«Νιώθω εξαντλημένος». Το λες συχνά στην καθημερινότητα σου;
Η κούραση εμφανίζεται με διάφορους τρόπους στη ζωή μας, όπως είναι η εξάντληση μετά από μια μεγάλη και δύσκολη μέρα στη δουλειά, η ανικανότητα να συγκεντρωθείς, ο θυμός, η απογοήτευση, τα προβλήματα μνήμης, η μειωμένη απόδοση στη δουλειά και η μειωμένη αντανακλαστικότητα.
Η κούραση είναι ακόμα συνυφασμένη και με ιατρικά προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, αλλά και τα αυξημένα προβλήματα κινητικότητας.
Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την κούραση με τον καφέ, τη ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά, τις βιταμίνες, και ένα σωρό άλλα προϊόντα που υποτίθεται ότι μας δίνουν ενέργεια και περισσότερη αντοχή. Αλλά μήπως η εξάντληση προσπαθεί να σου πει κάτι;
Αν κοιμάσαι αρκετά και ακόμα αισθάνεσαι εξαντλημένος, είναι καιρός να σταματήσεις, να κάνεις ένα βήμα πίσω και να κοιτάξεις τι είναι αυτό που συμβάλλει στην εξάντλησή σου.
Οπότε πριν φτιάξεις τον καφέ σου, πριν φας το σνακ σου ή πιεις το ενεργειακό ποτό σου, ας κοιτάξουμε μαζί κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένος συνέχεια και βέβαια να ανακαλύψουμε τι μπορείς να κάνεις για αυτό.
Σου παραθέτω λοιπόν 3 πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι εξαντλημένος ακόμα και αν ξεκουράζεσαι αρκετά, και φυσικά τι μπορείς να κάνεις για αυτό.
Βασικά νιώθεις ότι είσαι «εκτός» και δεν ξέρεις ποιος είσαι ή τι δεν λειτουργεί σωστά με εσένα. Ίσως δεν νιώθεις χαρούμενος ή νιώθεις ότι δεν εκπληρώνονται οι στόχοι σου και έτσι αισθάνεσαι αγχωμένος γιατί τίποτα δεν προχωράει στη ζωή σου.
Μπορεί να είσαι σε μια σχέση που δεν προχωράει παρακάτω ή σε μια δουλειά που δεν αντέχεις ή σε μια κατάσταση που σου απορροφάει την ενέργειά σου.
Σκέψου λοιπόν μια στιγμή της ζωής σου όπου ήσουν εντελώς ενθουσιασμένος με αυτό που έκανες. Πόσο κοιμόσουν τότε; Ακόμα και με λίγες ώρες ύπνου, μπορώ να υποθέσω ότι ξύπναγες πηδώντας από το κρεβάτι χωρίς να χτυπήσει καν το ξυπνητήρι, και ένιωθες ενθουσιασμένος για το ξεκίνημα μιας νέας μέρας.
Και από την άλλη, σκέψου κάποια στιγμή της ζωής σου, όταν ήσουν σε μια σχέση ή σε μια δουλειά όπου κατανάλωνες αρκετή ενέργεια. Δεν είχε σημασία πόσες ώρες κοιμόσουν, πολύ πιθανόν να το έβρισκες δύσκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι και να προσπαθούσες να κλείσεις το ξυπνητήρι αρκετές φορές.
Όλοι μας έχουμε ζήσει εκείνες τις στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια αλλά και εκείνες τις στιγμές που μας εξουθενώνουν. Ίσως είσαι κάποιος που του αρέσει να κινείται γρήγορα στη ζωή του αλλά να νιώθεις παράλληλα ότι πνίγεσαι σιγά σιγά από τις διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας.
Ίσως είσαι κάποιος που αγωνίζεται συνεχώς όταν νιώθεις ότι όλα σου πάνε καλά και ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Ή ίσως να ζεις με αυθορμητισμό και να βαριέσαι τη ζωή σου.
Όταν κάνεις πράγματα που είναι συνυφασμένα με το ποιος είσαι, σε περιβάλλοντα που καθορίζουν το τι χρειάζεσαι, αισθάνεσαι πιο δραστήριος και πιο ζωντανός. Αντιθέτως, όταν είσαι σε ένα περιβάλλον που είναι έξω από τα νερά σου, τότε νιώθεις πνιγμένος και χωρίς ενέργεια.
Τι μπορείς να κάνεις;
Κάνε ένα βήμα πίσω και δες τι δεν πάει καλά. Ανακάλυψε τι θες και τι μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτό. Κάνε πράγματα που σου δίνουν ενέργεια.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις υγιής και ζωντανός, γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό; Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου; Αν το βρεις πραγματικά, μην το αφήσεις και προσπάθησε να το έχεις περισσότερο στη ζωή σου.
