Επιστροφή στα σημαντικά: 3 βασικά θεμέλια για ποιοτική ζωή - Purpose Συμβουλευτική

Επιστροφή στα σημαντικά: 3 βασικά θεμέλια για ποιοτική ζωή

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Τι χρειάζεσαι για να είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου; Να ζεις μια πιο ποιοτική ζωή;

Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις τους ανθρώπους γύρω σου, θα πάρεις πολλές και διαφορετικές απαντήσεις.

Περισσότερα λεφτά, περισσότερο χρόνο, περισσότερη αναγνώριση στη δουλειά ή την παρέα, περισσότερο σεξ ή περισσότερη ενασχόληση με αυτό που αρέσει στον καθένα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιο κλασσικές απαντήσεις που θα ακούσεις και ίσως κάποιες από αυτές να είναι και οι δικές σου.

Αν κοιτάξεις λίγο, είμαι σίγουρος πως θα δεις ότι το κοινό που έχουν μεταξύ τους, είναι πώς όλοι θέλουν περισσότερο από κάτι. Περισσότερο από αυτό που νιώθουν ότι τους λείπει ή εκείνο που πιστεύουν ότι θα τους δώσει χαρά και ικανοποίηση.

Όμως όσο περισσότερο ζητάς, τόσο λιγότερο αισθάνεσαι ότι έχεις.

Βέβαια, δε θα σου πω να μη ζητάς και να μην επιθυμείς τίποτα, άλλωστε τα θέλω και οι επιθυμίες, είναι φυσιολογικά και σε κινητοποιούν να βάζεις στόχους και να κυνηγάς τα όνειρα σου.

Για να έχεις όμως ικανοποίηση και να νιώθεις ότι κάνεις πιο ποιοτική ζωή, απαραίτητη προϋπόθεση δεν είναι να έχεις περισσότερο από κάτι συγκεκριμένο, αλλά να υπάρχουν γερές βάσεις στα τρία βασικά θεμέλια.

Ποια είναι όμως αυτά; Πάμε αμέσως να τα δούμε.

Υγεία

Μα φυσικά και η υγεία είναι σημαντική θα μου πεις, αυτό είναι αυτονόητο. Όμως είναι τόσο αυτονόητο που συχνά το ξεχνάμε.

Ξεχνάμε πόσο επηρεάζεται η υγεία μας από τη διατροφή μας, πόσο σημαντική είναι η άσκηση στη ζωή μας, πόση ζημιά μπορεί να κάνει το χρόνιο και σταθερό άγχος, η ελλιπής ξεκούραση και ένα σωρό άλλα πράγματα που ενώ τα γνωρίζουμε, συνεχώς τα αγνοούμε.

Η υγεία σου όμως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να απολαύσεις τη ζωή και να την ευχαριστηθείς στο έπακρο .

Είναι αυτή που σου επιτρέπει να έχεις την όρεξη, τη δύναμη και την ενέργεια να βγαίνεις έξω με τους φίλους σου, να μαθαίνεις καινούρια πράγματα, να απολαμβάνεις τα χόμπι σου ή να κάνεις την επιχειρηματική σου ιδέα πραγματικότητα. Όταν είσαι στην κορυφή της φυσικής σου κατάστασης, μπορείς να τα δώσεις όλα. Ενώ όταν δεν είσαι, παλεύεις να ανταπεξέλθεις.

Μην αγνοείς λοιπόν τα σημάδια. Αν αρχίσεις να αισθάνεσαι πώς κάτι πάει λάθος, πως δεν έχεις την ίδια ενέργεια και διάθεση με πριν ή πως χρειάζεσαι ξεκούραση, τότε κάτι πρέπει να κάνεις. Άλλωστε η υγεία σου είναι δική σου ευθύνη και εσύ είσαι αυτός που πρέπει να φροντίσει τον εαυτό σου. Δε θα το κάνει κάποιος άλλος για σένα.

Ανθρώπινες Σχέσεις

Το επόμενο συστατικό στη συνταγή της ευτυχίας δεν είναι άλλο, από τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει. Και αυτό αυτονόητο θα μου πεις.

