Ψυχική Ανθεκτικότητα: Αυτό που κάνει τους Ηγέτες να ξεχωρίζουν - Purpose Συμβουλευτική

Ψυχική Ανθεκτικότητα: Αυτό που κάνει τους Ηγέτες να ξεχωρίζουν

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι στοιχείο απαραίτητο για κάθε ηγέτη.

Το να είσαι ηγέτης είναι δύσκολο. Ακόμη πιο δύσκολο είναι το να είσαι ηγέτης που όχι απλά διοικεί, αλλά που φέρνει έναν αέρα ανανέωσης, που προκαλεί αλλαγές και που μεταμορφώνει έναν οργανισμό.

Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης, εξουσίας και κύρους, είναι δεδομένο πως θα συναντήσεις αντίσταση από τρίτους και πως θα συναντήσεις εμπόδια που θα σου κλείνουν το δρόμο.

Αυτό λοιπόν που ξεχωρίζει τους πραγματικά αποτελεσματικούς ηγέτες, τους οραματιστές που αλλάζουν τα πάντα στο διάβα τους από τους υπόλοιπους, είναι η ανθεκτικότητα. Η ψυχική δύναμη να δέχονται χτυπήματα και να συνεχίζουν ακάθεκτοι για να κάνουν πραγματικότητα το όραμα τους.

Και ίσως πιστεύεις πως η ανθεκτικότητα είναι από εκείνα τα χαρακτηριστικά με τα οποία ή γεννιέσαι με αυτά ή απλά δεν τα έχεις – όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η ανθεκτικότητα καλλιεργείται και είναι σημαντικό για κάθε ηγέτη να σπείρει και να καλλιεργήσει μέσα του αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό. Γιατί η ανθεκτικότητα θα τον ωθήσει εμπρός όταν όλα τα άλλα μοιάζουν αδύνατα.

Πως όμως γίνεσαι περισσότερο ανθεκτικός ως ηγέτης;

Μην βασίζεις την αίσθηση της αυτοαξίας σου στη γνώμη των άλλων

Με απλά λόγια μην περιμένεις από τους άλλους να σε ανακουφίσουν και να σε παρηγορήσουν. Όχι γιατί είναι κακό να το κάνουν, αλλά γιατί δεν πρέπει να βασίζεσαι σε τρίτους, αλλά να μπορείς εσύ ο ίδιος να παρέχεις ανακούφιση και παρηγοριά στον εαυτό σου όταν χρειάζεται.

Μάθε λοιπόν να μιλάς θετικά στον εαυτό σου όταν η κατάσταση στραβώνει και όχι απλά να κάνεις βαριά αυτοκριτική. Θύμιζε του πως είσαι άνθρωπος με αξία ακόμη και όταν η απογοήτευση σε έχει κυριεύσει.Ανθεκτικότητα: Αυτό που κάνει τους πραγματικούς Ηγέτες να ξεχωρίζουν

Διάλεξε προσεκτικά την παρέα σου

Αν και το να είσαι ανεξάρτητος και αυτάρκης είναι σημαντικό, στην πραγματικότητα δύσκολα μένεις εντελώς ανεπηρέαστος από τους άλλους. Οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν, οι απόψεις τους, η νοοτροπία τους, οι πράξεις τους μπορούν να σε επηρεάσουν ψυχικά και φυσικά να επηρεάσουν και τις αποφάσεις σου.

Απαραίτητο βήμα στο να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητα λοιπόν είναι να κόψεις τις πολλές επαφές με ανθρώπους τοξικούς. Άτομα που με την αρνητική τους νοοτροπία, τη συμπεριφορά τους και τον λόγο τους, σε αναστατώνουν και σε επηρεάζουν.

Μάθε από την αποτυχία

Μπορεί να ακούγεται ολίγον κλισέ, αλλά οι αποτυχίες σε βοηθούν να εξελιχθείς και να βελτιωθείς. Σου δίνουν μια ευκαιρία να μάθεις από τα λάθη σου και έτσι την επόμενη φορά να μπορείς να τα αποφύγεις. Φυσικά, για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να τα αναγνωρίζεις και όντως να μαθαίνεις από αυτά.

Απόκτησε λοιπόν τη συνήθεια να αναζητάς αυτά τα μαθήματα. Να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, να τα εξετάζεις και να σκέφτεσαι τι θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και μέσα σε μια αποτυχία θα έχεις αποκομίσει κάτι θετικό, βοηθώντας τον εαυτό σου να ξεπεράσει το ίδιο ζήτημα στο μέλλον.

Θες να γίνεις πιο ανθεκτικός στα εμπόδια της ζωής; Δες εδώ

Μάθε να είσαι ευέλικτος

Για να πετύχεις έναν στόχο θα πρέπει να έχεις τα μάτια σου καρφωμένα πάνω του. Να είσαι συνεπής και να μην ξεφεύγεις της πορείας σου.

Ωστόσο για να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητα θα πρέπει να μάθεις να είσαι και ευέλικτος.

Κάποιες φορές ο δρόμος τον οποίο ακολουθείς δεν θα είναι ο κατάλληλος για να φτάσεις το στόχο σου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να απογοητευτείς και να αλλάξεις στόχο, αλλά ότι θα πρέπει να αλλάξεις δρόμο. Πλάνο δηλαδή.

Κάθε φορά που βλέπεις πως η απόσταση από τον στόχο σου δεν κλείνει, αναρωτήσου ποιες εναλλακτικές διαδρομές υπάρχουν και μη φοβηθείς να τις δοκιμάσεις.

Για ψυχική ανθεκτικότητα φρόντισε τον εαυτό σου

Τέλος, ανθεκτικότητα σημαίνει να αντέχεις, σωματικά και ψυχικά. Για να την καλλιεργήσεις λοιπόν μέσα σου θα πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου και να φροντίζεις τις σωματικές και τις συναισθηματικές σου ανάγκες.

Σιγουρέψου λοιπόν πως τρως όσο χρειάζεσαι να τρως και πως κοιμάσαι αρκετά ώστε να μπορείς να αποδίδεις τα μέγιστα κάθε μέρα. Επίσης φρόντισε να έχεις βρει κάποιον τρόπο να αποβάλεις το στρες – ειδικά τις ημέρες που οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες τρέχουν ανεξέλεγκτα.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!