Διαζύγιο: 14 συμβουλές συνεργασίας μεταξύ των πρώην για το καλό των παιδιών - Purpose Συμβουλευτική

Διαζύγιο: 14 συμβουλές συνεργασίας μεταξύ των πρώην για το καλό των παιδιών

By Πελαγία Ψαλτοπούλου | Προσωπική Ανάπτυξη

Η συνεργασία ανάμεσα σε πρώην συντρόφους είναι απαραίτητη για το καλό των παιδιών τους.

Όσο χειρότερη είναι η συνεργασία των γονέων, τόσο χειρότερο αντίκτυπο έχει αυτό στα παιδιά τους. Μάλιστα, οι διαζευγμένοι γονείς που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους ρισκάρουν την εμφάνιση διάφορων προβλημάτων στα παιδιά τους, κοινωνικής, ψυχολογικής ακόμα και σωματικής φύσης, τα οποία είναι δύσκολο να θεραπευτούν.

Αντιθέτως μια υγιής σχέση και μια καλή συνεργασία των πρώην συζύγων σε θέματα που αφορούν στα παιδιά τους θα εξασφαλίσει την πνευματική και σωματική υγεία καθώς και τη φυσιολογική κοινωνικότητα των παιδιών στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.

Κάποιες απλές στρατηγικές που θα σας βοηθούν να συνεργαστείτε στο γονικό σας ρόλο για το καλό των παιδιών σας είναι οι παρακάτω:

#1. Ξεκάθαρη επικοινωνία

Εξασκηθείτε στο να συζητάτε τα θέματα που προκύπτουν με απλό τρόπο και χωρίς συναισθηματισμούς. Αν σας είναι πολύ δύσκολο να αφήσετε τα συναισθήματα στην άκρη όταν κουβεντιάζετε με τον/την πρώην σύζυγό σας, προτιμήστε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τη γραπτή επικοινωνία που επιτρέπει την πιο αντικειμενική και απερίφραστη αντιμετώπιση των πραγμάτων.

#2. Καθορισμός κανόνων

Ακόμα κι αν στα δύο διαφορετικά νοικοκυριά υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες, κυρίως για πρακτικούς λόγους, είναι αναγκαίο αυτό να το διευκρινίσετε στα παιδιά. Αν δεν είναι απόλυτα σαφές ποιοι κανόνες ισχύουν σε κάθε σπίτι, τα παιδιά αφενός θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν, αφετέρου θα προσπαθήσουν να παραποιήσουν τους κανόνες για να ξεφύγουν από αυτούς. Ίσως χρειαστεί να επανακαθορίσετε από κοινού κάποιους κανόνες που θα ισχύουν και στα δύο σπίτια.

Προφανώς ο ένας γονιός δεν μπορεί να ελέγξει τον άλλον ούτε είναι εφικτό να υπάρχει πλήρης ομοιομορφία στα δύο σπίτια. Στόχος σας πρέπει να είναι η ύπαρξη κάποιων βασικών κανόνων που θα εξασφαλίζουν μια σταθερότητα στην καθημερινότητα των παιδιών. Με αυτόν τρόπο θα επιτευχθεί μια πιο ήπια μετάβαση από το σπίτι του ενός στο σπίτι του άλλου γονιού.

#3. Ό,τι ανήκει στο παρελθόν, αφήστε το στο παρελθόν

Βάλτε στην άκρη όλα εκείνα που σας οδήγησαν στο διαζύγιο και το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάτε λόγω αυτών. Είναι αναπόφευκτο κάποιες φορές να επανέρχονται οι δυναμικές που προϋπήρχαν όσο ήσασταν παντρεμένοι, αξίζει όμως να προσπαθήσετε να τις ξεπεράσετε και να επιμείνετε στους νέους τρόπους αλληλεπίδρασης που έχετε υιοθετήσει.

#4. Μην μεταφέρετε στα παιδιά σας τις άλυτες διαφορές σας

Πολλές φορές οι χωρισμένοι γονείς προβάλλουν στη σχέση τους με τα παιδιά τους την εχθρότητα που έχουν προς τον/την πρώην σύζυγό τους. Μην μπλέξετε τα παιδιά σας σε όλο αυτό, όχι μόνο γιατί δεν τα αφορούν οι διαφωνίες σας ως πρώην ζευγάρι, αλλά και γιατί τα εχθρικά αισθήματα που θα εισπράξουν, αργά ή γρήγορα θα σας τα ανταποδώσουν.

