Προσωπικός προϋπολογισμός: 6 Λόγοι που είναι απαραίτητος - Purpose Συμβουλευτική

Προσωπικός προϋπολογισμός: 6 Λόγοι που είναι απαραίτητος

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Ο προσωπικός προϋπολογισμός είναι ένα δυνατό εργαλείο, όμως λίγοι γνωρίζουν πραγματικά την αξία του.

Βλέπεις ο περισσότερος κόσμος δυσανασχετεί όταν ακούει πως πρέπει να κάνει έναν προϋπολογισμό για τα έξοδα του. Τον έχει συνδέσει με ταλαιπωρία, πονοκέφαλο. Όπως ακριβώς έχει συνδέσει την δίαιτα, με την πείνα και το περιορισμένο φαγητό.

Αυτό γίνεται, γιατί συχνά οι περισσότεροι καταφεύγουν στον προϋπολογισμό, μόνο όταν τα πράγματα ζορίζουν και υπάρχουν δυσκολίες. Όπως ακριβώς συμβαίνει με κάποιον που επειδή έχει πάρει πολλά κιλά, αποφασίζει να αδυνατίσει.

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα ο προσωπικός προϋπολογισμός είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που ο καθένας από εμάς πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί στη ζωή του. Αποστολή του δεν είναι να σε κάνει να περιορίσεις τα έξοδα σου, αλλά να σε βοηθήσει να βάλεις στην άκρη περισσότερα χρήματα ή να τα ξοδέψεις πιο αποδοτικά.

Πως;

Ακολουθούν πέντε λόγοι που θα σε βοηθήσουν να δεις τον προσωπικό προϋπολογισμό με άλλο μάτι. Προσωπικός προϋπολογισμός: 6 Λόγοι που είναι απαραίτητος

#1 Περιορίζει τα υπερβολικά έξοδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν κάνουν κάποιο προϋπολογισμό, καταλήγουν να ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται κάθε μήνα. Αυτή η υπερβολή όμως έχει μεγάλες επιπτώσεις καθώς περιορίζει την μελλοντική τους οικονομική δύναμη. Το αποτέλεσμα είναι να τους μένουν λιγότερα χρήματα, αλλά και να δημιουργούν περισσότερα πάγια έξοδα αν οι αγορές γίνονται με δόσεις και πιστωτικές κάρτες.

Όταν όμως προγραμματίζεις εκ των προτέρων πόσα θα ξοδέψεις κάθε μήνα και ξέρεις από πριν που θα πάνε, είναι πιο εύκολο να συγκρατηθείς και να αντιληφθείς πότε κάνεις μια υπέρβαση. Για αυτό το λόγο λοιπόν, φτιάξε τον δικό σου προσωπικό προϋπολογισμό για να ξέρεις που βρίσκεσαι.

#2 Σε βοηθάει να πιάσεις τους στόχους σου

Ένας προσωπικός προϋπολογισμός είναι στην ουσία ένα πλάνο το οποίο σε βοηθάει να δώσεις προτεραιότητα στο που θα διαθέσεις τα χρήματα σου. Αυτό σημαίνει πως όταν δημιουργείς ένα προϋπολογισμό ουσιαστικά μεταθέτεις τη προσοχή σου στα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για σένα. Αυτό μπορεί να είναι το να ξεπληρώσεις ένα δάνειο, να μαζέψεις αρκετά για να πάρεις ένα σπίτι ή να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση.

Ο προϋπολογισμός ουσιαστικά δημιουργεί το πλάνο που θα ακολουθήσεις και σου δίνει την ευχέρια να παρακολουθείς τη πρόοδο σου. Έτσι ξέρεις που βρίσκεσαι και πόσο κοντά είσαι στους στόχους σου.

Θες να αποκτήσεις μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή σου; Δες εδώ

#3 Σε βοηθάει να αποταμιεύσεις

Οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν προϋπολογισμούς, τείνουν να βάζουν λιγότερα λεφτά στην άκρη. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν δημιουργείς ένα προϋπολογισμό κατανέμεις τα χρήματα σου σε συγκεκριμένα πράγματα. Έτσι μπορείς να προγραμματίσεις το ποσό που θα βάλεις στην άκρη εκ των προτέρων.