Όπως και η υγεία όμως, έτσι και εδώ, συχνά δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Μπορεί να έχεις πολλούς γνωστούς αλλά όχι φίλους, μπορεί να είσαι σε σχέση αλλά να μη νιώθεις ασφάλεια και κατανόηση, μπορεί να μιλάς συνεχώς με κόσμο αλλά μέσα σου να αισθάνεσαι μοναξιά.

 Αυτό που έχει σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. 

Μέσα από την επικοινωνία, οι άνθρωποι βρίσκουν κοινά μεταξύ τους και σχηματίζουν ομάδες. Μέσα από αυτές τις ομάδες βρίσκουν κατανόηση, αγάπη και αποδοχή. Αν οι σχέσεις που έχεις στη ζωή σου είναι τυπικές και επιφανειακές, τότε είναι λογικό να αισθάνεσαι ένα κενό. Πως κάτι λείπει από τη ζωή σου.

Και είναι πολύ πιθανό αυτό να δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα ή να εντείνει εκείνα που προκύπτουν από το έντονο στρες, το άγχος και την αμφιβολία για το μέλλον.

Οι ποιοτικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές και κρίσιμες για μια ποιοτική ζωή γεμάτη χαρά, γέλιο και ικανοποίηση και χωρίς αυτές η ζωή χάνει χρώμα και νόημα.

Για να δημιουργηθούν αυτού του είδους οι σχέσεις όμως, αυτό που χρειάζεσαι είναι καλή και σαφής επικοινωνία και φυσικά να μη φοβάσαι να ανοιχτείς και να αφήσεις τον εαυτό σου ευάλωτο. Να δείξεις δηλαδή τις αδυναμίες σου.

Αυτό μπορεί να σου ακούγεται περίεργο ή άσχημο, όμως οι άνθρωποι συσχετίζονται μεταξύ τους μέσα από κοινούς προβληματισμούς και βιώματα. Αν λοιπόν δεν είσαι σε θέση να μοιραστείς τον εαυτό σου και τα συναισθήματα σου με τους άλλους, πως περιμένεις οι άλλοι να σε κατανοήσουν και να σκεφτούν πως είσαι κάποιος που μπορεί να τους καταλάβει.

Ελευθερία

Τέλος, η ελευθερία. Ένα ακόμα αγαθό που θεωρούμε αυτονόητο. Αλλά τι ακριβώς είναι η ελευθερία;

Είσαι ελεύθερος αν δουλεύεις 10ωρες την ημέρα, σε μια δουλειά που δε σου αρέσει, κάνοντας κάτι που απεχθάνεσαι; Αν πιέζεσαι από τις υποχρεώσεις και δεν έχεις χρόνο να χαλαρώσεις ή να διαβάσεις το βιβλίο που επιθυμείς; Αν αισθάνεσαι πως επιλέγουν οι άλλοι για σένα και πως ό,τι και να κάνεις θα είσαι έρμαιο των καταστάσεων;

Νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου; Δες εδώ

Ελευθερία σημαίνει να αποφασίζεις, να επιλέγεις και να αισθάνεσαι πως έχεις τον έλεγχο στη ζωή σου. Σίγουρα όχι σε όλα, καθώς πολλά είναι εκείνα που βρίσκονται έξω από το πεδίο ελέγχου μας, αλλά σε εκείνα που μπορείς. Και η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή σου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

Αν δεν έχεις την ελευθερία να αποφασίσεις για τον εαυτό σου, δε θα μπορείς να κάνεις όλα εκείνα που θες και σε γεμίζουν, ούτε να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Κάτι τέτοιο θα σε κάνει να νιώθεις αδύναμος και ανήμπορος, οπότε και η γεύση που θα σου αφήνει η ζωή θα είναι αρνητική.

Για να αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου και να νιώσεις περισσότερο ελεύθερος, δε χρειάζεται να γίνεις μανιακός με τον έλεγχο ώστε να έχεις πάντα εσύ την τελευταία λέξη.

Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδεχτείς εκείνα που δεν μπορείς να αλλάξεις και να αναλάβεις την ευθύνη για εκείνα που μπορείς. Και κυρίως να είσαι σε θέση να πάρεις περισσότερα ρίσκα και να μη φοβάσαι την αποτυχία.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!