#5. Κρατήστε χαμηλούς τόνους και ελέγξτε το άγχος σας

Όταν οι γονείς είναι ανήσυχοι, θυμωμένοι ή στρεσαρισμένοι, ασυναίσθητα μεταφέρουν αυτά τους τα συναισθήματα στα παιδιά τους. Βρείτε τρόπους για να ηρεμείτε και να ελέγχετε την αναστάτωση που σας προκαλεί η αλληλεπίδραση με τον/την πρώην σας.

#6. Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης

Είτε είναι συγγενείς και φίλοι στους οποίους μπορείτε να ανοιχτείτε, είτε άλλοι χωρισμένοι γονείς, με τους οποίους έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους γύρω σας που θα σας υποστηρίξουν στην άσκηση του γονικού σας ρόλου μετά το διαζύγιο. Κατά περίπτωση μπορεί να είναι επίσης απαραίτητες οι συμβουλές και η υποστήριξη ενός ειδικού.

Χρειάζεσαι υποστήριξη για να ανταπεξέλθεις στις νέες συνθήκες; Δες εδώ

#7. Επιδιώξτε την ενεργή παρουσία σας στη ζωή των παιδιών

Παρόλο που είναι αναπόφευκτο να έχετε στο μυαλό σας και να πρέπει να διευθετήσετε ένα σωρό πράγματα που αφορούν στην οργάνωση της καθημερινότητάς σας, προσπαθήστε να σταματάτε κάποιες στιγμές το τρέξιμο και τις πολλές σκέψεις για να χαρείτε την παρουσία σας στο πλευρό των παιδιών σας. Υπάρχει ο κίνδυνος οι έννοιες για το μέλλον να σας στερήσουν τον ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά σας, που τόσο έχουν ανάγκη για να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

#8. Εξασκηθείτε στο να μιλάτε μόνο για τον εαυτό σας

Είναι φορές που δεν μπορείτε να αποφεύγετε να εκφραστείτε αρνητικά για τον/την πρώην σας μπροστά στα παιδιά σας. Αυτό φυσικά και επιδρά άσχημα στα παιδιά. Αντί να κατηγορείτε τον/την πρώην σας, δοκιμάστε να μιλήσετε για τη δική σας θέση, την απογοήτευσή σας και το πώς σας έχουν καταβάλει οι δύσκολες καταστάσεις.

#9. Μάθετε να συμβιβάζεστε

Αν η αλληλεπίδραση με τον/την πρώην σύντροφό σας περιλαμβάνει μόνο καυγάδες για τα προγράμματα, τους κανόνες και για οικονομικά θέματα, δυστυχώς δημιουργείται για τα παιδιά σας ένα πολύ εχθρικό και χαοτικό περιβάλλον. Σταματήστε τους τσακωμούς, συνεργαστείτε μεταξύ σας, μάθετε να συμβιβάζεστε, να υποχωρείτε και να βρίσκετε εναλλακτικές. Έτσι θα εξασφαλίσετε στα παιδιά σας ένα πιο ήρεμο και σταθερό περιβάλλον για να ζήσουν.

#10. Να είστε γενναιόδωροι μεταξύ σας

Όταν ο ένας ζητά από τον άλλο μια εξυπηρέτηση ή μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα μην του την αρνείστε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν μπορείτε να κάνετε αυτό που σας ζητάει, μη διστάσετε! Η εξασφάλιση της αμοιβαίας γενναιοδωρίας και οι κινήσεις καλής θέλησης είναι προς όφελος των παιδιών σας και συντελούν σε μια αρμονική – όσο γίνεται – σχέση με τον/την πρώην σας.

#11. Μιλάτε με τα παιδιά σας

Αν υποψιάζεστε ότι τα παιδιά σας επηρεάζονται αρνητικά από τον άλλο τους γονιό, μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό να έχετε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά σας, ώστε να μοιράζονται μαζί σας τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους. Έτσι θα σας ανοιχτούν πιο εύκολα σε περίπτωση που ο άλλος γονιός εκφράζεται εναντίον σας μπροστά τους και προσπαθεί να τα επηρεάζει.

