9 Πράγματα που εύχομαι να ήξερα Νεότερος - Purpose Συμβουλευτική

9 Πράγματα που εύχομαι να ήξερα Νεότερος

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Καθώς μεγαλώνεις ο χρόνος και η εμπειρία σου διδάσκουν πράγματα. Μαθήματα που θα ήθελες να γνώριζες νεότερος.

Καθώς κι εγώ πρόσφατα γιόρτασα ένα ακόμη έτος και μπήκα σε μια νέα φάση της ζωής μου, άρχισα να αναλογίζομαι τι μαθήματα θα έδινα στο νεότερο εαυτό μου.

Είτε είσαι νέος ηλικιακά είτε νέος στην καρδιά, δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξεις ή να ενσωματώσεις κάποια νέα στοιχεία στην καθημερινή σου ζωή.

Παρακάτω σου παρουσιάζω 9 μαθήματα που θα ευχόσουν να ήξερες όταν ήσουν νεότερος:

#1 Μην ανησυχείς για το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα

Ανησυχούσα πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα, τι πιστεύουν για τις απόψεις μου και τις πράξεις μου. Στο τέλος, συνειδητοποίησα ότι αν ξοδεύεις πολύ χρόνο για να ψάξεις την επικύρωση, τον σεβασμό και την αποδοχή των άλλων, τότε δεν θα έχεις χρόνο για να κατορθώσεις αυτά που επιθυμείς.

Ο καθένας έχει την άποψή του, αλλά στην πραγματικότητα, η άποψη των άλλων για σένα βασίζεται στην δική τους ιστορία και την δική τους αντίληψη, παρά στο τι κάνεις στην πραγματικότητα. Και ενώ είναι καλό να ζητάς την γνώμη τους, να βασίζεσαι πάντα στην δική σου αξιολόγηση παρά στη δική τους.

#2 Το σήμερα είναι σημαντικό

Αυτό είναι πολύ σημαντικό από πολλές πλευρές. Ζήσε την κάθε στιγμή της ημέρας γιατί το αύριο δεν είναι σίγουρο. Μην παρατάς τα όνειρά σου. Είναι σίγουρα κάτι που θα ευχόσουν να κάνεις αν ήσουν νεότερος.

Μην περιμένεις να προσπαθήσεις και να απολαύσεις όλα εκείνα τα πράγματα που θες να κάνεις, κάποια στιγμή. Μη λες συνεχώς «θα το κάνω αύριο». Αν είναι πολύ σημαντικό για σένα, κάνε το σήμερα.

Δώσε σημασία στο τι συμβαίνει τώρα, στους ανθρώπους γύρω σου, στα καθήκοντά σου και στις επιλογές σου, είτε αυτές είναι μεγάλες είτε μικρές. Το τι κάνεις σήμερα, καθορίζει τι θα σου συμβεί αύριο.

Το μέλλον μας καθορίζεται από τις αποφάσεις που παίρνουμε και αν τις πραγματοποιούμαι σήμερα.

#3 Άφησε πίσω το παρελθόν

Ότι συνέβη εχθές τελείωσε. Αυτές οι μη ικανοποιημένες προσδοκίες, οι δύσκολες καταστάσεις, οι αποτυχίες και οι συγκρούσεις που έζησες είναι πλέον στο παρελθόν. Δεν μπορείς να τις αλλάξεις, οπότε άφησέ τες.

Μην σπαταλάς την ενέργειά σου και μην απογοητεύεσαι και θυμώνεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κολλήσεις στο παρελθόν και να μείνεις πίσω, παρά να προχωρήσεις μπροστά στη ζωή σου.

Επίσης, μάθε από αυτά τα μικρά πράγματα που σε κρατούν πίσω. Προσβολές, κριτικές και αποτυχίες – άφησέ τα όλα πίσω. Μην μείνεις στις παλιές σου απογοητεύσεις και ατέλειες. Το μόνο που θα καταφέρεις αν τις δεχτείς είναι να πέσεις κάτω και να γονατίσεις.9 πράγματα που εύχομαι να ήξερα νεότερος

#4 Χρειάζεται δουλειά και υπάρχει λόγος

Η επιτυχία σε κάτι χρειάζεται δουλειά. Όταν ακούς για μια επιτυχία, μη ξεχνάς ότι προέκυψε μετά από πολύ δουλειά. Παίρνει χρόνο να χτίσεις μια καριέρα ή μια επιχείρηση, να ετοιμάσεις μια δουλειά, να μάθεις και να χάσεις.

Θέλει χρόνο για να χτίσεις το δίκτυό σου και μια ομάδα από υποστηρικτές και μέντορες.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις μια δουλειά που δεν σου αρέσει και να «περάσεις» μέσα από δυσκολίες προτού φτάσεις στον τόπο όπου εμφανίζεται η επιτυχία. Συνέχισε.

#5 Πίστεψε στον εαυτό σου

Εσύ είσαι ο χειρότερος κριτής του εαυτού σου, οπότε μπορείς να γίνεις και ο καλύτερος υποστηρικτής. Αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση στην δική σου αξία και στις δικές σου ικανότητες, τότε κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει.

Πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στην δική σου αξία και να θυμάσαι ότι όλοι μας έχουμε να προσφέρουμε κάτι σημαντικό ακόμα και αν δεν ξέρουμε τι είναι αυτό.

