Το να κάνεις τηλεργασία και να δουλεύεις από το σπίτι είναι πολύ ωραίο. Αξίζει η δουλειά από το σπίτι.
Ξυπνάς 5 λεπτά πριν πιάσεις δουλειά, φοράς τις πιτζάμες σου, δε σε τρώνε οι δρόμοι και η κίνηση και μόλις σχολάσεις είσαι απευθείας σπίτι σου.
Μπορεί να έχει πολλά καλά η δουλειά από το σπίτι αλλά σιγά σιγά παρατηρείς πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τον χρόνο εργασίας από τον προσωπικό χρόνο. Χωρίς αυτό το διαχωρισμό, η δουλειά εισβάλει σε όλη σου τη ζωή και σε εμποδίζει από το να ξεκουραστείς και να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν.
Όταν δουλεύεις από το σπίτι είναι δύσκολο να πεις «τώρα σταματάω τη δουλειά και ξεκουράζομαι». Αυτό σε οδηγεί στο να δουλεύεις όλη μέρα, να μη ξεκουράζεσαι και να γίνεται αποπνικτική η όλη κατάσταση.
Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Όλοι χρειάζονται ξεκούραση και χρόνο για να κάνουν άλλα πράγματα. Να κοιμηθούν, να πάνε μια βόλτα, να κοινωνικοποιηθούν.
Όταν δεν παίρνεις καθόλου χρόνο μακριά από τη δουλειά, αρχίζεις να έχεις σωματικά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα. Αρχίζεις να έχεις προβλήματα ύπνου, στρες, κακή διάθεση αλλά και προβλήματα με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Αργά ή γρήγορα αυτό θα σε οδηγήσει σε burnout.
Το διάλλειμα από τη δουλειά θα δώσει το χρόνο και την ευκαιρία στο μυαλό και το σώμα σου να ξεκουραστούν. Θα βρεις χρόνο να δεις άτομα που αγαπάς και να κάνεις πράγματα που σε χαροποιούν.
Δε γίνεται να είσαι η δουλειά σου.
Το σπίτι θα έπρεπε να είναι για όλους ένα ασφαλές μέρος. Ένα μέρος που μπορείς να χαλαρώσεις και που τίποτα δε σε φοβίζει.
Για όσους κάνουν δουλειά από το σπίτι όμως, ίσως είναι δύσκολο να χαλαρώσουν στο μέρος όπου πλέον δουλεύουν. Όταν όλα γύρω σου σού θυμίζουν τη δουλειά, νιώθεις πως πρέπει να δουλεύεις όλη την ώρα. Αυτό με τη σειρά του σε απομακρύνει από τη ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο.
Μπορεί για παράδειγμα το να δουλεύεις από το κρεβάτι να είναι βολικό και άνετο, αλλά όταν συνδέσεις το κρεβάτι με τη δουλειά, θα είναι πιο δύσκολο για τον εγκέφαλό σου να χαλαρώσει όταν έρθει η ώρα του ύπνου.
Τα όρια ανάμεσα στη δουλειά στο σπίτι και τον προσωπικό χρόνο στο σπίτι, μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκουραστείς.
Αν μένεις μόνος, αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει εσένα. Αν μένεις με κάποιο άλλο άτομο, τα πράγματα περιπλέκονται.
Χρειάζεται να περνάς χρόνο μαζί του και να του δίνεις προσοχή. Αλλιώς η μεταξύ σας σχέση θα αρχίσει να φθείρεται.
Επίσης είναι πιθανό να χρειάζεσαι ησυχία μέσα στο σπίτι όσο δουλεύεις, κάτι που περιορίζει το άτομο που μένει μαζί σου. Δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και απλώς κάθεται περιμένοντας πότε εσύ θα τελειώσεις τη δουλειά ώστε να καταφέρει να μιλήσει άνετα.
