Πώς να αντιμετωπίσεις τις Δύσκολες Καταστάσεις: 10 Πράγματα που μπορείς να Κάνεις - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να αντιμετωπίσεις τις Δύσκολες Καταστάσεις: 10 Πράγματα που μπορείς να Κάνεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Η ζωή είναι γεμάτη χαρούμενες και δύσκολες καταστάσεις.

Μερικές φορές νιώθεις χαρούμενος και μερικές φορές άκεφος και στεναχωρημένος. Στις δύσκολες καταστάσεις χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τις στιγμές της ήττας σου, δείχνει πραγματικά τι τύπος ανθρώπου είσαι. Όταν θα μπορέσεις να βελτιώσεις την ικανότητα σου να διαχειρίζεσαι τις δύσκολές καταστάσεις της ζωής, τότε όχι μόνο θα ζεις μια πιο ευτυχισμένη ζωή, αλλά θα ωριμάσεις και σαν άτομο. Δες πώς μπορείς να κάνεις τις δύσκολες καταστάσεις λιγότερο δύσκολες.

1. Γίνε πιο θετικός και αισιόδοξος

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη ζωή είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι πραγματικότητα. Το να είσαι θετικός και αισιόδοξος είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπίζεις τις δύσκολές καταστάσεις.

Μπορείς να κάνεις ένα από τα δύο πράγματα, όταν η ζωή σου παίρνει τροπή προς το χειρότερο. Μπορείς είτε να παραμείνεις θετικός και αισιόδοξος, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι υπάρχει πραγματικά ένα φως στο τέλος του τούνελ και ότι θα το περάσεις, είτε να θεωρείς τον εαυτό σου τίποτα περισσότερο από ένα θύμα περιστάσεων.

Σίγουρα θα υπάρξουν κακές μέρες, που θα θες να απομακρυνθείς από όλους και όλα ακόμα και να κλάψεις για να ξεσπάσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις στη συνέχεια, είναι να μαζέψεις τα κομμάτια σου, να σταθείς στα πόδια σου και να προχωρήσεις παρακάτω.

2. Γίνε δημιουργικός για να ξεπεράσεις τις δύσκολες καταστάσεις

Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να αλλάξεις την κατάστασή σου. Αρκεί να το αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν όμως και άλλες στιγμές που μπορείς να δουλέψεις σκληρά για να βελτιώσεις την κατάσταση.

Η λύση δεν θα είναι απλή, γιατί αν ήταν πιθανότατα δεν θα είχες βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση από την αρχή. Αλλά αν μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις σαν τρίτος την κατάσταση που αντιμετωπίζεις, ίσως ανακαλύψεις κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει.

3. Μάθε από τις δύσκολες καταστάσεις

Όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση,  είναι καλό να βλέπεις τι πήγε στραβά και τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνεις και αρχίζεις να αποκτάς μια πραγματικά σαφή εικόνα για το τι πρέπει να κάνεις, για να μην ξαναβρεθείς στην ίδια κατάσταση.

Σε περίπτωση όμως που βρεθείς σε παρόμοια κατάσταση, θα γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις και έτσι θα ελαχιστοποιήσεις την δυσκολία της κατάστασης. Είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση όταν γνωρίζεις ότι οι πιθανότητες να ξανασυμβεί είναι μηδαμινές.

4. Κάνε αλλαγές για να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες καταστάσεις

Αφού προσδιορίσεις τις βασικές επιλογές από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνεις, απλά πρέπει να κάνεις μια αλλαγή. Αν είναι μια αλλαγή που μπορείς να κάνεις άμεσα, τότε θα πρέπει να την κάνεις. Δεν θες να βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Αν πρόκειται για κάτι όμως που δεν μπορείς να κάνεις άμεσα, μπορείς να το σημειώσεις και να το πράξεις όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

5. Μάθε τι σε κάνει να νιώθεις ευγνώμων

Ευγνωμοσύνη σημαίνει να εκτιμάς όλα τα καλά που έχεις στη ζωή σου και να μην επικεντρώνεσαι στα αρνητικά. Ξεκαθάρισε για ποια πράγματα νιώθεις ευγνώμων.