#12. Μη γίνεστε πιεστικοί

Στην προσπάθειά σας να επιδιώξετε μια στενή σχέση με τα παιδιά σας ίσως πέσετε στην παγίδα να τα πιέσετε. Μην κυνηγάτε ένα παιδί που σας δείχνει ότι θέλει να κρατήσει μια απόσταση. Αντιθέτως ανακαλύψτε τι είναι αυτό που θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον και την προσοχή, ώστε να έρθουν από μόνο τους κοντά σας και να σας δώσουν την ευκαιρία να χτίσετε μια ποιοτική σχέση μαζί τους.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ανοιχτείτε πρώτοι εσείς και μιλήστε τους για πράγματα που αγαπάτε και που σας αρέσει να κάνετε. Το δικό σας μοίρασμα θα κεντρίσει τα παιδιά σας και θα τα ενθαρρύνει να σας ανοιχτούν.

#13. Αποδεχτείτε την αλλαγή

Πολλοί διαζευγμένοι γονείς είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την έκβαση της σχέσης τους, είναι μετανιωμένοι και ζουν κολλημένοι στο παρελθόν. Εύχονται τα πράγματα να είχαν έρθει αλλιώς, αλλά δεν ξέρουν πώς να βελτιώσουν την κατάσταση. Όταν ως γονείς συμφιλιωθείτε με την αλλαγή και τις νέες συνθήκες, θα ξεπεράσετε πολύ πιο εύκολα τις πληγές του παρελθόντος, θα βρείτε πιο αποδοτικούς και ήρεμους τρόπους για να αλληλεπιδράτε με τον/την πρώην σας και ταυτόχρονα θα βοηθήσετε ουσιαστικά τα παιδιά σας να μεταβούν ομαλά στην καινούρια κατάσταση.

#14. Να είστε ανοιχτοί στις νέες δυνατότητες

Μην αποθαρρύνεστε από την εχθρική σχέση που είχατε με τον/την πρώην σας μέχρι πρότινος. Είναι στο χέρι σας να οπλιστείτε με υπομονή και να επιτρέψετε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας. Μπορεί να είστε χωρισμένοι ως σύντροφοι, αλλά αυτό δεν αποκλείει την αρμονική συνεργασία μεταξύ σας ως γονείς.

Ανακεφαλαίωση – Συμπεράσματα

Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς κατά πόσον τα παιδιά σας θα μείνουν ανεπηρέαστα από το διαζύγιό σας. Η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για το πώς πρέπει να χειριστείτε κάποιες καταστάσεις και τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Κι εκείνος θα μπορέσει να σας διαβεβαιώσει ότι η συμπεριφορά των παιδιών σας είναι φυσιολογική ή θα σας συστήσει την παρακολούθησή τους από κάποιον παιδοψυχολόγο.

Το σίγουρο είναι πως η καλή σας συνεργασία ως γονείς καθώς και ποιοτική σχέση που θα επιδιώξει ο καθένας σας με τα παιδιά είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή μετάβαση των παιδιών στη νέα πραγματικότητα που ακολουθεί το διαζύγιο. Τα παιδιά θα νιώσουν σιγουριά βλέποντας τους γονείς τους να συνεργάζονται και να φροντίζουν από κοινού για το καλό τους.

Αν δεν είστε σε θέση να συζητήσετε ήρεμα και να συνεργαστείτε για την άσκηση του γονικού σας ρόλου είναι προτιμότερο να μειώσετε στο ελάχιστο τις μεταξύ σας επαφές και να χρησιμοποιήσετε κάποιον διαμεσολαβητή. Ταυτόχρονα προσπαθήστε αναπτύξετε κάποιες βασικές επικοινωνιακές ικανότητες για να μπορέσετε κάποια στιγμή να θεμελιώσετε μια αρμονική σχέση ως γονείς.

Τέλος, μην αμελήσετε να ενισχύστε τη σχέση με τα παιδιά σας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την επαφή μαζί σας. Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για να έχετε ουσιαστική επιρροή στη ζωή των παιδιών σας είναι να καλλιεργήσετε τη σχέση σας μαζί τους τόσο παροντικά, όσο και σε βάθος χρόνου. Αναζητήστε τρόπους για να ενθαρρύνετε την υγιή προσκόλληση που έχουν προς εσάς και να περνάτε μαζί τους ποιοτικό χρόνο. Χαρίστε τους απλόχερα την αγάπη σας, τη φροντίδα και την αποδοχή σας.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!