Εκτός από το να δουλεύεις σκληρά, να έχεις τις σωστές τεχνικές δεξιότητες και να πετυχαίνεις πάντα όλους τους εργασιακούς σου στόχους, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να εντυπωσιάσεις στη δουλειά σου.
Όποια δουλειά και να κάνεις υπάρχουν ορισμένες αρχές που εκτιμώνται πολύ από τους εργοδότες ανεξάρτητα από το εύρος εργασίας και την αγορά.
Για να γίνεις πετυχημένος και για να εντυπωσιάσεις στη δουλειά σου, υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις ανεξάρτητα αν είσαι νέος υπάλληλος, πιο πολλά χρόνια στη δουλειά ή επικεφαλής μιας ομάδας.
Όταν για πρώτη φορά βρίσκεις μια δουλειά σε μια επιχείρηση, το πιθανότερο είναι ο εργοδότης σου, να σε εκπαιδεύσει και να σου μάθει μόνο όσα πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα εκτός του αντικειμένου της δουλειά σου, που πρέπει να μάθεις για να εξοικειωθείς με τον οργανισμό.
Για παράδειγμα, θα πρέπει να μάθεις όλους εκείνους τους άγραφους νόμους που έχει κάθε επιχείρηση, για να έχεις καλές σχέσεις με τους προϊστάμενους και τους συναδέλφους σου. Καθετί που μαθαίνεις είναι μια εμπειρία και πρέπει να παίρνεις εσύ ο ίδιος την πρωτοβουλία να μάθεις κάτι καινούριο και να μην περιμένεις από τους άλλους να σε μάθουν.
Αφού εξοικειωθείς με τη δουλειά σου, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν ορισμένα κενά ή προβλήματα που έχουν μείνει άλυτα. Αυτή ίσως να είναι και η ευκαιρία σου να λάμψεις και να εντυπωσιάσεις στη δουλειά σου.
Προσπάθησε να εντοπίσεις αυτά τα προβλήματα, ανάφερε τα στο αφεντικό σου και βρες κάποιες λύσεις για να τα αντιμετωπίσεις. Και μόνο που πήρες την πρωτοβουλία να το σκεφτείς και να το πράξεις θα καταφέρεις να εντυπωσιάσεις στη δουλειά σου τους πάντες.
Ωστόσο, μην κάνεις το λάθος να επιβάλεις τη λύση σου. Θα πρέπει να συμβουλευτείς το αφεντικό πριν κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση.
Όλοι μας κάνουμε λάθη και από αυτά μαθαίνουμε. Αυτό όμως που θα πρέπει να κάνεις είναι να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις, να είσαι ειλικρινής και να παραδεχτείς τα λάθη σου. Έτσι, ο manager σου θα εκτιμήσει την ικανότητα σου να μην υποκρίνεσαι, καθώς και την αξιοπιστία σου.
Όλοι μπορούν να κάνουν λάθη, αλλά δεν τολμούν όλοι να παραδεχτοάλληλο που αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι δεν αρκεί απλά να αναγνωρίσεις τα λάθη σου, αλλά θα πρέπει να επανορθώσεις και να βρεις μια λύση, ειδικά όταν το πρόβλημα που δημιούργησες είχε τρομερές συνέπειες.
Σίγουρα με το να λες πράγματα, τα οποία δεν κάνεις πράξη δεν δείχνεις αξιοπιστία. Θα πρέπει να τηρείς τις υποσχέσεις σου και όσα λες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν θες οι άνθρωποι να παίρνουν τα λόγια σου στα σοβαρά.
Με αυτό τον τρόπο, το αφεντικό σου θα σου εμπιστευτεί περισσότερες ευθύνες, καθώς του αποδεικνύεις με τα λόγια και τις πράξεις σου ότι μπορείς.
Θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί να δυσκολευτείς να κρατήσεις τις υποσχέσεις σου για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να υποσχέθηκες να ολοκληρώσεις ένα συγκεκριμένο project εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας, αλλά άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις να μπήκαν εμπόδιο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να διαπραγματευτείς με το manager σου για μικρότερο φόρτο εργασίας ή για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του project.
Πρόσφερε την βοήθεια σου στους συναδέλφους σου, όταν έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και μη διαχειρίσιμο. Αυτό δεν θα κερδίσει μόνο τον σεβασμό του αφεντικό σου, αλλά και των συναδέλφων σου.
Προτού, βέβαια προσφερθείς να βοηθήσεις κάποιον βεβαιώσου ότι έχεις τελειώσει εσύ με όλα σου τα καθήκοντα και ότι δεν θα πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη για την δουλειά κάποιου άλλου.
Επίσης, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι με το να προσφέρεις πολύ συχνά την βοήθεια σου στους συναδέλφους σου μπορεί να το εκμεταλλευτούν και να το θεωρήσουν δεδομένο. Θα πρέπει να θέσεις τα όρια σου και να τους βοηθάς όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
Δεν μπορείς να είσαι το άτομο που θέτει τους κανόνες και μετά τους παραβαίνει και να κάνεις του κεφαλιού του. Η ζωή δεν λειτουργεί έτσι. Θα πρέπει πρώτα εσύ να δώσεις το σωστό παράδειγμα και να εντυπωσιάσεις στη δουλειά με τη στάση σου.
Αν για παράδειγμα, απαιτείς από την ομάδα σου να είναι κάθε μέρα στην ώρα της στη δουλειά, ως ηγέτης που θεωρείται πιο ικανός και αξιόπιστος, δεν μπορείς να είσαι το τελευταίο άτομο που θα μπει στο γραφείο.
Όταν παραβαίνεις τους κανόνες που έχεις θεσπίσει εσύ ο ίδιος, αργά ή γρήγορα θα υπονομευτεί η εξουσία και η δύναμη σου. Μια ομάδα μπορεί να είναι πειθαρχημένη μόνο αν πρώτα είναι ο ηγέτης της.