Αν θέλεις να έχεις μια χαρούμενη, υγιή και ισορροπημένη ζωή, θα πρέπει να ξεχωρίσεις την εργασία από το σπίτι με τη ξεκούραση στο σπίτι. Πως όμως θα το κάνεις αυτό;
Αν μένεις μόνος, προσπάθησε να δουλεύεις κάθε μέρα ένα συγκεκριμένο 8ωρο. Καλό είναι να είναι πάνω κάτω ίδιο με εκείνο που είχες όταν δούλευες από το γραφείο.
Αν μένεις με κάποιον άλλο που εργάζεται, μπορείς να δουλεύεις και εσύ τις ίδιες ώρες. Έτσι θα ξέρεις πως μόλις τελειώσετε και οι δύο τη δουλειά, ξεκινάει ο προσωπικός σας χρόνος.
Αν πάλι έχεις παιδιά, μπορείς να δουλεύεις όσο είναι στο σχολείο.
Μετά τη δουλειά είναι σημαντικό να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου και να τους δείχνεις πως είσαι εκεί για αυτούς.
Πρέπει να ξέρεις όμως, πως αυτό θα δουλέψει μόνο αν είσαι διατεθειμένος να δουλεύεις τις ώρες που έχεις πει και μετά να σταματάς.
Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αίσθηση του χρόνου όταν δουλεύεις από το σπίτι. Κοιτάς το ρολόι και συνειδητοποιείς πως έχουν περάσει πολλές ώρες χωρίς να το καταλάβεις. Τα «δέκα λεπτάκια ακόμα» έγιναν 3 ώρες.
Πάλι κατέληξες να δουλεύεις παραπάνω ώρες από όσες είχες πει και κατάφερες να εξουθενώσεις τον εαυτό σου.
Το σώμα σου και ο οργανισμός σου έχουν συνηθίσει ένα πρόγραμμα. Χρειάζεσαι μια σταθερότητα στη ζωή σου. Μη διαλύεις το πρόγραμμά σου επειδή δουλεύεις από το σπίτι.
Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία θα τελειώνεις κάθε μέρα την εργασία σου και μείνει σταθερός σε αυτή.
Αφιέρωσε την υπόλοιπη μέρα στο να ξεκουράζεσαι και να κάνεις πράγματα που αγαπάς.
Προσπάθησε να μη βλέπεις όσα έχουν να κάνουν με την εργασία σου. Αν δουλεύεις σε ένα δωμάτιο, κλείσε την πόρτα μόλις τελειώσεις και άσε μέσα όσα χρησιμοποιείς για τη δουλειά, όπως πχ το λάπτοπ.
Αν πάλι δουλεύεις σε ένα χώρο που χρησιμοποιείς και την υπόλοιπη μέρα, προσπάθησε να μαζέψεις τα πράγματα της δουλειάς σε μια γωνία. Άσε τα εκεί και μην ασχολείσαι μαζί τους τις υπόλοιπες ώρες.
Όπως έχουμε ξαναπεί και σε παλαιότερο άρθρο, όταν είσαι στο κινητό ή τον υπολογιστή, αποσυντονίζεσαι από αυτό που κάνεις εξαιτίας μια ειδοποίησης ή ενός email. Αν λοιπόν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το λάπτοπ ή το κινητό σου για διασκέδαση, φρόντισε να μη δελεαστείς να απαντήσεις σε μια κλήση ή ένα email από τη δουλειά σου.
Οι εργάσιμες ώρες πέρασαν. Μπορείς να απαντήσεις την επόμενη μέρα.
Όταν κάνεις δουλειά από το σπίτι είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αίσθηση του χρόνου και να δουλεύεις 24 ώρες το 24ωρο. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το σπίτι σου είναι χώρος ξεκούρασης, άσχετα αν δουλεύεις από εκεί.
Είναι πρώτα το σπίτι σου και μετά το γραφείο σου. Ακολούθα τις παραπάνω συμβουλές και ξεχώρισε τις εργάσιμες ώρες από αυτές της ξεκούρασης.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
8 Σημάδια ότι χρειάζεσαι Διάλειμμα από την Δουλειά
Βγες από τη Μονοτονία της Καθημερινότητας σε 4 Βήματα
Δεν μπορείς να Συγκεντρωθείς στη Δουλειά; 8 Τρόποι να το αλλάξεις