Γράψε οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς ότι έχεις στη ζωή σου ή έχεις βιώσει και νιώθεις ευγνώμων για αυτό. Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς ένα άτομο για το οποίο νιώθεις ευγνωμοσύνη που το έχεις στη ζωή σου, να τον πάρεις τηλέφωνο και να του εξηγήσεις τους λόγους που το θες στη ζωή σου.

Έτσι οι δύσκολες καταστάσεις που περνάς θα αρχίσουν να φαίνονται λιγότερο σημαντικές όταν συγκρίνονται με όλα τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου. Πώς να αντιμετωπίσεις τις Δύσκολες Καταστάσεις: 10 Απλά Πράγματα που μπορείς να Κάνεις

6. Επικεντρώσου σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις και όχι σε αυτά που δεν μπορείς

Ορισμένες καταστάσεις δεν μπορείς να τις ελέγξεις και ότι και να κάνεις, δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι. Έτσι βάζεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να απογοητεύεται όταν εστιάζει το χρόνο και την ενέργεια του σε πράγματα τα οποία δεν είναι στο χέρι του και δεν μπορεί να τα ελέγξει. Επίσης κάνεις την κατάσταση να φαίνεται πιο δύσκολη από ότι είναι στην πραγματικότητα, διότι επικεντρώνεσαι στα αρνητικά.

Θα πρέπει να εστιάσεις σε πράγματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σου, γιατί μόνο έτσι μπορείς να κάνεις μια αλλαγή που θα σε βοηθήσει. Κάνε μια λίστα με όλα όσα μπορείς να ελέγξεις σχετικά με την κατάσταση και στρέψε όλη την προσοχή σου σε αυτά τα πράγματα.

7. Συνειδητοποίησε τι έχεις καταφέρει

Μερικές φορές εστιάζουμε πολύ σε αυτά που βιώνουμε στο παρόν και δεν κοιτάμε πίσω στο παρελθόν να δούμε τι έχουμε ήδη καταφέρει. Επιβράβευσε τον εαυτό σου για όσα έχει ήδη κάνει. Με αυτό τον τρόπο θα τον ωθήσεις να συνειδητοποιήσει την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει.

8. Δημιούργησε τη δική σου κοινότητα που θα σε βοηθήσει στις δύσκολές καταστάσεις

Το να έχεις τους σωστούς ανθρώπους γύρω σου είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου, όταν περνάς δύσκολα. Θες να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που σε αγαπούν, σε νοιάζονται, είναι ειλικρινείς και θα είναι παρόντες όταν τους χρειάζεσαι.

Επίσης είναι σημαντικό να έχεις κάποιον δίπλα σου που καταλαβαίνει τι περνάς και μπορεί να ταυτιστεί μαζί σου. Αν μπορείς να βρεις ανθρώπους επίσης που έχουν αντιμετωπίσει αυτό που περνάς, θα μπορέσεις να συζητήσεις μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο τα κατάφεραν και στη συνέχεια να το εφαρμόσεις και εσύ.

9. Να είσαι καλός με τον εαυτό σου

Πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου για να επιβιώσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Κάνε έναν περίπατο ή διάβασε ένα εκπληκτικό βιβλίο. Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις, απλά κάνε κάτι το οποίο θα απασχολεί το μυαλό και το σώμα σου, αντί να μιζεριάζεις και να κάνεις αρνητικές σκέψεις.

Δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες καταστάσεις; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

10. Συγχώρεσε

Εάν κάποιος άλλος φταίει για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι,  το φυσικό για κάποιους θα ήταν να θυμώσεις με αυτό το άτομο και να δυσαρεστηθείς. Τι θα έλεγες όμως αντ’ αυτού να συγχωρέσεις αυτό το άτομο και να αποδεχτείς αυτό που συνέβη.

Σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα διότι θα επικεντρωθείς στο πως θα προχωρήσεις παρακάτω και όχι στα αρνητικά συναισθήματα που σου δημιουργεί αυτό το άτομο.

Δεν μπορείς πραγματικά να ξεπεράσεις μια δύσκολη στιγμή, όταν κάθε σκέψη σου αφορά το πόσο στενοχωριέσαι με το άτομο που σε έφερε σε αυτή τη κατάσταση. Απλώς κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.

Η συγχώρεση θα σε λυτρώσει και θα σε βοηθήσει να δεις το πρόβλημα καθαρά και να αντιμετωπίσεις την δύσκολη κατάσταση που βιώνεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!