Επειδή δεν είσαι ικανός να φανταστείς πού πρέπει να πάς και πώς να πετύχεις αυτό που θες, δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα συμβεί. Και επειδή μπορεί να έχεις κάνει λάθη και να έχεις αποτύχει αρκετές φορές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου στο μέλλον.

Αν θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δες εδώ

#6 Μην καταστρέφεις τις γνωριμίες σου

Ποτέ δεν ξέρεις σε τι μπορεί να σου φανεί χρήσιμο ένα πρώην αφεντικό, ένας συνάδελφος ή συνέταιρος ή ακόμα και μια απλή γνωριμία. Προσπάθησε να διατηρήσεις καλές επαφές, και απόφυγε να σχολιάζεις αυτές τις γνωριμίες σου σε άλλους. Να είσαι ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα και να δείχνεις σεβασμό.

Όταν ήσουν νεότερος σίγουρα δεν είχες αντιληφθεί το πόσο σημαντικό ρόλο θα είχαν οι γνωριμίες αυτές στη ζωή σου.

Διατήρησε και ισχυροποίησε τις διασυνδέσεις σου σε όλα τα επίπεδα. Κάνε νέες γνωριμίες και πρόσφερε την βοήθειά σου σε αυτούς που ξέρεις. Μια μεγάλη γκάμα από φίλους και συναδέλφους θα σου παρέχει μια πλούσια πηγή από ιδέες και θα σε υποστηρίζουν καθώς προχωράς στη ζωή σου.

#7 Τα λεφτά δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου

Τα λεφτά ναι μεν είναι σημαντικά καθώς έχεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου και αυτό το καταλαβαίνω απολύτως, αλλά δεν είναι ο τελικός στόχος.

Η ικανοποίηση που λαμβάνεις από μια καλή δουλειά, το να συμβάλλεις σε κάτι που αξίζει τον κόπο, και το να βρεις κάτι που σου αρέσει να κάνεις (ή τουλάχιστον να βρεις πως να απολαύσεις αυτό που κάνεις) είναι πιο ενθαρρυντικό και σίγουρα σου προσφέρει μια ευτυχισμένη και λιγότερο αγχωτική ζωή.

Αντίθετα με ότι σου έχουν «πουλήσει» για την πλούσια και ευτυχισμένη ζωή που μπορείς να αποκτήσεις, τα χρήματα δεν ισούνται με την ευτυχία. Ούτε σε προστατεύουν από τον πόνο, ούτε βελτιώνουν τις σχέσεις σου με τους γύρω σου.

Τα χρήματα είναι απλώς ένα νόμισμα που σου επιτρέπει να φας, να ντυθείς και να διασκεδάσεις. Δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που μπορεί να σου λύσει όλα σου τα προβλήματα.

#8 Μη φοβάσαι να σηκωθείς και να ξεχωρίσεις.

Πάρε θέση και μίλα. Ξεχώρισε από το πλήθος. Αν κάτι είναι σημαντικό για εσένα, τότε προσπάθησε να το διεκδικήσεις. Μη συμβιβάζεις ποτέ την ακεραιότητά σου. Ένα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ρίξει φως στην αδικία. Αν δεν είναι κάτι σωστό, πες το.

Να είσαι περίεργος, να είσαι διαφορετικός, να είσαι ο εαυτός σου. Μην ανησυχείς τόσο πολύ αν συμμορφώνεσαι σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνίας ή για ότι είναι σύμφωνα με τον κανόνα.

Ενώ πιστεύω ότι είναι λογικό να είμαστε «καθαροί», σεβαστοί και ευγενικοί, θεωρώ ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προσαρμογή και τον καθωσπρεπισμό. Δεν είναι ο κόσμος της γιαγιάς σου. Μη φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου. Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μάθημα που θα ήθελα να γνώριζα νεότερος. 9 πράγματα που εύχομαι να ήξερα νεότερος

#9 Δεν είναι αγώνας η ζωή

Έχουμε πολλά να κάνουμε, τόσα πολλά να πετύχουμε και είναι σαν να πρέπει να βιαστούμε για να φτάσουμε εκεί, στον στόχο μας.

Είναι πολύ πιθανόν να ζήσεις πάνω από 80 χρόνια. Είναι αρκετός χρόνος για να κάνεις μια μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρεις τα πάντα στη ζωή σου. Οι άνθρωποι πια εργάζονται ακόμα και στα 70, έχουν παιδιά στα 40 τους και αλλάζουν σταδιοδρομία ή ξεκινούν επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε ηλικία.

Δεν χρειάζεται να το κάνεις με μιας.

Στην πραγματικότητα, αν προσπαθήσεις να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα, στην καλύτερη περίπτωση δεν θα έχεις χρόνο να τα απολαύσεις και στη χειρότερη περίπτωση να βλάψεις την υγεία σου και τις σχέσεις σου. Ηρέμησε και κάνε ένα πράγμα τη φορά.

Ναι, κάνε σχέδια, αλλά μην είσαι σε βιασύνη 24ώρες το 24ωρο. Αυτό είναι κάτι που δεν κατανοείς όταν είσαι νεότερος.

Η ζωή είναι σοβαρή – και μερικές φορές δύσκολη – αλλά μπορείς να είσαι ακόμα αισιόδοξος Διαφορετικά, ποιο είναι το νόημα;

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!