Όταν είσαι στρεσαρισμένος, παράγεις περισσότερη κορτιζόλη (η ορμόνη του άγχους), η οποία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Για αυτό και μια συνηθισμένη επίδραση του άγχους είναι τα προβλήματα ύπνου.
Εκτός από τις ορμόνες του στρες, η υπερβολική ανησυχία μπορεί να απορροφήσει την ενέργειά σου. Όταν ανησυχείς, χρησιμοποιείς ενέργεια. Είναι όπως όταν έχεις μια εφαρμογή στο κινητό σου που την έχεις συνέχεια ανοιχτή και καταναλώνει πολλή μπαταρία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις ανησυχίες και το στρες.
Το σκέφτομαι πολύ απλά και μπορείς και εσύ: Όλοι ξεκινάμε την μέρα μας με το 100% της ενέργειάς μας. Αν χρησιμοποιείς την μισή σου ενέργεια για να ανησυχείς, αναπόφευκτα θα κουραστείς μέχρι το τέλος της ημέρας.
Τι μπορείς να κάνεις;
Ψάξε για πράγματα που σου μειώνουν τα επίπεδα του στρες. Έχω δει πελάτες που είχαν τεράστια επιτυχία με την γιόγκα, με την άσκηση και το διαλογισμό. Ανησυχείς πολύ; Φτιάξε λοιπόν, ένα πλάνο με εκείνα που σε κάνουν να ανησυχείς και πάρε δράση για αυτό.
Αν θες να αποβάλλεις το άγχος και την εξάντληση, δες εδώ
Ξέρεις τι λένε ‘’αν θες να γίνει κάτι, ρώτα έναν πολυάσχολο άνθρωπο’’. Εγώ θα έλεγα να τον αφήσεις. Ήδη έχει πολλά να κάνει.
Δουλεύω με πολλούς πελάτες, ειδικά με μητέρες, που συχνά αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο κουρασμένες. Όταν τους ρωτώ να μου πουν πως είναι η καθημερινότητά τους, η απάντηση που λαμβάνω είναι η εξής: ξυπνούν 6 η ώρα το πρωί, κάνουν γυμναστική, παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, πηγαίνουν στη δουλειά τους αλλά και τα παιδιά τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες, ετοιμάζουν το βραδινό, κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, διαβάζουν τα παιδιά τους και τέλος τα ετοιμάζουν για ύπνο. Γιατί λοιπόν να αναρωτιούνται γιατί είναι κουρασμένες;
Το καταλαβαίνω. Όπως και αυτές οι μητέρες, χρειάζεται και εσύ να σχεδιάσεις μια στρατηγική και να πάρεις συνειδητές αποφάσεις.
Τι μπορείς να κάνεις;
Κοίτα την ζωή σου σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής. Τι παρατηρείς; Μήπως χρειάζεται να πεις και ένα όχι; Ίσως πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσεις τι είναι σημαντικό για σένα. Ή να θέσεις και κάποια όρια. Ίσως χρειαστεί να μεταθέσεις κάποιες δουλειές και σε άλλους. Ξεκίνα φυσικά με ένα πράγμα κάθε φορά.
Αν κοιμάσαι αρκετά και νιώθεις και πάλι κουρασμένος και εξαντλημένος, είναι καιρός να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις ποιοι είναι οι λόγοι που σε οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.
Για να έχεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό . Για να έχεις περισσότερη ενέργεια και να νιώθεις λιγότερο εξαντλημένος, θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές.
Τι αλλαγές θα κάνεις; Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις να τρως καλύτερα, να κάνεις γυμναστική περισσότερη, να πίνεις περισσότερο νερό, να περιορίσεις κάποια πράγματα που ήδη κάνεις και σε εξαντλούν, να επανεκτιμήσεις την δουλειά σου ή τη σχέση σου που σε πνίγει. Είσαι έτοιμος να το κάνεις;
Πάρε μερικά λεπτά και σκέψου με τι θα ήθελες να ξεκινήσεις. Γράψε τις σκέψεις σου στο ημερολόγιό σου, ή στο κινητό σου ή στείλε τα και στον εαυτό σου με ένα email.
Η αλλαγή χρειάζεται δράση και είναι καιρός για αλλαγή. Το έχεις. Ξεκίνα και θα νιώσεις καλύτερα.
Οι Λόγοι που αποτυγχάνεις να Πετύχεις τους Στόχους σου
Meeting με τους Συνεργάτες: Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις