Για να είσαι αποτελεσματικός και χαρούμενος στην δουλειά, είναι σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι το εργασιακό άγχος.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων και το καθένα από αυτά έχει τις δικές του πιέσεις και άγχη. Για παράδειγμα ένας γιατρός έχει διαφορετική πίεση και άγχη από έναν καθηγητή.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αρκετά κοινά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν εργασιακό άγχος στα διάφορα επαγγέλματα. Για παράδειγμα οι δύσκολοι συνάδελφοι, η τήρηση συγκεκριμένων προθεσμιών, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες των προϊσταμένων και πολλά άλλα.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά αυτούς τους παράγοντες που σου δημιουργούν εργασιακό άγχος. Όσοι δεν καταφέρνουν να τους αντιμετωπίσουν τελικά καταλήγουν να μην τους αρέσει η δουλειά τους.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το εργασιακό άγχος και να είσαι χαρούμενος και παραγωγικός στη δουλειά σου.
Το περισσότερο εργασιακό άγχος σου οφείλεται στο γεγονός ότι απαντάς θετικά σε εκκλήσεις των συναδέλφων σου για βοήθεια. Σίγουρα είναι πολύ όμορφο να έχεις ομαδικό πνεύμα και να θες να βοηθάς, αλλά αυτό σημαίνει ότι η δική σου δουλειά πάει πίσω και εξαντλείς τον εαυτό σου προσπαθώντας να καταφέρεις τα πάντα.
Θα πρέπει να μάθεις να λες «όχι» χωρίς να είναι αναγκαίο να εξηγείς τους λόγους, απλά πες το με ευγενικό τρόπο.
Μπορεί να είναι διασκεδαστικό τις περισσότερες φορές, αλλά προσπάθησε να μένεις μακριά από τα κουτσομπολιά και να μην συμμετέχεις. Απορροφά τον πολύτιμο χρόνο σου και δημιουργεί ένταση στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, καταστρέφει την ψυχική σου ηρεμία. Επικεντρώσου στη δουλειά και όχι στο κουτσομπολιό.
Πριν πας για δουλειά, αφιέρωσε λίγο χρόνο και υπενθύμισε στο εαυτό σου τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή σου. Σίγουρα η δουλειά σου και οι καθημερινές ανησυχίες που έχεις εξαιτίας της δεν είναι μέσα σε αυτά. Αυτή η σκέψη θα σε βοηθήσει να μειώσεις και το εργασιακό άγχος που βιώνεις.
Στο τέλος κάθε μέρας στη δουλειά, κατάγραψε τις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα. Όταν θα πας στην δουλειά το επόμενο πρωί έλεγξε τη λίστα ξανά και κάνε αυτά τα πράγματα πρώτα.
Θα τελειώσεις τη μέρα σου με ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και με μια σαφή εικόνα για το τι έχεις να αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα. Η αίσθηση της προόδου και της διαύγειας μπορεί να μειώσει το εργασιακό άγχος.
Κάνε τουλάχιστον 20 λεπτά άσκησης κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία τι είδους, αρκεί να δυναμώνει η καρδιά σου και να μπορείς να το κάνεις χωρίς να καταπονείς το σώμα σου. Η άσκηση θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από το εργασιακό άγχος και θα σου δώσει μια αίσθηση χαλάρωσης.
Πάρε δύο-τρεις βαθιές αναπνοές. Ωστόσο, δεν θα λειτουργήσει οποιοσδήποτε τύπος βαθιάς αναπνοής. Η διαφραγματική ανάσα είναι η πιο βοηθητική και μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία μιας κατάστασης ηρεμίας.
Βεβαιώσου ότι παίρνεις την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου που απαιτεί το σώμα σου. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός σε αυτό το κομμάτι, αλλά 7 με 9 ώρες ύπνου είναι το σύνηθες.
Πειθάρχησε τον εαυτό σου να πηγαίνει συγκεκριμένη ώρα για ύπνο και για να το πετύχεις αυτό υιοθέτησε μια συγκεκριμένη ρουτίνα πριν πας για ύπνο. Έτσι βοηθάς τον οργανισμό σου να χαλαρώσει.
Προσπάθησε στο τέλος της ημέρας να αφήνεις την δουλειά πίσω. Το να σκέφτεσαι συνέχεια τη δουλειά ακόμα και όταν γυρνάς σπίτι δεν θα σε βοηθήσει, αντιθέτως μπορεί να σου δημιουργήσει χρόνιο εργασιακό άγχος. Επομένως, είναι σημαντικό να μπορείς να διαχωρίζεις τα επαγγελματικά από τα προσωπικά σου και να μην φέρνεις το άγχος της δουλειάς στο σπίτι.
Όταν τελειώνεις από την δουλειά και κατά την διάρκεια της μετακίνησης σου για το σπίτι προσπάθησε να κάνεις κάτι άλλο προκειμένου, να μην σκέφτεσαι τι συνέβη στη δουλειά και να αποσπάς την προσοχή σου. Μπορείς να ακούσεις μουσική, ένα podcast ή να κανονίσεις μια έξοδο. Όταν φτάσεις σπίτι πάρε δέκα λεπτά να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς από όλο το άγχος της ημέρας.
Βρες αυτό που σου αρέσει να κάνεις και σε χαλαρώνει προκειμένου η επόμενη μέρα στη δουλειά να κυλήσει πιο ομαλά με λιγότερο άγχος. Αυτό μπορεί να είναι, είτε ποιοτικός χρόνος με τον/ την σύντροφο σου, την οικογένεια σου ή τους φίλους σου, είτε ένα χόμπι που απολαμβάνεις να κάνεις. Υιοθέτησε μια δραστηριότητα που σου αρέσει και κάν’ τη στην ρουτίνα σου μετά τη δουλειά.
Προετοιμάσου για την δουλειά από το προηγούμενο βράδυ. Βάλε τον χαρτοφύλακα ή την τσάντα σου, το μεσημεριανό σου γεύμα, τα κλειδιά του αυτοκινήτου και οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι σε ένα σημείο. Βγάλε τα ρούχα που έχεις αποφασίσει να φορέσεις και φτιάξε ένα γεύμα εκ των προτέρων.
Πέντε λεπτά προετοιμασίας κάνουν πιο ομαλή την μετάβαση από το σπίτι στη δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το εργασιακό άγχος και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση σου.
Το πρωί αισθάνεσαι λιγότερο βιαστικός και υπάρχει χρόνος να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου και στις σκέψεις σου. Αν είσαι από τους ανθρώπους που πατούν αναβολή στο ξυπνητήρι, αυτό δείχνει ότι αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ημέρας.
Προσπάθησε να αλλάξεις νοοτροπία. Όταν ξυπνάς πρωί έχεις τον έλεγχο και μπορείς να απολαύσεις τη ζωή σου. Το εργασιακό άγχος μάς επηρεάζει όλους. Όσοι κάνουν την προσπάθεια να μάθουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτού του είδους του άγχους γίνονται πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι.
Επίσης γίνονται πιο αποτελεσματικοί, παραγωγικοί στη δουλειά τους και αναπτύσσουν αίσθηση αισιοδοξίας και αυτοπεποίθηση που τους βοηθά να ζουν καλύτερα.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου