Η Ζωή είναι Δύσκολη και είναι Ωραίο αυτό - Purpose Συμβουλευτική

Η Ζωή είναι Δύσκολη και είναι Ωραίο αυτό

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Η ζωή δεν είναι εύκολη, όπως δεν είναι εύκολο και να το αποδεχτεί αυτό κάποιος. Είναι μια δυσάρεστη αλήθεια που όλοι κάνουμε πως δε βλέπουμε. Άλλωστε ποιος θέλει να παραδεχτεί ότι η ζωή είναι δύσκολη κατά διαστήματα;

Σαν παιδιά, οι περισσότεροι νομίζαμε πως θα έχουμε τέλεια ζωή όταν μεγαλώσουμε. Οι γονείς μας μάς κράτησαν προστατευμένους από όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, που νομίζαμε πως το να μεγαλώνεις είναι τέλειο.

Γι’ αυτό άλλωστε βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε. Θεωρούσαμε πως θα κάναμε ό,τι θέλαμε, κανείς δε θα μπορούσε να μας σταματήσει και δε θα δίναμε λογαριασμό σε κανέναν.

Ήμασταν έξυπνοι, έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο, ευγενικοί για να κερδίσουμε τους πάντες και άξιοι να αγαπηθούμε από όλους. Όλα ήταν ονειρικά. Το κακό είναι πως μεγαλώνοντας καταλάβαμε πως όλα αυτά ήταν μόνο όνειρα. Τα σχέδιά μας δεν πήγαν όπως νομίζαμε γιατί η ζωή είναι δύσκολη.

Μπορεί να μας αγάπησαν, να πετύχαμε και να αποκτήσαμε εμπειρίες, αλλά η ιδέα πως η ζωή είναι εύκολη, διασκεδαστική και γεμάτη νόημα, γκρεμίστηκε. Γκρεμίστηκε και μαζί της πήρε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη που θα έπρεπε να μας προσφέρουν τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι άνθρωποι πιστεύουν πως η ζωή τούς χρωστάει να είναι καλή μαζί τους. Να περάσουν μόνο μικρές και ασήμαντες δυσκολίες, να βρουν το νόημα της ζωής τους και να τη ζήσουν στο έπακρο. Η ζωή όμως είναι δύσκολη και δε χρωστάει τίποτα και σε κανέναν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτείς.

Δεν χρειάζονται αποδείξεις ότι η ζωή είναι δύσκολη

Η ειρωνεία είναι πως οι δυσκολίες βρίσκονται παντού γύρω μας. Συμβαίνουν σε εμάς, στα άτομα που αγαπάμε ή τις βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο μέσα από τις ειδήσεις.

Γιατί λοιπόν, ενώ τις βλέπουμε παντού γύρω μας δεν μπορούμε να αποδεχτούμε πως η ζωή είναι γεμάτη από δυσκολίες; Γιατί αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα και προτιμούμε να ζούμε σε ένα ψέμα, πως η δική μας ζωή δε θα έχει δυσκολίες;

Αυτό που μας κάνει να λέμε ότι η ζωή είναι δύσκολη είναι πως περιμένουμε να είναι εύκολη. Μεγαλώσαμε έτσι, μεγαλώσαμε να περιμένουμε το happy ending.

Τα παιδικά καρτούν, οι διαφημίσεις, τα περιοδικά μάς δείχνουν πως η ζωή πρέπει να είναι διασκεδαστική. Αν κάνεις ό,τι λένε ή αγοράσεις αυτά που σου δείχνουν, τότε θα είναι όχι μόνο διασκεδαστική αλλά και εύκολη. Μας δημιούργησαν μια πλασματική εικόνα της ζωής, που μόνο κακό μας έκανε.

Άπιαστο όνειρο

Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Ενώ κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, αποτύχαμε να κάνουμε αυτά που έπρεπε. Χάσαμε κάποιο ραντεβού, μια δουλειά, χρήματα. Δεν πήραμε την προαγωγή που αξίζαμε, δεν περάσαμε στις εξετάσεις με το βαθμό που θέλαμε ή κάναμε λάθος επιλογές στη ζωή μας.

Μπορεί πάλι να μας συνέβη κάποιο ατύχημα, κάποια ασθένεια ή να προδοθήκαμε από το άτομο που εμπιστευόμασταν περισσότερο.

Για κάποιους ανθρώπους φαίνεται να συμβαίνει η μια ατυχία μετά την άλλη. Ακόμα δεν έχουν λύσει το ένα πρόβλημα και έχει έρθει το επόμενο. Δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν και καταλήγουν να μένουν αβοήθητοι και απαθείς.

Ακόμα όμως και όσοι δεν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, είναι ανικανοποίητοι. Μπορεί η επιτυχία κάποιου να είναι εντυπωσιακή σε σχέση με αυτή άλλων ανθρώπων, αλλά η χαρά δεν κρατάει πολύ.

Μετά από κάθε επίτευγμα, βαριόμαστε και αγχωνόμαστε για το επόμενο. Κυνηγάμε πάντα το κάτι καλύτερο χωρίς να χαρούμε αυτό που μόλις πετύχαμε. Όσα λεφτά και αν βγάλαμε, όσα μπράβο και αν μας είπαν, πάντα θέλουμε το κάτι παραπάνω.

Θέλεις να σε βοηθήσουμε να πατήσεις πάλι γερά στα πόδια σου; Δες εδώ

Αποδέξου ότι η ζωή είναι δύσκολη (και αυτό είναι το ωραίο)

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις να πιστεύεις σε πράγματα που δεν ισχύουν. Σταμάτα να πιστεύεις πως κάποια στιγμή στη ζωή σου θα σταματήσεις να έχεις δυσκολίες και πως όλα θα είναι τέλεια.

Όταν θα σταματήσεις να πολεμάς τη ζωή, τότε θα σταματήσει και αυτή να σε πολεμά. Πέτα τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες και τη ρομαντική εικόνα που έχεις για το πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα.

Μόλις αποδεχτείς την πραγματικότητα, θα δεις τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και θα βρεις τις σωστές λύσεις για να αντιμετωπίσεις το κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει.

Όταν αφήνουμε στην άκρη τις ψεύτικες ελπίδες και παύουμε να είμαστε τυφλωμένοι από την απογοήτευση, συμβαίνει κάτι παράδοξο. Σταματάμε να κυνηγάμε την ευτυχία στα λάθος μέρη. Αντί να περιμένουμε τη ζωή να μας φέρει το τέλειο μέλλον που φανταζόμασταν, βλέπουμε παντού ευκαιρίες για ευτυχία. Μια βόλτα με το σκύλο μας, ένας καφές με φίλους ή η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου.

Καταλαβαίνουμε πως τίποτα στη ζωή δε θα έρθει από μόνο του αλλά αντίθετα θα το φτιάξουμε εμείς. Θα εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που έχουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ζήσουμε τη ζωή μας όπως θέλουμε. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα υπάρξουν δυσκολίες. Θα είμαστε ικανοί όμως να τις αντιμετωπίσουμε και να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από αυτές.

Η ζωή δε θα μας κάνει ευτυχισμένους. Η επιτυχία δε θα μας ολοκληρώσει. Όταν όμως αποδεχτούμε πως τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι, θα έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!