παίρνουν περισσότερα χρήματα.

Όμως τα χρήματα δεν αρκούν για να φέρουν την ευτυχία. Αν ξοδεύεις τον χρόνο σου σε κάτι το οποίο σε κάνει μίζερο τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγείσαι στη δυστυχία.

Για αρχή προφανώς θες να βοηθήσεις τον εαυτό σου να είναι οικονομικά ελεύθερος και ανεξάρτητος ώστε να μη χρειάζεται να μείνεις σε μια δουλειά που σε κάνει δυστυχισμένο. Έπειτα ψάξε για κάτι το οποίο έχει νόημα για σένα πέρα από τη χρηματική αμοιβή.

Το κλειδί εδώ είναι να βγάλεις το χρήμα ως κινητήριο δύναμη από τη ζωή σου, ώστε να επικεντρωθείς στα πράγματα που φέρνουν πραγματικά την ευτυχία.Η παγίδα της δυστυχίας: 5 Λόγοι που δεν είσαι χαρούμενος

#5 Η παγίδα του να παριστάνεις το θύμα

Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη παγίδα.

Όταν νιώθεις αδύναμος και θύμα των περιστάσεων δύσκολα θα κάνεις κάποια κίνηση να αλλάξεις κάτι. Και όταν δεν δρας τότε δεν ασκείς και έλεγχο στη ζωή σου πράγμα που σε οδηγεί να νιώθεις ακόμα πιο αδύναμος και θύμα των περιστάσεων.

Χρειάζεται να αναγνωρίζεις στον εαυτό σου πότε ξεκινάς να γκρινιάζεις, να επιρρίπτεις ευθύνες αλλού και γενικά να γίνεσαι απαισιόδοξος. Το μοτίβο αυτό σε οδηγεί από μόνο του στη μιζέρια, για αυτό το λόγο μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να μένει στα αρνητικά.

Αποδέξου πως κάτι πήγε λάθος, πως κάτι που δε μπορούσες να ελέγξεις συνέβη και πως δεν πήγαν όλα όπως τα υπολόγιζες. Όμως μη μένεις εκεί, πάρε τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου και όρμα.

Δες τι επιλογές έχεις, πάρε τις αποφάσεις σου και ξεκίνα να διεκδικείς τη ζωή που θέλεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!