Επίσης το να προγραμματίζεις το πως θα διαθέσεις τα χρήματα σου κάθε μήνα, σε βοηθάει και στο να αποφύγεις να βάλεις χέρι στις ήδη υπάρχουσες αποταμιεύσεις σου.Με αυτόν τον τρόπο σε βοηθάει να αυξήσεις σιγά σιγά το ποσό που έχεις βάλει στην άκρη. Και καθώς λοιπόν αποταμιεύεις περισσότερο, θα αρχίσεις να νιώθεις και περισσότερο άνετος με τα οικονομικά σου και φυσικά το μέλλον σου.

#4 Σε βοηθάει να είσαι ευέλικτος

Δουλειά του προϋπολογισμού είναι να σε βοηθήσει να είσαι ευέλικτος. Καταγράφοντας αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα βλέπεις πως μπορείς να μεταφέρεις χρήματα από τη μια κατηγορία εξόδων στην άλλη. Επίσης σε βοηθάει να αναγνωρίσεις θέματα που μπορεί να προκύψουν και να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές.

#5 Σε βοηθάει να έχεις τον έλεγχο

Αν νιώθεις πως δεν έχεις τον έλεγχο στα οικονομικά σου και μονίμως αναρωτιέσαι που εξαφανίστηκαν τα χρήματα σου και ο μισθός σου, ο προσωπικός προϋπολογισμός σε βοηθάει να τον ανακτήσεις.

Θέτοντας τις οικονομικές σου προτεραιότητες και βλέποντας στο χαρτί πως ξοδεύεις τα χρήματα σου μέσα στο μήνα, αντιλαμβάνεσαι καλύτερα συνήθειες και μοτίβα που σου κάνουν ζημιά.

Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να αντιληφθείς που πρέπει να σταματήσεις. Έχοντας ένα σίγουρο πλάνο για τον μήνα, ξέρεις τι πρέπει και τι δε πρέπει να κάνεις και είναι πιο εύκολο να σκεφτείς το μέλλον. Να κάνεις τα πλάνα σου και να προετοιμαστείς.

Στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο εργαλείο που χρειάζεσαι για να αλλάξεις το οικονομικό σου μέλλον και σου δίνει τη δύναμη να κάνεις αλλαγές άμεσα.Προσωπικός προϋπολογισμός: 6 Λόγοι που είναι απαραίτητος

#6 Είναι απλό

Ο προσωπικός προϋπολογισμός δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί. Δε μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που συντάσσει μια πολυεθνική ή ένα κράτος, όπου οι ευθύνες είναι μεγάλες και οι μεταβλητές πολλές. Μιλάμε για τον δικό σου προσωπικό προϋπολογισμό που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την τάξη στα οικονομικά σου.

Αν ξεκινήσεις λοιπόν να τον χρησιμοποιείς τακτικά, θα δεις κι εσύ ότι είναι κάτι απλό. Μάλιστα μπορείς να το κάνεις ακόμα πιο εύκολο και αντί να χρησιμοποιήσεις στυλό και χαρτί, να εκμεταλλευτείς τη πρόοδο της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας μια αντίστοιχη εφαρμογή. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ακόμα πιο απλό να συγκρίνεις προϋπολογισμούς παλαιότερων μηνών μεταξύ τους και το να συντάξεις έναν καινούριο γίνεται παιχνιδάκι.

Όπως με κάθε τι καινούριο ίσως να είσαι δύσπιστος ή να νιώθεις πως δε χρειάζεται να μπεις στον κόπο να αναλύσεις τα οικονομικά σου. Όμως δοκίμασε το για λίγους μήνες. Όσο το εφαρμόζεις θα δεις πως θα εξοικειώνεσαι περισσότερο και θα σου είναι ευκολότερο να διαχειριστείς σωστά τα χρήματα σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!